Hongersignalen herkennen bij je baby
Na de geboorte laat je baby zelf weten wanneer hij honger heeft en gevoed wil worden. Dit doet je kleintje door verschillende hongersignalen af te geven. Het beste is om snel in te spelen op deze signalen en te voeden op verzoek. Benieuwd welke hongersignalen je bij je baby kunt herkennen? Voedingsdeskundige Charlotte Maintz legt het haarfijn uit.
Beoordeeld door
Charlotte MaintzKindervoedingskundige
In het begin kan het even wennen zijn. Heeft je baby honger of is hij moe? Of heeft hij misschien krampjes? Door de signalen van je baby te ontcijferen, zie je al snel wat hij nodig heeft. In het begin is het even oefenen, maar al snel leer je je baby ’lezen'.
6 hongersignalen die een baby kan laten zien
Baby’s hebben meestal honger als je de volgende signalen ziet:
- Hun hoofd naar opzij draaien en lijken te ‘zoeken’.
- Hun mond open doen als je de lippen aanraakt.
- Sabbelen of zuigen op hun vingers of vuist.
- Zuigbewegingen maken met hun mond.
- Smakgeluidjes maken.
- Hard gaan huilen, overstuur raken (laat signaal, probeer dit te voorkomen).
Zodra je hongersignalen ziet bij je baby leg hem dan meteen aan de borst of geef hem een flesje. Je kind krijgt wat hij nodig heeft en bij borstvoeding weet jouw lichaam gelijk dat het nieuwe melk moet produceren. Voor borstvoeding geldt: vraag is aanbod. Als jouw baby vaak drinkt, maakt jouw lichaam ook extra borstvoeding aan.
Over huilen als hongersignaal
Een van de laatste signalen van honger is huilen. Het gaat vaak door merg en been als je kleine huilt van de honger. Je baby kan dan echt over zijn toeren raken. Als je kleine aan het huilen is voor voeding, heeft het waarschijnlijk al een poosje honger. Via het huilen probeert hij nu een alarmsignaal af te geven dat hij echt wil eten. Maar voor je kleine in die fase terecht komt, heeft het al wat subtielere signalen afgegeven. De kunst is om die te gaan herkennen, zodat je voorkomt dat je kleine in de huilfase terecht komt. Huilen kost je baby veel energie en maakt dat het drinken daarna vaak minder soepel gaat.
Is je baby of moe of hongerig?
De eerste maanden slaapt je baby ontzettend veel. De hele dag door doet hij dutjes. Juist in deze fase is het lastig te herkennen of je baby moe of hongerig is. Toch is er een onderscheid te zien.
Een baby die vermoeid is laten de volgende slaapsignalen zien:
- Gapen
- In ogen wrijven
- Naar oortjes grijpen
- Oogcontact vermijden
- Gebalde vuisten
- Sloom of suf overkomen
- Jengelen
- Kleine oogjes / staren
Lees ook: Vermoeidheid bij je baby herkennen? Let goed op deze slaapsignalen
Hongerige baby na voeding?
Blijft je baby hongerig na de voeding of komt je kind ineens om het uur? Dan het zijn dat je baby een regeldag heeft. Heb je het vermoeden dat je baby niet voldoende heeft aan de hoeveelheid voeding die hij krijgt? Overleg dan eerst met het consultatiebureau of je meer voeding kunt geven.
Van tevreden naar ontevreden baby: wat is er aan de hand?
Op gegeven moment kom je samen met je baby in een vaster ritme. Je kleintje komt dan gemiddeld netjes om de 4 uur. Net als je hier aan gewend bent, verandert in een klap alles. Je kind lijkt opeens niet meer helemaal tevreden, gaat veel jengelen tussen de voedingen door of als je zelf iets eet. Het lijkt wel alsof hij het eten uit je mond kijkt. Waarschijnlijk is je kind dan ergens tussen de 4 en 6 maanden. In deze fase kan het iets onrustiger worden. Vaak zie je ook dat het jengelen gepaard gaat met sabbelen op de vuistjes en het maken van hap- en smakgeluiden. Dit zijn signalen dat je kleine toe is aan zijn eerste hapjes vaste voeding. Ook wel oefenhapjes genoemd.
Vanaf 4 maanden: beginnen met oefenhapjes
De eerste vaste hapjes bestaan uit kleine hapjes (paar lepeltjes) van groente en fruit die je vanaf 4 maanden dagelijks mag geven aan je kind. Zo kan hij wennen aan nieuwe smaken en structuren. De eerste hapjes worden ook wel oefenhapjes genoemd. Goed om te weten: melkvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron. Maak je dus geen zorgen als je baby de oefenhapjes met een vies gezicht weigert. Dat is normaal gedrag. Een kind moet iets vaak wel tien keer proeven voor het de smaak vertrouwt en lekker gaat vinden. Geef het tijd. Al die smaken zijn nieuw. Je past de eerste hapjes in tussen de borst- of flesvoedingsmomenten in. Geef de hapjes niet vlak voor of vlak na een melkvoeding, want dan kan het elkaar in de weg zitten. Als je baby wat ouder is, breid je de hapjes uit. Vanaf 6 maanden heeft je kind de bijvoeding echt nodig.
TIP Wanneer je begint met oefenhapjes, start dan bij voorkeur met groente in plaats van fruit. Op die manier accepteren kinderen groenten makkelijker.
Meer adviezen van Charlotte vind je hier.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Charlotte Maintz.