Kraambed: de eerste 8 dagen na je bevalling

Kraambed: de eerste 8 dagen na je bevalling

Zodra je bent bevallen begint je kraamtijd. Dit duurt tot 8 dagen na de bevalling en wordt ook wel kraambed genoemd. Tijdens deze tijd herstelt je lichaam van de bevalling en wordt eventueel de borstvoeding op gang gebracht. Vaak is je kraamverzorgende al aanwezig bij je bevalling als je thuis bevalt. Bij een poliklinische bevalling komt ze zodra jij ook naar huis mag. Het is verstandig om tijdens je kraamweek zoveel mogelijk te rusten. Zo kom je sneller weer boven je bevalling op.

Elke vrouw herstelt anders van een bevalling: de één brengt de eerste dagen veel tijd door in bed, de ander loopt na een paar uur alweer door het huis. Volg je gevoel als het gaat om wat je wel en niet kunt doen. Als je kraamzorg ten einde loopt, kun je de meeste dingen alweer zelf. Gaat dit echt nog niet, dan bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld verlengde kraamzorg of gezinshulp aan te vragen. Loop niet te hard van stapel met je kraambezoek. Kraamvisite is intiem en gezellig, maar kan ook heel vermoeiend zijn!

Welke controles in het kraambed

Tijdens je kraamtijd worden jij en je baby regelmatig gecontroleerd. Ook zal je verloskundige een aantal keer langskomen om je te zien. De controles bestaan uit het opmeten van je temperatuur, je bloedverlies, het krimpen van de baarmoeder, controle van eventuele hechtingen en bloeddrukmeting. Ook wordt je baby gecontroleerd op temperatuur, plassen en ontlasting en krijgt hij de hielprik. Deze controles worden uitgevoerd door je kraamverzorgende. Zij zal je ook begeleiden in het geven van borstvoeding, als je dat graag wilt.

Moeilijke start accepteren

Het kan ook zijn dat de eerste uren na je bevalling iets anders verlopen dan je gehoopt had, bijvoorbeeld door een plotselinge vroeggeboorte of doordat de conditie van je baby niet is zoals het hoort te zijn. Vaak zijn de eerste uren dan gevuld met zorgen over je baby, in plaats van met genieten. Hoe lastig ook, probeer deze moeilijke start te accepteren. Praat erover met je partner, vrienden en familie. Zij kunnen je helpen moeilijke gebeurtenissen te verwerken en je net dat zetje geven om te gaan genieten van je baby!

Beeld: iStock.com/paulaphoto

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby