Kraamvisite of kraamfeest

Kraamvisite of kraamfeest

Na de geboorte van je baby wil je het geluk het liefst meteen met iedereen delen. Worden het persoonlijke kraambezoekjes of toch liever een kraamfeest?

Kraambezoek: intiem en gezellig

Persoonlijke kraambezoekjes zijn vaak intiem en gezellig en je hebt echt even de tijd voor elkaar. Een prettige kraambezoekperiode staat of valt met een planning die voldoende rust biedt voor jou, je kind en je partner. Een paar tips:

  • Ontvang de eerste week tot tien dagen alleen familieleden en goede vrienden; mensen bij wie je je op je gemak voelt, zeker als je ze in je slaapkamer ontvangt.
  • Ontvang niet te veel mensen tegelijk.
  • Houd de ochtend vrij. Neem rustig de tijd voor het ochtendritueel: je baby in bad doen, zelf douchen, voeden, een extra slaapje en het verzorgen van eventuele oudere kinderen. Of doe het andersom - als dat beter bij jou past - en houd de middag of avond vrij.
  • Tip: vermeld bezoek- en/of rusttijden op het geboortekaartje én verstuur de geboortekaartjes een weekje later, zodat je in die eerste kraamweek lekker rustig kunt bijkomen en genieten, zonder telefoontjes en bezoekjes van die verre tante.
  • Na de eerste kraamweek - als de kraamverzorgende er niet meer is - komt alles op jou en je partner neer. Twee kraamvisites per week is dan vaak meer dan genoeg. Houd in het weekend in ieder geval één dag vrij, zodat je partner ook voldoende rust en tijd krijgt om jullie kind te leren kennen.
  • Laat de baby lekker bij jou of je partner liggen en laat hem niet voortdurend van hand tot hand gaan. Zeker de eerste twee weken heeft je baby alle energie nodig om zich aan te passen aan het leven buiten jouw warme, veilige baarmoeder.
  • Voor de gezondheid van je kind is het belangrijk dat het bezoek niet verkouden is of een koortslip heeft. Laat je bezoek altijd de handen wassen voordat je baby wordt aangeraakt.

Kraamfeest: alle visite in een keer

Lijkt het je fijner om de kraamweken in alle rust door te brengen met je gezin, dan is een kraamfeest misschien iets voor jou. Ook als je een wat langere herstelperiode nodig hebt, omdat je een bevalling met complicaties hebt gehad of als je baby nog een tijdje in het ziekenhuis moet blijven, kan een kraamfeest een uitkomst zijn.

Je kunt een kraamfeest laten organiseren door een kraamfeestbureau, maar je kunt het ook heel goed zelf doen. Een kraamfeestbureau verzorgt de catering tijdens het feest, de versiering, de ruimte en de inrichting. Vaak zorgen ze ook voor een gastenboek en kraamattenties.

Met de volgende tips kun je je kraamfeest ook goed zelf organiseren:

  • Bedenk wie je wilt uitnodigen.
  • Kies een goede locatie. Afhankelijk van het aantal mensen (en het weer) kun je het kraamfeest thuis, in een zaaltje of buiten houden.
  • Bepaal op tijd de datum en tijdstip voor het feest. Iedereen wil natuurlijk graag weten hoe het met jou en de baby gaat. Als je niet wilt dat je vrienden en kennissen gaan bellen, wacht dan niet te lang met het kraamfeest. Een goed moment is zes tot acht weken na de bevalling. Of zo’n zes weken na thuiskomst van jou en je kind uit het ziekenhuis.
  • Om te voorkomen dat je alsnog wordt overspoeld door kraamvisite, kun je van het geboortekaartje ook meteen de uitnodiging voor het kraamfeest maken of maak aparte uitnodigingen in dezelfde stijl als het geboortekaartje.
  • Schakel je moeder, je zus of een goede vriendin in om je te helpen bij de voorbereidingen en tijdens het kraamfeest zelf.
  • Een kraamfeest duurt meestal drie uur. Twee feestjes op één dag kan ook, bijvoorbeeld ’s ochtends voor de familie en ’s middags voor vrienden en kennissen.
  • Richt voor de kleintjes een aparte hoek in met speelgoed, teken- en knutselspullen.

Koortslip

Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby’s. Het besmettingsgevaar is vooral de eerste 3 tot 4 maanden groot. Het afweermechanisme van je baby is nog niet optimaal ontwikkeld. Het herpesvirus kan daarom heftige gevolgen voor je baby hebben. Bezoek met een koortslip vraag je dus om later op visite te komen. Maar wat als je zelf een koortslip hebt of de kraamverzorgende? Voor jou en de kraamverzorgende geldt dat je met een koortslip extra goed let op de hygiëne. Draag een mondkapje, gebruik steeds schone handdoeken en was regelmatig je handen. Je kunt met een koortslip wel gewoon borstvoeding blijven geven.

Beschuit met muisjes

De traditionele traktatie bij een kraambezoek is natuurlijk beschuit met muisjes. Maar cake met slagroom en muisjes erop is ook leuk. Voor kleine kinderen kun je een lange vinger dopen in boter en vervolgens in een schaaltje met muisjes. Wil je het makkelijk? Er zijn ook allerlei andere traktaties te koop zoals slagroomsoesjes met muisjes, geboortechocolaatjes en roze, witte en blauwe pepermunthartjes.

Tip: laat je kraamvisite, tijdens al het lekkers, een wens schrijven in een kraamvisiteboek of gastenboek. Bijzonder aandenken voor later!

Beeld: iStock.com/monkeybusinessimages

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby