Regeldagen bij je baby
Net wanneer je redelijk het voedingsschema onder de knie begint te krijgen, kan je baby soms plotseling van koers veranderen. Hij wil elk uur eten en zelfs als hij klaar is, doet hij nog steeds alsof hij uitgehongerd is. Dit kan betekenen dat je baby een van zijn regeldagen heeft. In het eerste jaar kun je deze ongeveer 5 keer verwachten. Geen stress, wij vertellen hoe dit komt, hoe je regeldagen herkent en een aantal tips om ze door te komen.
Wat zijn regeldagen?
Zijn er dagen dat je baby extra hongerig en kieskeurig lijkt en voortdurend gevoed wil worden? Je baby kan dan te maken hebben met een van zijn regeldagen. Dit zijn dagen, ook wel borstvoedingsdagen en groeispurten genoemd, waarop je merkt dat je baby redelijk onrustig is. Daardoor huilt je baby meer dan gewoonlijk, omdat hij vaker en meer wil drinken. Dit vraagt extra energie van jou als ouder, maar weet dat het van tijdelijke aard is.
Waarom heeft een baby regeldagen?
Veel voorkomende redenen waarom baby’s regeldagen hebben zijn:
- Je baby groeit. De oorzaak van deze onrust kan zijn dat hij in een groeispurt zit en daarom meer voeding nodig heeft. Babyās groeien het snelst in hun eerste jaar. Ze verdrievoudigen in hun lichaamsgewicht en ze worden gemiddeld 10 centimeter langer.
- Ziekte of weerstand op pijl houden. Ook zijn regeldagen een manier om zijn weerstand op pijl te houden. Als je baby behoefte heeft aan meer antistoffen, zal zijn lichaam om meer melk vragen. Het kan ook het gevolg zijn van een verkoudheid of een andere ziekte.
- Plotselinge veranderingen. Veranderingen in routine of nieuwe ontwikkelingsstadia kunnen er ook voor zorgen dat je baby een dag meer voeding wilt dan normaal.
- Je baby heeft je nodig. Soms heeft hij gewoon wat extra troost van mama nodig. Voor baby’s betekent borstvoeding meer dan voeding. Het betekent ook comfort, warmte en veiligheid. Het is dus logisch dat ze borstvoeding willen als ze zich moe, ziek, prikkelbaar of gewoon niet lekker voelen.
Hoe herken je regeldagen?
Weet je niet zeker of je baby een regeldag doormaakt of gewoon veel eetlust heeft? Zo herken je een regeldag:
- Je baby huilt meer. Je baby huilt meer dan gewoonlijk en wilt steeds vaker drinken. Let op het gedrag van je baby; sabbelen op de handjes en het maken van smakgeluiden zijn tekenen dat je baby trekt heeft. Lees hier meer over hoe je hongersignalen kunt herkennen bij je baby .
- Je baby heeft meer honger. Je hebt het gevoel dat je baby niet genoeg heeft aan de voedingen die je geeft. Je baby wil non-stop eten, het liefst om het uur of om de twee uur (of soms zelfs om de 30 minuten). Als je borstvoeding geeft, weet dan dat hoe vaker je baby voedt, hoe meer hij de melkproductie stimuleert om zijn groeiende eetlust bij te houden. Oudere baby’s zullen ook meer vast voedsel willen eten.
- Ander slaapritme. Zelfs als je baby vijf of zes uur lang zalig heeft geslapen, kan hij tijdens regeldagen midden in de nacht gaan schreeuwen om eten. Misschien wordt je oudere baby ook vroeger wakker uit zijn dutjes. Tijdens sommige regeldagen kan juist het tegenovergestelde het geval zijn. Je baby slaapt namelijk langer en beter dan normaal omdat hij de extra slaap goed kan gebruiken.
- Je baby is kieskeurig. Aan de borst zal hij extra kieskeurig zijn, omdat hij nu meer melk wil en je productie misschien nog niet op peil is. Je borsten kunnen daardoor pijnlijk en beurs aanvoelen. Laten die lange nachten nou ook niet bevorderlijk zijn voor zijn humeur (en dat van jou!).
Wanneer regeldagen?
Je baby maakt in het eerste jaar meerdere regeldagen door. Die kunnen ervoor zorgen dat je baby langer en vaker borstvoeding krijgt. Ze kunnen op elk moment optreden en elke baby is anders. Globaal gezien kun je uitgaan van de volgende dagen, maar het zijn geen vaststaande feiten:
- 10 dagen oud
- 3 tot 4 weken oud
- 3 maanden oud
- 4 maanden oud
- 6 maanden oud
Ze kunnen het hele eerste levensjaar voorkomen. Dus zelfs als je een actieve baby van 9 maanden hebt, kun je vaak borstvoeding geven als je baby groeit als onkruid.
Hoelang duren regeldagen?
Voordat je plannen voor het weekend gaat afzeggen, de regeldagen van je baby is een korte periode waarin het lichamelijke veranderingen ondergaat. Regeldagen duren meestal 1 Ć 2 dagen, maar soms kan het iets langer duren. De ene baby heeft er meer last van dan de andere. Nu lijkt het alsof je baby nooit zal stoppen met eten, maar hou vol. De meeste regeldagen zijn net zo snel over als ze dat ze kwamen. Daarna wordt het leven weer normaal.
Clusteren
Clustervoeding hoort bij normale borstvoeding, maar sommige ouders vragen zich af of alles wel goed gaat. Clustervoeding is wanneer je baby veel vaker gevoed wil worden. Dit kan meerdere keren in een paar uur tijd zijn. Dit gebeurt vaak in de vroege avonduren, maar kan op elk moment van de dag of nacht gebeuren.
Het komt vaker voor dat je baby in de avond hongeriger is en hij vaker gevoed wilt worden dan overdag. Sommige baby’s willen ’s avonds elke 30 minuten tot een uur voeden. Dit is normaal en betekent niet dat je baby niet genoeg melk krijgt. Het kan gewoon een manier van je baby zijn om bij in te slaan voor een langere nachtrust.
Tips bij regeldagen van je baby
Omdat je al moeite hebt om voldoende rust te nemen, is het extra vermoeiend om een pasgeborene te hebben die opeens 24 uur per dag een buffet met alles erop en eraan verwacht. Daarom kunnen een aantal tips goed van pas komen:
- Laat je baby je borsten helemaal leegdrinken. Het laatste melk dat hij binnenkrijgt bevat meer vet waardoor zijn honger beter wordt gestild. Daarnaast is het goed voor je melkproductie.
- Signalen herkennen. Geef je baby pas melk als hij het echt nodig heeft. Je kunt je baby vaker aanleggen om te controleren of hij honger heeft. Als er alleen gesabbeld wordt of hij in slaap valt, was er blijkbaar alleen behoefte aan aandacht of een knuffel.
- Wees geduldig. Weersta de verleiding tijdens regeldagen om supplementen aan te bieden. Als je lichaam het eenmaal doorheeft, zal het zijn voorraad verhogen om aan de behoeften van je baby te voldoen.
- Zorg goed voor jezelf tijdens deze periode. Je kunt tijdens de regeldagen van je baby meer honger en dorst hebben. Zorg ervoor dat je veel water drinkt om gehydrateerd te blijven. Luister dus naar je lichaam en eet goed.
- Laat je geliefden helpen. Vraag om hulp van je partner, vrienden of familie tijdens deze periode. Zij kunnen eten voor je maken, luiers verschonen en nog veel meer.
- Maak het comfortabel voor jezelf. Zorg voor een comfortabele stoel, je favoriete serie, een goed boek en lekkere gezonde snacks om de vele en lange voedingen door te komen.
- Vraag advies van een specialist. Denk je dat er iets mis is met je moedermelk of kom je er niet helemaal uit? Overleg dan met je kraamverzorgende, verloskundige of het consultatiebureau.
- Maak je niet te druk. Regeldagen kunnen je hele dag of week overhoop brengen. Probeer je niet te druk te maken en maak je geen zorgen. Weet dat dit normaal is voor je baby en je borstvoedingsrelatie. Het zal niet eeuwig duren.
Als je je echt zorgen maakt, let dan op twee dingen: luiers en gewichtstoename. Als hij flink aankomt (dat schattige T-shirtje paste twee dagen geleden nog) en vijf of zes luiers per dag vult, dan doet hij het prima.
Bij borstvoeding op verzoek is het goed mogelijk dat je weinig merkt van de regeldagen, omdat je je baby dan toch al aanlegt wanneer hij honger heeft. Als je flesvoeding geeft kun je bekijken of je wat meer voeding mag geven. Heb je het gevoel dat je baby te weinig voeding krijgt? Lees dan het artikel over te weinig borstvoeding geven.
Goedbedoelde adviezen
Omdat je baby tijdens de regeldagen chagrijnig, kribbig of uit zijn doen lijkt, kunnen vrienden en familieleden je goed bedoelt advies gaan geven. Ze kunnen suggereren dat het aan jouw borstvoeding ligt en dat het tijd is om te stoppen met borstvoeding.
In feite is juist het tegenovergestelde waar. Het is tijd om meer borstvoeding te geven, maar tijdelijk. Je lichaam regelt van nature de hoeveelheid melk die het produceert in reactie op de behoeften van je baby. Hoe meer melk je baby aan je borsten onttrekt, hoe meer melk jij aanmaakt. Er is geen reden om aan te nemen dat je niet genoeg moedermelk kunt of zult maken om aan de behoeften van je groeiende baby te voldoen. Je lichaam zal reageren op de regeldagen van je baby door meer melk aan te maken.