Wat als borstvoeding geven niet lukt?

Wat als borstvoeding geven niet lukt?

Hoe graag je het ook wilt, borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Je kunt tegen allerlei lichamelijke en emotionele problemen aanlopen wat het geven van borstvoeding lastig maakt. Waar je ook tegenaan loopt, schakel op tijd de hulp in van een lactatiekundige, verloskundige of je kraamverzorgende. Zij kunnen je adviseren en kijken of er alternatieven mogelijk zijn, zoals tijdelijk kolven. Soms is deze hulp niet toereikend en is stoppen met borstvoeding de laatste optie.

Helaas kan het zijn dat je te maken krijgt met situaties waarin het niet optimaal is om te starten met borstvoeding. Je kunt met diverse problemen te maken krijgen.

Wat zijn mogelijke problemen bij borstvoeding?

  • Geen of weinig eerste contact
    Soms moet je baby direct na de geboorte naar de kinderarts voor de eerste controles, waardoor je hem pas weer ziet op de kraamafdeling. Daardoor heb je het belangrijke eerste huid-op-huid contact gemist, waardoor je borstvoeding mogelijk minder goed op gang komt.

  • Moeite met aanleggen
    Het kan zijn dat je door de bevalling moeite hebt met aanleggen. Na een keizersnede kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een goede houding te vinden waarin je je baby kan aanleggen. Goed rechtop zitten is lastig, je hebt vaak nog een blaaskatheter en een pijnlijke buik.

  • Moeite met voeden (op verzoek)
    Door emotionele of fysieke problemen kan je moeite hebben met het constant voeden op verzoek. Je raakt uitgeput door de nachtvoedingen, hebt pijn van stuwing of tepelkloven of kunt het niet meer opbrengen om je baby aan de borst te leggen.

  • Te vroeg geboren baby
    Afhankelijk van de termijn waarop je baby geboren is, kan hij meestal nog niet meteen zelf bij je drinken. Vaak hebben te vroeg geboren baby’s al hun energie nodig om aan te sterken, waardoor ze te vermoeid zijn om zelf te drinken. Hierdoor moet je kolven om de melkproductie goed op gang te brengen, maar niet elke vrouw vindt kolven prettig.

Wel of niet stoppen met borstvoeding?

Je bent nog steeds overtuigd van de voordelen van borstvoeding, want dit is het beste voor je baby. Des te moeilijker is het om de beslissing te maken om te stoppen. Toch is het voor jou én voor je baby beter om te stoppen met borstvoeding als je je er alleen maar moe, gefrustreerd of zelfs wanhopig door voelt. Je hebt alles geprobeerd en je uiterste best gedaan, meer kan je niet doen. Je baby heeft echt meer aan een blije en ontspannen moeder, dan aan een moeder die fysiek en emotioneel uitgeput is.

Wat maakt stoppen met borstvoeding zo lastig?

  • Voorlichting over borstvoeding is in Nederland vooral gericht op de voordelen van borstvoeding. Je komt overal de boodschap tegen dat borstvoeding het beste is voor je kind, dus als je moet stoppen krijg je (onbewust) het gevoel dat je je kind tekort doet als je geen borstvoeding geeft.

  • Ook wordt vaak benadrukt dat borstvoeding geven iets natuurlijks is wat elke vrouw kan. Als borstvoeding geven niet lukt, kan deze boodschap ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je hebt gefaald als moeder.

  • Daarnaast krijg je in de periode vlak na de geboorte te maken met veel verschillende hormonen en bijbehorende emoties. Als gevolg daarvan ben je gevoelig en kan je minder goed rationeel nadenken.

  • Je krijgt te maken met veel verschillende meningen van mensen om je heen, zowel van deskundigen als van familie en vrienden. Dit kan ervoor zorgen dat je in de war raakt waardoor het lastiger wordt om een knoop door te hakken.

  • Discussies over wel of geen borstvoeding geven kunnen erg fel zijn, misschien wel omdat de keuze niet te beredeneren is. Het is een gevoel dat diep van binnen zit, waar je gewoon naar mag luisteren. Het wel of niet geven van borstvoeding is jouw eigen keuze. Niemand heeft daar iets over te zeggen.

Hoe stop ik met het geven van borstvoeding?

Als je besloten hebt om te stoppen met het geven van borstvoeding, stop dan niet van de ene op de andere dag. Neem de tijd om je melkproductie rustig af te bouwen en om je baby te laten wennen aan kunstvoeding. Hoe je borstvoeding rustig afbouwt, lees je hier.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby