Alles over beschuit met muisjes: van traditie tot 8 heerlijke alternatieven

Alles over beschuit met muisjes: van traditie tot 8 heerlijke alternatieven

Als je in Nederland op kraamvisite gaat kun je de klok erop gelijk zetten; er wordt je beschuit met muisjes aangeboden! Blauw-wit bij een jongen en roze-wit bij een meisje. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en wat als je iets ander voor je kraamvisite wil? We doken in de geschiedenis van deze geboortetraditie en ontdekten acht heerlijke alternatieven.

Waar komt de traditie van beschuit met muisjes vandaan?

Het aanbieden van beschuit met muisjes als traditie bij geboortes heeft een lange geschiedenis. In vroegere tijden vierde men een voorspoedige bevalling uitbundig, vooral omdat moeder en kind tijdens de Middeleeuwen grote risico’s liepen en het vaak voorkwam dat moeder of kind het niet overleefde. De buurtkinderen kregen lekkernijen die het nieuwe kind symboliseerde en ook kraambezoek werd verwend met zoete traktaties.

De muisjes waren in het begin nog enkel anijszaadjes omdat die goed zouden zijn voor de melkproductie en ervoor zou zorgen dat de baarmoeder sneller terugkeerde naar oorspronkelijke grootte. Pas later kwam daar het gekleurde laagje suiker omheen zoals we dat nu kennen. Beschuit was daarbij in vroegere tijden een echt luxe product. Het werd gezien als een feestelijke traktatie. In combinatie met de zoete muisjes werd zo deze feestelijke geboortetraktatie geboren.

Waarom roze en blauwe muisjes?

Ga je op kraambezoek bij een pasgeboren meisje? Dan zit je aan de roze muisjes en dat is al zo sinds 1860. Bij een jongen schuiven we een beschuitje met blauwe muisjes naar binnen. Maar wist je dat die blauwe muisjes pas veel later kwamen? Pas in 1994 werden blauwe muisjes geïntroduceerd. Hiervoor waren de muisjes bij een jongetje altijd wit.

Populair sinds geboorte prinses Beatrix

Het eten van beschuit met muisjes werd pas echt populair toen muisjesfabrikant De Ruijter het Nederlandse koningshuis in 1938 een blik Oranje muisjes aanbood. Dit was ter ere van de geboorte van prinses Beatrix. Vanaf dat moment werd het dé geboortetraditie van ons land.

Waarom heten muisjes muisjes?

Zeg beschuit met muisjes en iedereen weet wat je bedoelt. Maar hoe komen die gesuikerde anijszaadjes nou aan de naam muisjes? Daar heb je de volgende twee theorieën over.

  1. Ze heten muisjes omdat muizen zich mega snel voortplanten en dat een teken is van vruchtbaarheid.

  2. De bolletjes lijken op muisjes door het steeltje wat er soms nog aanzit.

8 alternatieven voor beschuit met muisjes

Heb je niet zoveel zin om beschuit met muisjes uit te delen of vind je het zelf misschien niet lekker? Dan zijn er tegenwoordig ook een heleboel leuke alternatieven.

  • Cupcakes met babythema: kleine cupcakes met een roze of blauwe toefje, versierd met babyvoetjes, rompertjes of speentjes van suiker of marsepein.

  • Gepersonaliseerde geboortekoekjes: suikerkoekjes in de babythema, zoals luiers, flesjes en hartjes, versierd met glazuur en sprinkles.

  • Een plak cake met muisjes: in plaats van beschuit met muisjes kan je ook cake met slagroom en muisjes doen.

  • Gedipte roomsoesjes: dit kan je van te voren vast klaarmaken; roomsoesjes die je in gesmolten chocolade dipt en daarna in de muisjes of roze/blauw sprinkles.

  • Roze koeken: voor een jongen wat minder, bij een meisje mega makkelijk!

  • Donuts: donuts zijn er in alle kleuren en maten, dus ook in roze en blauw. Heerlijk zoet.

  • Macarons: een luxe koekje voor bij de koffie die je ook in alle kleuren hebt.

  • De geboortdel: voor de echte snackliefhebbers, een frikandel speciaal maar dan met mayonaise en muisjes. De redactie van WIJ heeft de geboortedel voor je getest. Of hij in de smaak valt zie je in de video op onze Instagram!

geboortedel

Lees ook: 9x de leukste babyshower hapjes om zelf te maken

TIP! Als je veel beschuit met muisjes moet maken kan dat wel even duren, bijvoorbeeld voor al je collega’s of in de klas van je kind. Doe de muisjes in een bakje, smeer alle beschuitjes in met boter en dip ze in het bakje met de muisjes. Zo blijven ze meteen goed plakken in de boter en ligt niet het halve bordje bezaaid.

Beeld: iStock.com/Corinne Poleij

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby