Drinkt je baby genoeg? Bijhouden van luiers in de kraamweek

Drinkt je baby genoeg? Bijhouden van luiers in de kraamweek

Je kraamverzorgende houdt in het begin nauwkeurig bij hoeveel natte luiers je baby per dag produceert. Aan de hand van die hoeveelheid is namelijk te controleren of je baby voldoende vocht binnenkrijgt en of de nieren goed functioneren. Als je baby 3 à 4 dagen oud is, moet hij minimaal vier natte luiers per dag hebben. Daarna kan dat aantal snel toenemen. Zorg daarom dat je genoeg luiers in huis hebt. Pasgeboren baby’s plassen bijna voortdurend, omdat hun blaasspieren nog niet helemaal zijn volgroeid.

De urine van je baby verandert van kleur

De eerste paar dagen kan de urine van je baby een oranje of rode kleur hebben. Deze kleur ontstaat door de aanwezigheid van gekristalliseerde urinezouten, ook wel uraten genoemd. De zouten komen in de urine van je baby terecht, omdat zijn nieren nog niet goed werken. Dit komt vooral voor bij baby’s die in het begin erg weinig plassen. Na de eerste dagen krijgt de urine van je kind geleidelijk een normale kleur.

Bij meisjes kan het zijn dat je in de eerste luiers ook wat bloed en slijm aantreft. Je baby heeft in de baarmoeder jouw zwangerschapshormonen binnengekregen. Deze hormonen zorgen voor zogenaamde pseudomenstruatie.

De eerste ontlasting van je baby

De eerste ontlasting van je kind bestaat uit meconium. Dit is een pikzwarte of donkergroene taaie substantie, die binnen 24 uur na de geboorte tevoorschijn moet komen. Als er meconium in je vruchtwater aanwezig was, kan het zijn dat je baby na de geboorte extra wordt onderzocht op tekenen van benauwdheid.

Een paar dagen geen poepluier? Geen zorgen

Na een paar dagen verandert de kleur en de samenstelling van je baby’s ontlasting. Als je je kind de borst geeft, is zijn ontlasting eerst groenachtig bruin en plakkerig. In de loop van de tijd wordt dit lichtgeel. Maak je geen zorgen als je baby een paar dagen achter elkaar geen poepluier heeft, dit komt vanzelf op gang.

Ontlasting bij borstvoeding en flesvoeding

Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben vaak al vrij snel een tamelijk vaste, geelbruine ontlasting. In tegenstelling tot de ontlasting van baby’s die borstvoeding krijgen, vertoont de ontlasting van deze kindjes ook al snel een zekere regelmaat. Het kan zijn dat je na elke voeding een poepluier aantreft of elke ochtend als je je baby uit zijn bedje haalt.

Er is niks bijzonders aan de hand, zolang je kind tenminste één keer per 24 uur een vieze luier heeft. Als dat niet zo is, kan het zijn dat je kind last heeft van verstopping (obstipatie). Raadpleeg dan het consultatiebureau.

TIP! Bekijk hier de actuele luieraanbiedingen en bespaar flink.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby