Seks na de bevalling

Seks na de bevalling

Is seks anders na de geboorte van je kind(eren)? Ja, meent 53% van de moeders. Vooral na de geboorte van het tweede kind. Hoe komt dat? WIJ deed hier onderzoek naar met de grote WIJ Seks na de Bevalling Enquête. Het onderzoek werd ingevuld door bijna 800 moeders. Bijna allemaal hebben ze twee of meer kinderen (95%), van wie 70% nog een baby als jongste kind heeft. 71% geeft aan dat de frequentie van seks anders is dan vóór de kinderen. Twee keer per week tussen de lakens duiken was toen heel normaal bij 63%, terwijl dit tijdens de zwangerschap maar bij een kwart van de stellen voorkomt. En ná de geboorte nog maar bij 20%.

Tijdens de zwangerschap

De veranderde beleving van seks begint eigenlijk al tijdens de zwangerschap. Hiervóór scoort de seks een nette 7,1. Maar als de baby eenmaal in de buik groeit, daalt dit cijfer naar een magere 5,5.

6% van de vrouwen had zelfs helemaal geen seks meer tijdens de zwangerschap. De helft omdat haar hoofd er niet naar stond, een derde omdat ze last had van zwangerschapskwaaltjes en andere lichamelijke ongemakken, 24% kon er niet van genieten en bij 22% zonder seksleven was de partner bang om de baby te beschadigen.

Onzeker voor die eerste keer

De verloskundige raadt je aan om zes weken te wachten met vrijen, in verband met herstel van de bevalling. De meesten vrouwen doen dit ook: 40% heeft voor de eerste keer seks 6 weken tot 3 maanden na de bevalling. En, misschien verrassend, hierbij nam de vrouw in 44% van de gevallen het initiatief tegenover 56% de partner. En dat terwijl 60% over die eerste keer best onzeker was.

Bijna de helft van de kersverse moeders (48%) was bang voor pijn, niet zo vreemd na een geboorte. En zou het wel hetzelfde voelen en zijn, vroeg 17% zich af. Een vijfde van de moeders was onzeker over haar veranderde lichaam.

Avondje vroeg naar bed of een vluggertje?

Seks na de bevalling, net als tijdens de zwangerschap, scoort maar een magere 5,5. Maar de zin is er wel. Bijna een derde van de moeders geeft aan dat de huidige frequentie niet voldoet aan haar behoefte. 94% wil zelfs vaker vrijen. Het is wel zo dat ruim de helft (53%) van de moeders seks anders ervaart met kind(eren). Het kost meer energie om me er toe te zetten, zegt 38%. En 31% zegt dat de onbezorgdheid weg is: hoor ik mijn kind huilen?

Met twee of meer kinderen wordt het voor de meesten nog anders, aldus 58%. 62% van de moeders met meer kinderen is moe. En de keuze om liever te slapen dan je tot seks te zetten, lijkt snel gemaakt. Toch willen we wel. 51% plant een avondje ‘vroeg naar bed’ om tijd te maken voor seks. En 38% doet aan vluggertjes als de kleine slaapt. Kan ook!

Vaak, minder, nauwelijks

Als we puur kijken naar de frequentie voor en tijdens de zwangerschap en na de geboorte, komen we uit op het volgende:

Voor *Tijdens **Na **
2x per week of vaker63%26%20%
1x per week23%25%31%
1x per 14 dagen12%21%20%
1x per maand of minder2%27%28%

* Ingevuld door 71% van de respondenten die aangeven dat de huidige frequentie van seks hebben afwijkt van de situatie voordat de kinderen kwamen.
** Ingevuld door alle respondenten.