Alles over babypoep
Van kleverig zwart, groen tot mosterdgeel. Babypoep komt in verschillende geuren en kleuren voor. Wist je dat je veel kunt leren over je baby’s gezondheid door aan slim luier-lezen te doen? Ontdek wat de kleur van je baby’s ontlasting precies betekent en wanneer je aan de bel moet trekken bij de huisarts. Kortom, alles wat je wilt weten over babypoep.
We leggen de volgende soorten babypoep onder de loep. Welke kleur ontlasting heeft jouw baby momenteel?
Meconium, de eerste ontlasting van je baby
Meconium is de eerste ontlasting van je pasgeboren baby. Een donkergroen tot zwart goedje. Het is een teerachtige en kleverige substantie, waardoor deze eerste poep ook wel kinderpek of darmpek wordt genoemd. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm dat de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de poep: het wordt dan dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt. De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte, maar moet in elk geval binnen 48 uur komen. Als een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is nader onderzoek nodig.
Hoeveel poepluiers per dag?
De eerste weken krijg je heel wat poepluiers voor je kiezen. Een pasgeboren baby poept uit reflex zodra er iets in zijn maag zit. Vooral wanneer je borstvoeding geeft, ben je flink aan de beurt. Vaak is het na elke voeding raak. Gemiddeld poept een baby één tot vier keer per dag. Je hebt heel wat luiers te verschonen dus.
Baby’s die flesvoeding krijgen, poepen meestal wat minder, één of twee keer per dag. Dat komt doordat flesvoeding wat moeilijker verteerbaar is. Na een week of zes gaan ook de meeste borstvoedingsbaby’s minder vaak poepen. Soms zit er zelfs een week tussen twee poepluiers. Heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Als je baby pijn lijkt te hebben als hij probeert te poepen of een erg harde, droge poep heeft kan hij last hebben van obstipatie. Vraag het consultatiebureau of huisarts eventueel voor advies.
Wat betekent de kleur van mijn baby’s ontlasting?
De ontlasting van je kleine kan verschillende kleuren hebben. Benieuwd wat de kleur van jouw baby’s ontlasting zegt?
Heldergroen
Tref je een felgroene en beetje schuimende poep aan in de luier, dan kan dat beteken dat je baby meer voormelk binnenkrijgt en niet genoeg van de vettige achtermelk.
Groenbruin
Dit is vaak gewoon normale poep. Zie je toch wat anders dan anders? Grote kans dat er tandjes doorkomen. Geef je flesvoeding en is je kleine spruit ook een beetje zeurderig, windering en oncomfortabel? Dan zou deze groenbruine poep ook op koemelkallergie kunnen duiden.
Donkergroen
Als je flesvoeding geeft, kan ijzer in de melk je baby donkergroene poep opleveren. Geen reden voor paniek, alleen een gek gezicht.
Wit
Tref je een wittig, of lichtgrijs goedje aan in de luier, dan kan dit een teken zijn dat de lever van je baby niet goed functioneert. Neem voor de zekerheid contact op met een kinderarts.
Grijs
Zodra je baby’s menu uitgebreid wordt met vast voedsel, verandert ook de vangst in de luier. Grijs na kool bijvoorbeeld, of rozig, na bietjes. Drinkt ‘ie nog alleen melk? Dan is een extra check bij een huisarts geen gek idee, want dan kan grijze ontlasting wijzen op lever- of galblaasproblemen.
Zwart
De eerste ontlasting van je baby is gitzwart en noemen we meconium. Dit is een mix van vruchtwater, bloed en afvalstoffen en is volkomen onschuldig. Als je na drie dagen nog steeds zwarte smurrie in de luier aantreft, kan dit wijzen op een probleem met de spijsvertering. Bij oudere baby’s kan een zwarte drol het resultaat zijn van ijzerrijke voeding en is er niet aan de hand. Weet je zeker dat je baby geen ijzer heeft binnengekregen, neem dan contact op met een kinderarts, want in dat geval kan zwarte ontlasting ook wijzen op een darmbloeding.
Rood
Rode vlekjes zijn geen reden tot paniek. Veel kracht zetten bij het poepen kan een gesprongen adertje opleveren, of je baby kan een beetje bloed ingeslikt hebben uit je tepelkloven. Houd de rode poep lang aan, dan kan dit duiden op een allergie of darmprobleem en moet je de kinderarts raadplegen.
Oranje
Vast voedsel kan zorgen voor oranje poep, net als wanneer jij iets gegeten hebt met kunstmatige kleurstoffen die via de moedermelk in je baby’s luier terechtkomen.
Mosterdgeel
Mosterdgele poep is heel normaal. Niets om je zorgen over te maken.
Felgeel
Knalgele poep kan een reactie zijn op medicijnen, of het resultaat van het lekkers dat jij als moeder heeft gegeten.
Wanneer bel je de huisarts?
- Als de kleur van de poep wit of lichtgrijs, rood en zwart (behalve als het meconium is)
- Als je baby voor een langere periode niet of veel moeite heeft met poepen (verstopping)
- Je baby last vaak last heeft van waterdunne ontlasting (diarree)
- Je regelmatig veel slijm en water in de ontlasting ziet
Bel altijd de huisarts als je gevoel zegt dat er iets niet klopt. Doe dit ook bij klachten als je baby koorts heeft, slecht groeit en/of veel overgeeft in combinatie met andere ontlasting dan normaal.
Lees ook: Luieruitslag bij je baby, wat kun je doen?
Kijk uit, een spuitluier
Het kan zomaar zo zijn dat je baby superkrachten laat zien bij het poepen. De poep spuit er dan met volle kracht uit. Dit noem je een spuitluier. Een spuitluier kan geen kwaad, behalve dan voor je eigen kleren en de gordijnen of muur die wellicht ook op de route van het spuitcircus hangen. Zie je een soort schuimlaagje? Dat zijn luchtbelletjes. Als je baby goed doorgroeit en verder geen klachten heeft, is er niks aan de hand. Mocht je je toch zorgen maken, plan dan een bezoekje aan de huisarts.
TIP! Trek het rompertje onderlangs uit. Die overlappende hoekjes bij de hals zijn ervoor uitgevonden dat de poep niet langs het koppie van je kleine hoeft.
Andere voeding betekent andere poep
Bij een baby die borstvoeding krijgt, wordt de poep - nadat alle meconium uit zijn darmen is - minder plakkerig en heeft de eerste dagen een soort legergroene kleur. Flesvoeding levert een deegachtige poep op, omdat het iets minder makkelijk verteerd. Het lijkt een beetje op pindakaas en kan allerlei soorten bruin zijn. Babypoep bij flesvoeding ruikt ook wat scherper dan borstvoedingspoep.
Lees ook: Wat als je baby wormpjes in zijn ontlasting heeft?
Zodra je baby vaste voeding gaat eten, verandert de poep ook weer. Zo rond de vier tot zes maanden krijgen baby’s interesse in vast voedsel en kun je beginnen met de eerste hapjes. Dat zie je direct terug in de luier. De kleur van de poep wordt bruin tot donkerbruin en is dikker dan pindakaas, maar nog wel papperig. Omdat de darmen van je baby nog moeten wennen aan vast eten, kunnen er onverteerde stukjes eten in de poep zitten. Dit is normaal. Deze poep begint echt te stinken, dus je bent gewaarschuwd.
Hoe haal je poepvlekken uit kleding?
De eerste weken met je baby zal je veel bezig zijn met wassen; spuug en boertjes maken veel kleding vies, maar ook poep die zo dun is dat het uit de luier lekt en gele vlekken achterlaat in die schattige rompertjes.
Dit kun je doen:
- Om (gele) babypoep uit kleding te krijgen, begin je met het spoelen van de vlek met koud water om zoveel mogelijk poep te verwijderen. Dit doe je zo snel mogelijk.
- Vervolgens kun je de vlek behandelen met een vlekkenverwijderaar zoals oxi of een mengsel van water en milde afwasmiddel.
- Laat het kledingstuk een tijdje weken en was het daarna op de hoogste temperatuur die veilig is voor de stof.
- Eventueel kun je het kledingstuk in de felle zon laten drogen, omdat zonlicht helpt bij het bleken van eventuele achtergebleven vlekken.