De eerste nacht met je baby
Heel bijzonder en ook een beetje spannend: de eerste nacht met je baby! Na een thuisbevalling heb je overdag hulp van de kraamverzorgende, maar moet je het ’s nachts opeens alleen doen. Ook na een bevalling in het ziekenhuis sta je er ’s nachts grotendeels alleen voor. Wat kun je allemaal verwachten en hoe gaat de eerste zorg voor je baby in z’n werk?
Ademhaling
Waarschijnlijk kan je de eerste nacht met je baby de rust om zelf te gaan slapen nog niet zo goed vinden. Je bent helemaal in de wolken en kan niet stoppen met kijken naar je baby. ‘Ademt hij nog?’ is een veelvoorkomende gedachtegang. Dat is niet zo gek, want baby’s ademen de eerste paar maanden nog vrij onregelmatig. Het kan dus lijken alsof hij niet meer ademt, tot je opeens een diepe zucht of zelfs geknor hoort. Door even je vinger voor zijn neusje te houden of je hand op zijn borstkas te leggen, voel je of hij nog ademt.
Temperatuur
Het verschonen van de luier is een goed moment om de temperatuur van je baby op te meten. De normale temperatuur ligt tussen de 36,5°C en 37,5°C. Let niet teveel op koude handjes en voetjes, dat is normaal. Een goede methode om te weten of je baby het niet te warm of te koud heeft, is in het nekje te voelen. Daarnaast geeft een thermometer (rectaal) de meest nauwkeurige uitslag.
Huilen
Als je baby gaat huilen heeft hij meestal honger of behoefte aan jouw geborgenheid. Geef je baby een voeding en leg hem lekker tegen je aan. Je zal merken dat hij zich dan snel weer ontspant. Een goede manier om je baby rust te geven is door met hem te buidelen. Hierbij ligt je baby met zijn buikje op jouw borst, bij voorkeur huid op huid. Jouw stem, warmte en geur geven een rustgevende werking. Heb je het vermoeden dat je baby last heeft van darmkrampjes? Probeer je baby dan zachtjes te masseren op zijn buikje of lichte fietsbewegingen te maken met zijn beentjes.
Voeding
Als je borstvoeding geeft mag je je baby in principe zo vaak aanleggen als je baby daar behoefte aan heeft. Waarschijnlijk heb je al wat eerste tips gekregen over het aanleggen, maar het kan alsnog lastig zijn om het voor elkaar te krijgen. Blijf rustig als het niet meteen lukt en let goed op de signalen van je baby. Raakt hij gefrustreerd als het niet direct lukt? Troost hem dan en wacht tot hij weer ontspannen is. Bij borstvoeding is elke 2 tot 4 uur voeden het uitgangspunt; er mag in ieder geval niet meer dan 5 à 6 uur tussen de voedingen zitten ’s nachts.
Als je flesvoeding geeft, maak je elke 3 à 4 uur een flesje klaar met 10 ml voeding. Op het pak kunstvoeding staat beschreven hoe je de flesvoeding bereid. Blijft je baby ontevreden? Probeer dan 15 ml melk te geven per keer. Maak je geen zorgen als je baby de flesjes niet leegdrinkt. Veel pasgeboren baby’s hebben niet direct behoefte aan voeding en zijn nog aan het bijkomen van de bevalling.
Verschonen
Je kunt je baby het beste voor elke voeding verschonen. Zo hoef je hem niet met een volle buik te belasten met een schone luier. Houd goed in de gaten of je baby heeft geplast. De eerste ontlasting is zwart/groen van kleur en redelijk taai. Dit is meconium en is heel normaal als je baby net geboren is. Heb je nog geen uitleg gehad over het verschonen van een luier? Bekijk dan onze video!
De eerste nacht met je baby kan wat onwennig en onzeker voelen. Maak je daar niet te druk om en probeer te genieten van de eerste bijzondere momenten samen. Je kunt altijd terugvallen op je moederinstinct. Over een paar weken weet je niet beter en gaat er al heel veel vanzelf!