Het gouden uurtje: het eerste uur met je baby

Het gouden uurtje: het eerste uur met je baby

Het eerste uur na de geboorte van je baby is heel speciaal. Het wordt niet voor niets ‘het gouden uurtje’ genoemd. In deze tijd leren jij en je baby elkaar kennen door bijvoorbeeld huid-op-huidcontact. Dit contact helpt je baby om zich veilig te voelen en is goed voor jullie band. Ook begint je baby in dit uur met ademhalen en wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. In dit artikel lees je wat er in dat eerste uur gebeurt, waarom het zo belangrijk is en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Wat is het gouden uur na de geboorte?

Het gouden uur is het eerste uur na de bevalling van je baby. Dit uur is heel belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van zowel moeder als baby. Het is ook een moment van rust voor jou en je kleine, een bevalling is niet niks. Heerlijk huid-op-huidcontact en je kleintje voor het eerst echt bekijken. Ook ga je de kleine tijdens het gouden uur voor het eerst aanleggen.

Waarom is huid-op-huidcontact belangrijk?

Huid-op-huidcontact is wanneer de baby direct op de borst van de moeder wordt gelegd, zonder kleren of doeken ertussen. Dit heeft veel voordelen:

  • Warmte en veiligheid: De baby voelt zich veilig en geborgen. En door de warmte van de moeder blijft de baby goed op temperatuur. Ook zakt de stress die een baby tijdens de bevalling heeft opgebouwd.
  • Betere ademhaling: Huid-op-huidcontact helpt de baby om beter en regelmatiger te ademen.
  • Borstvoeding: Baby’s die huid-op-huidcontact hebben gehad, beginnen vaak gemakkelijker met borstvoeding.
  • Veilig geluid: In de buik hoort je baby negen maanden lang je hartslag, als hij na de geboorte op jouw borst ligt hoort je baby die ook. Een vertrouwd geluid in een - voor je baby - compleet nieuwe wereld.

Lees ook: De positieve effecten van buidelen

Wat als huid-op-huidcontact niet mogelijk is?

Soms is huid-op-huidcontact niet meteen mogelijk, bijvoorbeeld als er medische problemen zijn. In dat geval kan de partner de baby vasthouden op zijn blote borst of kan het later alsnog gebeuren.

Wat gebeurt er in het eerste uur na de geboorte?

In het eerste uur na de geboorte gebeuren er veel belangrijke dingen:

  • De baby ademt voor het eerst: dit is een grote overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld. Meestal worden de longen goed ontplooid door flink te huilen. Tijdens het huilen neemt je baby grote ademteugen waardoor de longen helemaal gevuld worden en de restjes vruchtwater eruit geduwd worden.
  • De eerste controles: de verloskundige of arts controleert de gezondheid van je baby, zoals hartslag, ademhaling en reflexen. Je baby krijgt hier een APGAR score voor.
  • Afdrogen en aankleden: In je buik werd je baby lekker warm gehouden zonder dat hij daar iets voor moest doen. Buiten de baarmoeder is dat wel anders. Daarom wordt je baby na de geboorte afgedroogd op jou gelegd. Daarna krijgt hij zijn eerste pakje aan, inclusief mutsje.
  • De eerste voeding: borstvoeding of flesvoeding kan vaak al in het eerste uur gegeven worden. Zodra je baby ontspannen is, zal hij meestal zelf instinctief al op zoek gaan naar je tepel. Ook krijgt je kleine meestal een druppel vitamine K in zijn mondje.

Wat gebeurt er met de moeder in het gouden uur?

Niet alleen de baby, maar ook de moeder maakt veel veranderingen door in het eerste uur na de bevalling:

  • De baarmoeder krimpt: Na de geboorte begint de baarmoeder meteen te krimpen. Dit helpt om het bloeden te stoppen en de baarmoeder terug te laten keren naar de normale grootte.
  • Placenta geboorte: Binnen dit uur komt ook de placenta, oftewel de nageboorte, naar buiten.
  • Nageboorte controles: De verloskundige controleert of de placenta compleet is en of er geen scheurtjes of andere problemen zijn. Als je uitgescheurd bent wordt je ook in dit eerste uur ter plekke gehecht, dit mag gewoon terwijl je je kleintje op je borst hebt liggen.
  • Herstel en rust: De moeder heeft tijd nodig om bij te komen van de bevalling. Rusten en aandacht voor de kleine zijn het belangrijkste in dit uur.
  • Emotionele band: Dit is ook een tijd waarin de moeder een sterke emotionele band met de baby ontwikkelt door huid-op-huidcontact en het eerste contact. Het is een heel bijzonder moment.

Hoe bereid je je voor op het gouden uur?

Het is goed om van tevoren na te denken over hoe je het gouden uur wilt beleven. Hoewel je er niet altijd invloed op hebt, kun je bij een normaal verloop vaak je wensen realiseren.

  • Maak een geboorteplan: Bespreek met je verloskundige of arts je wensen voor het eerste uur na de geboorte. Leg dit vast in je geboorteplan zodat iedereen die met jouw bevalling te maken heeft hiervan op de hoogte is.
  • Partner betrekken: Bespreek met je partner wat hij of zij kan doen om te helpen, zoals foto’s en video’s maken of bepaalde muziek aanzetten.

Hoe lang duurt het gouden uur precies?

Het gouden uur duurt meestal ongeveer 60 minuten, maar mag langer duren als moeder en baby dit fijn vinden.

Kan het gouden uur ook bij een keizersnede?

Ja, ook bij een keizersnede is huid-op-huidcontact vaak mogelijk. Bespreek dit van tevoren met je arts of verloskundige.

Beeld: iStock.com/FatCamera

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby