Aambeien na bevalling: wat te doen?
Een veelvoorkomende klacht na de bevalling is aambeien. Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten aan de binnen- of de buitenkant van je anus. Ze ontstaan tijdens het persen, maar kunnen ook een gevolg zijn van obstipatie na de bevalling. Misschien heb je tijdens je zwangerschap ook al last gehad van aambeien. Een vervelende kwaal, want aambeien kunnen bloeden, irriteren en jeuken. Ze doen pijn tijdens het zitten, bij het bewegen en tijdens de stoelgang.
Pijnlijke aambeien na de bevalling
Zo’n 85 procent van de vrouwen die bevallen zijn, hebben tijdens de zwangerschap of na de bevalling te maken met aambeien. Het kan ontstaan door obstipatie, de groeiende baarmoeder, slappere spierwanden en bloedvaten of door het persen. Aambeien na de bevalling verdwijnen vaak vanzelf, meestal duurt het een aantal weken.
Klachten bij aambeien
Vaak heb je redelijk snel in de gaten dat je last hebt van aambeien. Je kunt verschillende klachten krijgen, veroorzaakt door het weefsel dat uitzakt, groter wordt of gaat bloeden. Wanneer de aambei wordt afgekneld kan er een pijnlijk stolsel ontstaan. Ook kan je helderrood bloedverlies hebben bij de ontlasting en jeuk, pijn of een branderig gevoel hebben rond de anus.
Tips om aambeien te voorkomen en te verminderen
Aambeien voorkomen tijdens de bevalling is lastig. De druk die wordt gezet is erg groot. Wel kun je daarna dingen doen om de klachten te verminderen.
- Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt en pers niet te hard. Neem de tijd, maar blijf niet te lang zitten. Dan verslapt namelijk de bekkenbodemspier en kunnen nieuwe aambeien ontstaan.
- Als je naar het toilet bent geweest, spoel dan de aambeien goed na met water. Gebruik geen vochtige toiletdoekjes.
- Draag katoenen ondergoed en gebruik geen inlegkruisjes.
- Neem een warm bad met kamille of koel de zwelling met ijsblokjes of een cold pack.
- Drink voldoende (6 tot 8 glazen per dag). Je kunt eventueel Roosvicee Laxo gebruiken.
- Eet vezelrijk. Een gezonde levensstijl met vezelrijke voeding helpt je darmen in balans te houden.
- Sla het ontbijt niet over. Dit brengt je darmen op gang.
- Beweeg voldoende.
Crème en zalf tegen aambeien
Zoals gezegd verdwijnen aambeien vaak vanzelf, maar kun je wel iets gebruiken om de pijn te verzachten. Je kunt bijvoorbeeld een crème of zalf tegen aambeien smeren. De volgende middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek:
- Zinksulfaat vaselinecreme
Deze crème helpt tegen de jeuk. Ook maakt het de aambeien kleiner. Gebruik het niet langer dan twee weken. - Zalf met lodicaiene
Deze zalf vermindert de pijn. Ook dit gebruik je niet langer dan twee weken. - Neusspray met xylometazoline
Door dit op de aambei te sprayen trekken de bloedvaatjes samen en trekt de aambei weg.
Als je klachten heel heftig zijn, ga dan langs je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar de aambeien eventueel worden afgebonden of weggesneden.