Temperatuur baby meten:  wat is normaal?

Temperatuur baby meten: wat is normaal?

Vlak na de geboorte kan je baby nog niet goed zelf zijn lichaamstemperatuur reguleren. Ze kunnen je ook niet laten weten wanneer ze zich niet lekker voelen en dat kan zowel voor hen als voor jou vervelend zijn! Het is daarom belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden. In je kraamtijd doet de kraamverzorgende dit voor je.

Normale temperatuur baby

De normale lichaamstemperatuur van een baby kan variëren afhankelijk van de meetmethode en de locatie van de meting. Over het algemeen wordt de lichaamstemperatuur bij baby’s rectaal gemeten, wat de meest nauwkeurige meting geeft. De normale lichaamstemperatuur van een baby schommelt tussen de 36.5°C en de 37.5°C. Wanneer de temperatuur boven de grens van 37,5°C ligt, spreek je van verhoging. Bij temperaturen boven de 38°C heeft je baby koorts.

Temperatuur tijdens de kraamweek

In de eerste week (in het geval van een vroeggeboorte wat langer) heeft je baby nog een mutsje nodig om warm te blijven. Daarna hoeft hij binnen geen mutsje meer op en regelt hij zijn temperatuur zelf via het hoofdje. Tijdens de kraamweek check je bij elke verschoning de temperatuur. Een pasgeboren baby mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben. Probeer het volgende als je baby toch een iets te hoge of lage temperatuur heeft:

  • Een beetje verhoging: 37,5°C - 38°C
    Koel je baby af door wat kleding uit te doen, bijvoorbeeld een vestje uit of een luchtig shirtje in plaats van een trui. Neem daarna de temperatuur nog eens op. Blijft de verhoging of wordt het juist erger? Neem dan contact op met je huisarts.

  • Een beetje verlaging: 36°C - 36,5°C
    Kleed je baby wat warmer aan, door bijvoorbeeld een extra vest aan te trekken of een trui in plaats van een shirt. Neem daarna de temperatuur nog eens op. Is je baby nog steeds te koud? Neem dan contact op met je huisarts.

Temperatuur tijdens het slapen

In de kraamweek en de eerste 6 tot 8 weken daarna, is 20°C een goede slaapkamertemperatuur. Als je baby te vroeg geboren is tel je bij deze periode het aantal te vroeg geboren weken op. Daarna is de meest optimale slaapkamertemperatuur 15°C tot 18°C graden. Probeer steeds in de gaten te houden of je baby het niet te warm of te koud heeft.

In de winter kun je een slaapzakje gebruiken. In de zomer kun je het slaapzakje bij warme temperaturen weglaten en je kind alleen onder een lakentje laten slapen. Een goede methode om te controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, is door aan het nekje te voelen. Ook kun je aan de voetjes voelen, als die lauw aanvoelen heeft je baby het aangenaam. Pas op dat je baby het niet té warm krijgt: wiegendood wordt onder andere in verband gebracht met warmtestuwing.

Hoe de temperatuur van je baby opnemen?

  • Leg je kind met de buik naar beneden op je schoot. Een andere optie is om het op de rug te leggen en de benen naar de borst te trekken.
  • Breng een kleine hoeveelheid vaseline aan op het uiteinde van de thermometer en de anus van je kind.
  • Schuif de thermometer voorzichtig in de anus, maar niet meer dan één centimeter. Als je kind jonger is dan zes maanden, steek de thermometer dan niet meer dan een halve centimeter in, totdat je het zilveren uiteinde niet meer kunt zien.
  • Wees voorzichtig en zorg ervoor dat er geen weerstand is. Als je weerstand voelt, stop dan onmiddellijk.
  • Houd je kind stil en laat de digitale thermometer in de anus zitten totdat deze piept (ongeveer 10 seconden).

Neem de temperatuur van je baby nooit direct op na een badje of als hij al een tijdje strak in het pak zit - dit kan de temperatuurmeting beïnvloeden.

Welke thermometer gebruik je voor een baby?

Je kunt het beste een digitale thermometer gebruiken. Deze kun je kopen in elke supermarkt of apotheek en je kunt er rectale (in de bil) of axillaire (in de oksel) temperatuur mee meten.

Er zijn verschillende soorten digitale thermometers die veilig en gemakkelijk te gebruiken zijn bij baby’s:

  • Digitale oorthermometer: Deze thermometers meten de temperatuur in het oor van de baby. Ze zijn snel en kunnen handig zijn, vooral als je baby onrustig is.
  • Digitale voorhoofdthermometer: Deze thermometers meten de temperatuur op het voorhoofd van de baby door middel van infraroodtechnologie. Ze zijn niet-invasief en geven snel een temperatuurmeting.
  • Digitale rectale thermometer: Het nemen van een rectale temperatuur geeft de meest nauwkeurige meting van de lichaamstemperatuur bij baby’s en jonge kinderen. Het wordt daarom ook vaak aanbevolen, vooral bij pasgeborenen en jonge zuigelingen. Het meten van de temperatuur via de anus is nauwkeuriger, maar het moet voorzichtig en zorgvuldig worden gedaan.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van een thermometer en om de thermometer voor en na elk gebruik goed te reinigen. Let op dat je een thermometer kiest die specifiek is ontworpen voor gebruik bij baby’s en zorg ervoor dat je deze veilig en zachtjes inbrengt voor meer comfort voor je baby. Als je vragen hebt over het gebruik van een thermometer bij je baby, raadpleeg dan een gezondheidsdeskundige of kinderarts voor advies en begeleiding.

Symptomen van koorts bij een baby

Je baby kan een hoge temperatuur of koorts hebben als:

  • Zijn rug of borst warmer aanvoelt dan normaal wanneer je hem aanraakt met de rug van je hand.
  • Hij zweterig aanvoelt.
  • Hij rode en warme wangen heeft.
  • Hij er onwel uitziet of zich vreemd gedraagt. Hij lijkt nerveuzer, zwakker of vermoeider dan gewoonlijk.
  • Hij verzet zich tegen voedingen.
  • Je kunt ook merken dat ze rillen of koude rillingen hebben als hun temperatuur stijgt. Als de temperatuur weer normaal wordt, kun je ze zien zweten.

Als je baby zich niet goed lijkt te voelen, is het belangrijk om hem of haar goed in de gaten te houden en elke drie tot vier uur de temperatuur op te nemen.

Sommige digitale thermometers hebben een geheugenfunctie waarmee je de temperatuur kunt bijhouden. Als die van jou dat niet heeft, kan het helpen om een dagboek bij te houden van de temperatuur van je baby, zodat je de gegevens na verloop van tijd kunt controleren. Indien nodig kun je deze notities meenemen naar de dokter voor verdere analyse.

Kleding van je baby

In de winter kan je hem laagjes aantrekken, bijvoorbeeld een romper met lange mouwen, een vest, broekje en sokjes. Zo kun je altijd wat aan- of uittrekken. Als je naar buiten gaat volstaat een extra jasje, mutsje en een dekentje in de kinderwagen.

In de zomer moet je rekening houden met de zon en trek je je baby luchtige kleertjes aan die de huid bedekken. Katoenen kleding is het meest geschikt bij warme temperaturen. Is het echt heel warm buiten? Dan volstaat een rompertje.

TOG-waarde

Een handige methode om te weten hoe warm babykleertjes zijn, is door op de TOG-waarde te letten. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre het product lichaamswarmte vasthoudt. Dit is naast kleding ook handig voor bijvoorbeeld dekentjes, slaapzakken en inbakerdoeken. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies.

Gemiddelde TOG-waarde voor lakens, dekentjes en ander bedtextiel in de babykamer, zodra de baby zijn of haar lichaamstemperatuur vasthoudt:

  • 0,5 TOG - kamertemperatuur: boven de 26 °C (alleen luier gebruiken)
  • 1,0 TOG - kamertemperatuur: 23 - 24 °C (luier met laken of luier met romper)
  • 2,0 TOG - kamertemperatuur: 20 - 22 °C (babydeken met laken en evt. romper)
  • 2,5 TOG - kamertemperatuur: 16 - 19 °C (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby