
Hoera, je baby is geboren. Het grote avontuur gaat nu echt beginnen. Terwijl jij nog aan het herstellen bent van je bevalling, vraagt je kleintje vanaf nu alle aandacht. Lees in deze rubriek wat je in de eerste weken met je baby allemaal kunt verwachten.
In Nederland is het zo geregeld dat de GGD in principe alle kinderen tot 18 jaar volgt. De afdeling binnen de GGD die de kinderen tot 4 jaar ‘ziet’, wordt het consultatiebureau genoemd. Het consultatiebureau probeert problemen in de ontwikkeling van je kind te voorkomen of vroeg op te sporen. Het consultatiebureau is gratis en niet verplicht.
Ontzwangeren na de bevalling is de tijd die je lichaam en je psyche nodig hebben om te herstellen van je zwangerschap en de geboorte. Hoe kun je het ontzwangeren een handje helpen en waar let je op?
Als je borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na zijn geboorte voor de eerste keer aan te leggen. Hij heeft dan namelijk een heel sterke zuigreflex. Tijdens zijn eerste keer borstvoeding doet hij vaardigheden op die hij de rest van de borstvoedingsperiode niet meer vergeet. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie.
Dat je moet herstellen van je bevalling is niet meer dan logisch. Wat je kunt verwachten? Dit zijn de klachten waar je last van kunt krijgen tijdens het herstellen na de bevalling.
Heel bijzonder en ook een beetje spannend: de eerste nacht met je baby! Na een thuisbevalling heb je overdag hulp van de kraamverzorgende, maar moet je het ’s nachts opeens alleen doen. Ook na een bevalling in het ziekenhuis sta je er ’s nachts grotendeels alleen voor. Wat kun je verwachten en hoe gaat de eerste zorg voor je baby in z’n werk?
Regeldagen zijn dagen dat je baby onrustig is. De oorzaak van deze onrust kan zijn dat hij in een groeispurt zit en daarom meer voeding nodig heeft.
Je kraambed is de periode na de bevalling, de eerste acht dagen. In deze tijd kan je lichaam herstellen van de bevalling.
Vanaf het moment dat je baby is geboren, wordt er gezegd: ‘Je moet ervan genieten’. Maar hoe doe je dat, als je tegelijkertijd moet wennen aan de overweldigende liefde, de verantwoordelijkheid, de gebroken nachten én een nieuw ritme?
Kraamtranen: zo’n 50 tot 80% van de vrouwen die net is bevallen krijgt er mee te maken. Vooral de derde en vierde dag na je bevalling kun je er last van krijgen. Je kunt je op die dagen huilerig en prikkelbaar voelen. Soms ben je wat nerveus en kun je niet goed slapen. Gelukkig gaat dit meestal vanzelf over.
Een paar dagen na de bevalling komt je melkproductie op gang; je lichaam maakt zich klaar om borstvoeding te geven. Door een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan. Bijna elke kersverse moeder krijgt met stuwing te maken, ook als je geen borstvoeding geeft.
Vlak na de geboorte kan je baby nog niet goed zelf zijn lichaamstemperatuur reguleren. De normale lichaamstemperatuur van een baby schommelt tussen de 36.5°C en de 37.5°C. Het is belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden. In je kraamtijd doet de kraamverzorgende dit voor je.
In je kraamtijd leert je baby hoe hij uit je borst of uit de fles moet drinken. Als je graag borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na zijn geboorte voor de eerste keer aan te leggen. Als je hebt gekozen voor flesvoeding zorg je dat je van tevoren alle benodigdheden in huis hebt.
Als je kind geboren is moet je geboorteaangifte doen. Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet binnen drie werkdagen na zijn geboorte worden aangegeven bij de burgerlijke stand.
Na je zwangerschap en bevalling heeft je lichaam de tijd nodig om weer te herstellen. Dit herstel wordt ook wel ontzwangeren genoemd en is niet binnen een paar dagen gebeurd. Het herstel begint al gelijk in je kraamweek. Je zwangerschapshormonen verdwijnen en dat kan voelen alsof alle energie uit je lichaam stroomt. Met welke lichamelijke veranderingen krijg je te maken, zo vlak na de bevalling?
Alle baby’s in Nederland krijgen binnen zes dagen na hun geboorte een hielprik. Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen.
Je kraamverzorgende houdt in het begin nauwkeurig bij hoeveel natte luiers je baby per dag produceert. Aan de hand van die hoeveelheid is namelijk te controleren of je baby voldoende vocht binnenkrijgt en of de nieren goed functioneren.
De kraamverzorgster is er vooral voor de verzorging van jou en je baby. Ze leert jou alles wat je moet weten over het verzorgen van je kind en ze houdt in de gaten hoe jij herstelt na de bevalling.
De gehoortest bij je baby vindt al snel plaats. Gehoor is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling. Maar hoe werkt zo'n gehoorscreening?
Als moeder heb je net het grote werk geleverd, maar er zijn ook dingen die geregeld moeten worden na de bevalling. Dit kan de vader mooi op zich nemen!
Sinds je zwanger bent vliegen de verhalen over ontsluiting, de knip en uitscheuren je om de oren. Misschien wil je er liever niet aan denken, maar we denken toch dat het handig is om een béétje voorbereid te zijn: wat kun je down under verwachten na een vaginale bevalling?
Als je na je bevalling nog in het ziekenhuis moet blijven, heeft dat in de meeste gevallen een medische reden. Je verloskundige of gynaecoloog vindt het nog niet verantwoord om je te laten gaan ...
Na de geboorte van je baby wil je het geluk het liefst meteen met iedereen delen. Worden het persoonlijke kraambezoekjes of toch liever een kraamfeest?
De eerste week met je baby wil je zo ontspannen mogelijk doorbrengen. Als je van tevoren de meeste spullen en boodschappen haalt, kun je rustig wennen en genieten van je gezin. Dit heb je in huis voor je kraamtijd:
Vlak na de geboorte van je baby komt er een hoop op je af. WIJ verzamelde handige kraamtips van ervaren kraamverzorgenden.
Na de bevalling kun je last krijgen van urineverlies. Door het persen kan het dat de bekkenbodem niet meer goed werkt. Vaak herstelt dit vanzelf.
Veel vrouwen hebben na de bevalling last van aambeien. Hoe ontstaan aambeien en wat kun je doen om er vanaf te komen?
Al in de eerste dagen na de geboorte van je baby is het zaak om aan de slag te gaan met een aantal wijzigingen in je financiële en juridische situatie. Zo geef je binnen 3 dagen na de geboorte je kind aan bij de gemeente en moet je zo snel mogelijk je zorgverzekering aanpassen. Volg onderstaande financiële checklist zodat je de meest belangrijke wijzigingen niet over het hoofd ziet!
Zes weken na de geboorte van je kind kom je bij de verloskundige voor de nacontrole. Samen kijk je terug op de zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd. De verloskundige kijkt ook hoe het nu gaat met jou en je baby.
Moederschap vergt energie. Hoe zorg je ervoor dat je gebroken nachten en drukke dagschema’s doorstaat, snel herstelt van je zwangerschap en bevalling, gezond eet en alle vitamines en mineralen binnenkrijgt? Wat heb je als jonge moeder dagelijks nodig?
Als je geen risico wilt lopen om kort na je bevalling weer zwanger te raken, is het verstandig om al tijdens je zwangerschap na te denken over het soort anticonceptie dat je wilt gebruiken. Deze keuze is zeer individueel en hangt samen met wat je wilt, wat voor jou het beste werkt en wat je toekomstplannen zijn.
Hoe vaak vrijen we vóórdat we zwanger zijn? En tijdens de zwangerschap? En erna, als je met een half oor luistert of je baby huilt? Willen we méér vrijen of juist niet? Vindt je partner je nog net zo aantrekkelijk met die dikke buik ...? En hoe voel jij je? Lees de uitslagen van de Grote WIJ Seksenquête.
Veel kersverse moeders hebben vlak na de geboorte last van kraamtranen of de babyblues. Wanneer klachten niet vanzelf weggaan en in plaats daarvan steeds erger worden, zou het kunnen dat er iets meer aan de hand is. Bij sommige vrouwen ontwikkelen de kraamtranen zich tot een serieuze depressie.