
Financiële checklist voor na de geboorte
Al in de eerste dagen na de geboorte van je baby is het zaak om aan de slag te gaan met een aantal wijzigingen in je financiële en juridische situatie. Zo geef je binnen 3 dagen na de geboorte je kind aan bij de gemeente en moet je zo snel mogelijk je zorgverzekering aanpassen. Volg onderstaande financiële checklist zodat je de meest belangrijke wijzigingen niet over het hoofd ziet!
Geboorte aangeven
- Doe binnen 3 dagen aangifte van de geboorte van je kind. Doe je later aangifte? Dan riskeer je een boete. Dit bedrag kan al snel oplopen tot een paar honderd euro.
- Je doet aangifte in de gemeente waar je kind is geboren.
- Ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan moet de vader het kind erkennen. Dat kan tijdens de zwangerschap, maar ook bij de aangifte van de geboorte. Let op: erkenning betekent niet dat jullie allebei het ouderlijk gezag hebben. Alleen de moeder heeft het gezag als jullie niet getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap hebben. Willen jullie het gezag delen? Dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank.
Rijksoverheid heeft een handige checklist waarin je precies ziet wat er allemaal geregeld moet worden. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
Kinderbijslag ontvangen
- Je krijgt automatisch kinderbijslag. Hier hoef je niets voor te doen.
- Binnen 2 tot 4 weken na de aangifte van de geboorte krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank.
- In 2023 bedraagt de kinderbijslag voor kinderen van 0 t/m 5 jaar € 249,31. Lees hier wanneer de kinderbijslag wordt overgemaakt.
Zorgverzekering aanpassen
- Na de geboorte moet je je baby laten bijschrijven op de polis van je zorgverzekering.
- Goed om te weten: een kind is gratis meeverzekerd tot 18 jaar.
Overige verzekeringen aanpassen
- Je hebt vast nog meer verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een reisverzekering of een uitvaartverzekering. Neem contact op met je verzekeraar om je kind te laten bijschrijven. Doe je dit niet? Dan is je kind niet verzekerd.
Kinderopvangtoeslag aanvragen
- Kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht je te lang met de aanvraag? Dan loop je deze toeslag mis.
- Kinderopvangtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst.
- Je kunt voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen.
- De toeslag wordt altijd aan het einde van de maand uitbetaald, rond de 20e. Dit bedrag is bedoeld voor de daaropvolgende maand.
Sparen voor je kind
- De meeste ouders sparen voor hun kind. Bijvoorbeeld voor een studie of rijbewijs.
- Begin vroeg. Dan hoef je per maand maar een klein bedrag opzij te zetten. En heeft je geld de tijd om te groeien.
- Je kunt een depositorekening openen op je eigen naam en daarop een bedrag voor je kind sparen. Met deze rekening staat je geld langere tijd vast. De rente die je krijgt, is hoger dan op een gewone spaarrekening.
- Met een beleggingsrekening heb je kans op een hoger eindresultaat.
Voogd benoemen
- Je moet er niet aan denken natuurlijk, maar wat als jij en je partner er ineens niet meer zijn? Wie zorgt er dan voor je kind? Het is goed om daar nu al over na te denken.
- Een voogd neemt de zorg voor je kind over. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een voogd?
Testament maken of aanvullen
- Wie erft wat als je overlijdt? Dat kun je laten vastleggen in een testament.
- Heb je besloten wie de voogd wordt van je kind? Ook dat kun je laten opnemen in je testament.
- Voor een testament ga je naar de notaris. Hier vind je een notaris bij jou in de buurt.
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten
- Stel dat jij of je partner overlijdt. Dan wil je natuurlijk dat je gezin niets tekortkomt en bijvoorbeeld in hetzelfde huis kunnen blijven wonen. Ook de kinderopvang en de studie van je kinderen mogen niet in gevaar komen. Met een overlijdensrisicoverzekering geef je je gezin die zekerheid.
- Je kiest zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat bedrag wordt bij overlijden in één keer uitgekeerd.
- Een overlijdensrisicoverzekering sluit je al af voor een paar euro per maand.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten
- Ben je ondernemer of zzp’er? Dan is het goed om na te denken wat er gebeurt als je niet kunt werken door een ongeluk of ziekte. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van inkomen.