Je vagina na de bevalling

Je vagina na de bevalling

Sinds je zwanger bent vliegen de verhalen over ontsluiting, de knip en uitscheuren je om de oren. Misschien wil je er liever niet aan denken, maar we denken toch dat het handig is om een bƩƩtje voorbereid te zijn: wat kun je down under verwachten na een vaginale bevalling?

Voor en na de bevalling

Om je gelijk maar even met de neus op de feiten te drukken: er gaat een en ander veranderen aan je vagina na je bevalling, tenzij je met een keizersnede bevalt. Ben je hier huiverig voor? Bedenk dan dat het eigenlijk prachtig is wat je lichaam allemaal kan. Je hebt in 9 maanden een nieuw mensje gemaakt. En je lichaam is gebouwd om je baby via het geboortekanaal op de wereld te brengen. Het is een volkomen natuurlijk proces waarbij je je - soms met wat hulp van buitenaf - aan mag overleveren. Het is mogelijk dat je vagina er anders uitziet of dat het anders voelt na je bevalling en dat is prima. Je krijgt er namelijk iets prachtigs voor terug!

Het herstel

Tijdens je bevalling wordt alles beneden flink opgerekt. Er moet een baby door en soms is ontstaat daardoor een scheur of is er een knip nodig. Het kan er in de eerste dagen of weken dan ook heel anders uitzien dan je gewend bent. Misschien voelt het beurs en zitten er hechtingen in. Geen paniek! Je vagina herstelt zich sneller dan je aanvankelijk misschien denkt. Dit orgaan is goed doorbloed, wat het herstellend vermogen ten goede komt.

De kleur

Sommige vrouwen willen er niets van weten, anderen zijn juist nieuwsgierig: als je er een spiegel bij pakt is de kleur van je vagina mogelijk anders dan voor je bevalling. Door de hormonale veranderingen kan het een donkere kleur hebben. Meestal verandert dit weer als je hormonen weer in balans zijn. Het is ook mogelijk dat je vagina een paar tinten donkerder blijft dan voorheen.

De geur

Na de bevalling heb je nog zoā€™n 6 weken last van (flink) bloedverlies. Dit vang je op met de kraamverbanden uit het kraampakket. Misschien niet heel fijn, maar dit heb je echt nodig. Het bloedverlies en het kraamverband kunnen een wat vreemde geur met zich meebrengen, anders dan wanneer je menstrueert. Ruikt het echt heel sterk, zo erg dat je je ervoor schaamt? Vraag dan om advies bij je verloskundige of huisarts, want misschien heb je een infectie.

Pijntjes

De eerste periode na de bevalling is je vagina beurs, gevoelig en pijnlijk. Vaak kun je niet goed zitten en heb je pijn bij het plassen. Ook kunnen eventuele hechtingen wat gaan trekken. Dit is normaal en trekt vanzelf weg. Een flesje water werkt prima als alternatief voor wc-papier. Neem een comfortabele houding aan, eventueel een paracetamol en geniet van je baby. Voor je het weet zijn de ergste pijntjes verdwenen.

Littekens

Vaak heeft het de voorkeur om eventuele scheurtjes natuurlijk te laten helen, maar soms moet je gehecht worden na een scheur of knip. Dit gebeurt met oplosbaar hechtdraad, de hechtingen hoeven er daarna dus niet meer uitgehaald te worden. Met hechtingen kan zitten extra pijnlijk zijn, anders dan vaak gedacht is een hard oppervlak het prettigst. Nadat je hechtingen eruit zijn gevallen kan het nog een aantal maanden een gevoelige plek blijven.

Ongelukjes

Na je bevalling hebben je bekkenbodemspieren een flinke opdonder gehad. Kijk dus niet raar op als je bij niezen, lachen of springen wat urineverlies hebt. Maak je geen zorgen, veel vrouwen hebben na de bevalling last van ongewenst urineverlies. Een inlegkruisje kan een uitkomst zijn, samen met bekkenbodemoefeningen. Blijft het langere tijd problematisch? Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je helpen met de juiste oefeningen.

Seks

De eerste keer seks na je bevalling is altijd weer even spannend. Voelt het nog wel hetzelfde en is het niet pijnlijk? Misschien ben je onzeker over je lichaam of ben je bang dat je baby wakker wordt. Wacht altijd met seks tot je niet meer vloeit en je er zelf weer aan toe bent. Overhaast niets en pak het rustig op!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby