Regeldagen bij je baby: wanneer en hoe herken je ze?

Regeldagen bij je baby: wanneer en hoe herken je ze?

Regeldagen zijn dagen waarop je merkt dat je baby redelijk onrustig is. De oorzaak van deze onrust kan zijn dat hij in een groeispurt zit en daarom meer voeding nodig heeft. Ook zijn regeldagen een manier om zijn weerstand op pijl te houden. Als je baby behoefte heeft aan meer antistoffen, zal zijn lichaam om meer melk vragen. Daardoor huilt je baby meer dan gewoonlijk, omdat hij vaker en meer wilt drinken. Dit vraagt extra energie van jou als ouder, maar weet dat het van tijdelijke aard is!

Hoe herken je regeldagen?

Je baby huilt meer dan gewoonlijk en wilt steeds vaker drinken. Let op het gedrag van je baby; sabbelen op de handjes en het maken van smakgeluiden zijn tekenen dat je baby trekt heeft. Je kunt regeldagen ook herkennen aan het gevoel dat je baby niet genoeg heeft aan de voedingen die je geeft. Als je borstvoeding geeft, kan je het gevoel hebben dat je niet genoeg melk hebt.

Tips bij regeldagen van je baby

Laat je baby je borsten helemaal leegdrinken. Het laatste melk dat hij binnenkrijgt bevat meer vet waardoor zijn honger beter wordt gestild. Daarnaast is het goed voor je melkproductie. Geef je baby wel pas melk als hij het echt nodig heeft. Bij borstvoeding op verzoek is het goed mogelijk dat je weinig merkt van de regeldagen, omdat je je baby dan toch al aanlegt wanneer hij honger heeft. Als je flesvoeding geeft kun je bekijken of je wat meer voeding mag geven. Kom je er niet helemaal uit, overleg dan met je kraamverzorgende of het consultatiebureau.

Wanneer zijn de regeldagen?

Regeldagen duren meestal 1 Ć  2 dagen en de ene baby heeft er meer last van dan de andere. Globaal gezien kun je uitgaan van de volgende dagen, maar het zijn geen vaststaande feiten:

  • 10 dagen oud

  • 3 tot 4 weken oud

  • 3 maanden oud

  • 4 maanden oud

  • 6 maanden oud