Je moet ervan genieten. Maar hoe dan …?
Vanaf het moment dat je baby is geboren, wordt er gezegd: ‘Je moet ervan genieten’. Maar hoe doe je dat, als je tegelijkertijd moet wennen aan de overweldigende liefde, de verantwoordelijkheid, de gebroken nachten én een nieuw ritme? WIJ hield een enquête en vroeg moeders of zij kunnen genieten en hoe ze dat doen.
Maar liefst 3.355 moeders vulden de enquête in. Van deze moeders heeft 57% één kind, waarvan ruim driekwart een baby die jonger is dan 10 maanden. Eén derde heeft twee kinderen en 11% drie of meer kinderen. 82% van de moeders werkt en 3% heeft geen partner.
Hoe denken deze moeders over het ouderschap?
Van de 3.355 moeders had 22% zich het moederschap anders voorgesteld. Zo vindt 38% dat ze geen tijd meer voor zichzelf heeft. Ook minder nachtrust is een belangrijke factor met 38%. Eén derde vindt het lastig om alles te plannen en te organiseren met een kind erbij en één vijfde zegt dat de verantwoordelijkheid haar zwaar valt. Maar 34% van de moeders zegt dat het ouderschap véél mooier is dan verwacht!
Geluksgevoel
Wat ook meetelt in het geluksgevoel is hoe de moeders terugkijken op de bevalling. Gelukkig heeft 69% daar een goed gevoel over, maar voor 13% is de bevalling een slechte ervaring geweest. De bevalling heeft voor 52% invloed op hoe gelukkig de moeders zich nu voelen. De helft van de moeders voelt zich gelukkig en 35% noemt zichzelf zelfs héél gelukkig.
Rochelle (26) is getrouwd met Steffan (29) en moeder van Lauren (11 maanden): ‘Moeder zijn is overweldigender dan ik dacht’
Partners opgelet
Maar die gebroken nachten trekken toch wel een wissel op elke moeder. Meer dan de helft is vermoeid, vooral door nachtelijk slaaptekort (42%) en wil meer slapen. De helft van de moeders slaapt minder dan zes uur en 39% van de moeders moet er ’s nachts twee keer uit voor hun kind. Het kan nog slopender: 17% gaat er zelfs meer dan drie keer uit. Om wat slaap in te halen, pakken moeders wel eens een middagdutje mee (56%) of duiken er extra vroeg in (29%).
Vermoeidheid telt zwaar mee in het geluksgevoel. Ook de omgang met partner is vrij bepalend. De komst van een kind blijkt bij 13% van de koppels een negatief effect op de relatie te hebben. Ook vindt 66% van de moeders dat de partner minder zorgtaken voor zijn rekening neemt dan zijzelf
Suzanne (34) is samen met Frank (39). Ze hebben twee dochters: Jente (4) en Mijke (11 maanden): ‘Mijke is een tevreden baby, dus hij maakt zich minder druk dan bij de eerste’
Ben ik een goede moeder?
Ook onzekerheid over het moederschap is bij 35% bepalend voor het geluksgevoel. Meer dan de helft van de moeders vraagt zich af of ze wel een goede moeder zal zijn. Als de borstvoeding niet lukt (bij 29%) heeft dat invloed op deze gedachte. Evenals bij moeders die een huilbaby hebben (15%). Bij die laatste groep is het grote genieten ver te zoeken: 81% van de moeders geeft aan dat dit een negatief effect heeft.
Druk vanuit de omgeving helpt ook niet mee. ‘Je moet ervan genieten’, een bekende uitspraak: een kwart van de moeders vindt het helemaal niet leuk als dit wordt gezegd. Gelukkig blijven we voor het grootste gedeelte wel dicht bij ons eigen gevoel, zegt de helft.
Jacqueline (32) is getrouwd met Sandro (35). Hun zoon Lucas is nét 1 jaar geworden: ‘Ik wil niets van Lucas missen’
Zelf kunnen
Maar wat zou dan helpen om meer te kunnen genieten? 44% wil wat meer tijd voor zichzelf. Eén derde kiest graag voor hulp in de huishouding en een kwart zou liever minder werken. En om hulp vragen dan, als het niet gaat? Maar liefst 27% durft er niet eens om te vragen.
De uitkomst
Ondanks de vermoeidheid en de onzekerheid genieten moeders over het algemeen méér met de komst van een kind. Naarmate er meer kinderen zijn, wordt het cijfer zelfs nog hoger!
- Voor de komst van de kinderen geven moeders hun leven een 7,2. Erna is dit cijfer maar liefst een 7,9!
- Als je kijkt naar het aantal kinderen: na het eerste en tweede kind is het cijfer gemiddeld een 7,5 en na drie of meer kinderen stijgt het naar een gemiddelde 7,7