Kraamtips: gouden tips voor in je kraamtijd

Kraamtips: gouden tips voor in je kraamtijd

Zo vlak na de geboorte van je baby komt er een hoop op je af. Veel kersverse moeders willen al snel weer teveel taken op zich nemen. Je baby verzorgen, eten koken, het huishouden … help! Gelukkig is er de kraamverzorgende. Zij neemt je werk uit handen en staat je bij met praktische adviezen. Hieronder handige kraamtips van ervaren kraamverzorgenden.

Tips voor tijdens de kraamweek

  • Plan niet te veel tijdens je kraamweek, maar zorg dat je voldoende rust. Als je van alles wilt en gaat doen, kom je jezelf aan het einde van de week tegen.
  • Ook voor je partner is het goed om tijdens de kraamweek thuis te zijn. Sommige partners kiezen ervoor om tijdens de kraamweek te gaan werken en pas later vrij te nemen, omdat de kraamverzorgende er die eerste tijd toch is. Maar het is ook fijn als hij kan zien wat de kraamverzorgende doet. Daarnaast is het zo’n bijzondere tijd, zonde om te missen!
  • Laat het bezoek tijdens de kraamweek komen of regel op een later moment een kraamfeest waarbij iedereen op één middag komt. Dan is je partner erbij om te helpen. Plan niet teveel bezoek op één dag en neem tussendoor ook een rustdag zonder bezoek.
  • Kookt jouw kraamverzorgende ook voor je? Vraag of ze dubbele porties kookt en de helft invriest, zodat je na de kraamweek even niet hoeft te koken.
  • Als je kraamverzorgende er geen hele dagen is, vraag dan of ze wilt zorgen dat het eten is voorbereid, zodat het ’s avonds alleen nog maar opgewarmd of gekookt hoeft te worden.
  • Verwen jezelf na de kraamweek, je hebt het verdiend! Ga naar de kapper of koop iets leuks voor jezelf. Een cadeautje voor jezelf, iets waardoor je je weer vrouw voelt en niet alleen moeder.

Tips voor bij borstvoeding

  • De derde of vierde dag na je bevalling krijg je last van stuwing; harde en pijnlijke plekken in je borsten. Warme kompressen vóór de voeding of het kolven, zorgen voor een betere doorstroming van de moedermelk. Koude kompressen na de voeding of het kolven, verzachten de pijn en verminderen de ontstekingsreactie.
  • Laat je baby bij je op de kamer slapen zolang je borstvoeding geeft, zeker als je op verzoek voedt. Je merkt dan het snelste wanneer je baby honger heeft, doordat hij smakgeluidjes of hapbewegingen maakt. Of - in een later stadium - als hij gaat huilen. Dit heet rooming-in. Er zijn co-sleepingbedjes verkrijgbaar waardoor je baby direct naast je ligt, maar wel in zijn eigen bed. Dit is overigens wel iets waar je tegen moet kunnen. Als je zelf niet meer kan slapen door alle geluidjes, dan moet je het niet doen.
  • Wees niet bang dat je baby te weinig borstvoeding krijgt, als je hem niet hoort slikken. Het duurt een paar dagen voordat de melkproductie echt op gang komt. De eerste dagen na de bevalling bestaat de voeding vooral uit colostrum. Dit is een stuk dikker dan de gewone melk. Je baby heeft al in je buik reserves meegekregen waardoor hij de eerste dagen met weinig voeding door kan komen.
  • Voel je niet schuldig als je geen borstvoeding kunt geven. De kraamverzorgende zal borstvoeding altijd aanbevelen, maar de uiteindelijke keuze ligt bij jou als moeder. Als je doet wat voor jezelf het beste is, is dit ook het beste voor je kind.
  • Wanneer het nodig is om je kind bij te voeden, kun je een spuitje gebruiken. Je koopt deze gewoon bij de apotheek. Terwijl je je baby op je vinger laat zuigen, spuit je de voeding met het spuitje in de mond. Dit gaat een stuk gemakkelijker dan met bijvoorbeeld een theelepeltje.

Tips voor de verzorging van je baby

  • Gebruik met name in de eerste week een kruik om de ledikant of wieg van je baby te verwarmen. Als je de kruik ook naast je baby legt, zorg er dan voor dat de kruik altijd met de dop naar beneden ligt.
  • Gebruik een babybad of tummy tub om je baby te wassen. Je kunt je baby ook prima op het aankleedkussen wassen met een washandje. Samen met je baby douchen kan ook, maar dit vergt wel enige oefening. Was je kind eerst en neem hem daarna mee onder de douche om af te spoelen. Zorg er wel voor dat je altijd eerst je kind afdroogt en aankleedt en dan pas jezelf. Baby’s koelen snel af.
  • Baby’s zijn gebaat bij een vast ritme: eerst eten, dan lekker knuffelen en daarna slapen. Doe niet vaker dan één keer per dag iets dat veel prikkels geeft, zoals winkelen of visite, en laat je baby de rest van de dag gewoon thuis in zijn bed slapen.
  • Heeft je baby een droge huid? Een badje met zemelen kan helpen. De zemelen doe je in een washandje en daaromheen bind je een elastiekje. Het washandje leg je in het badje. De huid ziet er meteen een stuk beter uit!
  • Als je baby het niet fijn vindt in bad, leg hem dan met zijn voetjes tegen de kant aan. Op die manier maak je het badje ‘kleiner’ voor je kind; het geeft hem een veilig gevoel. Je hand op zijn borst zorgt ook voor geborgenheid.
  • Vind je het badderen veel gedoe in je eentje? Doe je baby dan ’s avonds in bad. Gezellig samen met je partner en minder belastend voor jezelf. Bovendien slaapt je baby daarna als een roos.

En dan nog dit:

In je kraamweek zijn er een aantal deskundigen die in de gaten houden of het goed gaat met jou en je baby. De kraamverzorgende, de consultatiebureauarts, de verloskundige; iedereen geeft adviezen. Daar kun je soms erg onzeker door worden. Vertrouw op je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Jij bent de moeder en weet wat goed is voor je kind!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby