Werk en borstvoeding geven

Werk en borstvoeding geven

Als je weer gaat werken na je bevallingsverlof, kom je tot de beslissing te staan hoe je je baby wilt voeden. Blijf je borstvoeding geven of stap je (gedeeltelijk) over op de fles? Vanuit de wet is het zo geregeld dat je de gelegenheid moet krijgen op je werk om borstvoeding te geven of te kolven totdat je baby 9 maanden oud is.

Samen met het Voedingscentrum

Borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat

Borstvoeding geven wordt voor veel vrouwen een stuk ingewikkelder als ze weer aan het werk gaan. Als je borstvoeding geeft tijdens je bevallingsverlof en je wilt daarmee doorgaan als je weer aan het werk gaat, dan is het raadzaam om tijdig te beginnen met afkolven. Enerzijds omdat je dan precies weet hoe je het kolven aan moet pakken, anderzijds om je baby te laten wennen aan een flesje. Het vraagt dus enige voorbereiding om door te gaan met borstvoeding als je weer aan het werk gaat, maar het is de moeite waard om je baby zolang mogelijk borstvoeding te geven als jij je daar ook prettig bij voelt.

Je hebt het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven totdat je kind 9 maanden is. Je mag daarvoor maximaal een kwart van je werktijd gebruiken. Je werkgever is verplicht om deze tijd door te betalen. Stel dat je twintig uur per week werkt, dan kun je dus maximaal vijf werkuren per week besteden aan het geven van borstvoeding of kolven.

Check van tevoren de mogelijkheden op je werk voor het koelen van de afgekolfde moedermelk. Bewaar het bij voorkeur in de koelkast, eventueel in een koeltasje als je dat prettig vindt. Is er geen koelkast aanwezig op je werk? Neem dan een koeltas mee met bevroren koelelementen om de melk in te bewaren. In een koelkast is de afgekolfde melk drie dagen houdbaar. In een diepvriezer kan het zelfs drie maanden worden bewaard.

Je werkgever heeft plichten als het gaat om jouw werkzaamheden en de periode dat je zwanger bent of borstvoeding geeft. Waar de werkgever zich precies aan dient te houden, lees je op de deze pagina van Rijksoverheid.

Afsluitbare ruimte om te kolven op je werkplek

Het is verstandig om al voor de bevalling en anders voordat je weer aan het werk gaat, met je werkgever afspraken te maken. Je werkgever is wettelijk verplicht om een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen voor het voeden of kolven. Als dat niet mogelijk is, dan heb je het recht om zelf een plek te regelen of om naar je baby toe te gaan. Je kunt bijvoorbeeld samen bespreken om tijdelijk de werktijden aan te passen of gedeeltelijk thuis te werken. Kom je er met je werkgever niet uit, dan kun je terecht bij de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of de vakbond. Ook bij de Arbeidsinspectie kun je om advies vragen. Kijk ook eens op Rijksoverheid.nl.

Overstappen van borstvoeding op flesvoeding

Natuurlijk kun je ook kiezen voor flesvoeding als je gaat werken. Wacht dan niet tot het laatste moment met overstappen, maar begin er tijdig mee om je baby te laten wennen aan flesvoeding. Vervang eerst Ć©Ć©n borstvoeding door flesvoeding en als dit goed gaat, kan je Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de andere voedingen vervangen. Je kunt voor de overstap op flesvoeding ook om advies vragen bij het consultatiebureau. Op een gegeven moment zal de borstvoeding stoppen en ga je geheel over op de fles. Bedenk wel goed of dit de beste keuze is voor jou en je baby. Laat je niet door je werkgever of omgeving beĆÆnvloeden.

Jouw werkgever is verplicht om een goede plek te bieden waar jij kunt kolven, als je dat wilt. Niet elke werkgever lijkt daarvan op de hoogte. Ook blijken veel moeders het ongemakkelijk te vinden om te kolven tijdens het werk.

Beeld: iStock.com