De eerste keer aanleggen

De eerste keer aanleggen

Als je graag borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na zijn geboorte voor de eerste keer aan te leggen. Vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een heel sterke zuigreflex. Tijdens zijn eerste keer borstvoeding doet hij vaardigheden op die hij de rest van de borstvoedingsperiode niet meer vergeet. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie doordat er bij jou hormonen worden aangemaakt.

Wanneer je zachtjes zijn wangetjes of mondje aanraakt, merk je dat je kind zijn hoofdje meteen in de richting van de aanraking draait, zijn mondje opendoet en zuigbewegingen maakt, met kleine smakgeluidjes. Het zuigen van je baby zorgt ervoor dat jouw melkproductie op gang komt. In je tepels zijn namelijk zenuwen aanwezig die signalen doorgeven aan je hersenen om bepaalde hormonen aan te maken. Deze hormonen zorgen ervoor dat je melkklieren melk gaan maken en dat de spieren in je borsten zich gaan samentrekken om de melk naar buiten te stuwen. Dit heet toeschietreflex.

Je baby goed aangelegd? Zo merk je het

Een baby die goed is aangelegd en goed drinkt h├│├│r je drinken en slikken. Zijn wangetjes zijn wat bol en je ziet de kaakjes bewegen. Je kan zien dat hij zijn mond vol met melk zuigt en dat doorslikt, weer zuigt en doorslikt. Toch is het goed mogelijk dat borstvoeding niet meteen lukt. Je baby en jij kunnen de eerste dagen na de bevalling gebruiken om aan het voeden te wennen. De melkproductie in deze periode namelijk nog niet optimaal. Gelukkig heeft je baby vlak na de bevalling ook nog niet zoveel voedsel nodig, omdat hij in de baarmoeder een reserve heeft aangelegd. Deze tijd is dan ook uitermate geschikt om de techniek van het voeden in de vingers te krijgen, zowel voor jou als voor je kind.

Handig stappenplan

Bekijk ook dit stappenplan van het Voedingscentrum waarin staat uitgelegd hoe je je kind goed aanlegt en welke verschillende manieren er zijn. Probeer uit wat voor jou de fijnste manier is. Kan je baby niet zelf uit je borst drinken, bijvoorbeeld omdat hij te vroeg geboren is en sondevoeding krijgt? Dan is kolven een goede oplossing.

Bron: Voedingscentrum

Beeld: iStock.com/Valeriia Sivakova

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby