Voedingsbeha bij borstvoeding geven

Voedingsbeha bij borstvoeding geven

Een goede voedingsbeha komt van pas zodra je borstvoeding gaat geven. Naast dat het je borsten ondersteunt, kun je gemakkelijk voeden zonder dat je eerst je beha uit moet doen.

Waarom heb je een voedingsbeha nodig?

Een voedingsbeha bestaat uit rekbare en ademende stof. Tijdens je zwangerschap en de borstvoedingsperiode erna veranderen je borsten steeds van omvang. Een voedingsbeha groeit met je mee, terwijl een normale beha kan gaan knellen. Hierdoor kunnen de melkkanalen verstopt raken en loop je het risico op een borstontsteking. Bij een voedingsbeha kan je met een simpele beweging een cup openmaken en je baby aanleggen. Dit is met een gewone beha niet mogelijk. De cups van de beha zijn bevestigd met een clipje aan de schouderbandjes. Wanneer je deze los klikt, kun je gemakkelijk en discreet voeden.

Waar moet je op letten als je een voedingsbeha koopt?

Het allerbelangrijkste is dat de voedingsbeha goed zit. De voedingsbeha mag net als bij een gewone beha niet knellen en genoeg steun bieden. Zorg ervoor dat je je maat weet of laat je maat opmeten in een lingeriezaak. Dat een hoop stress bij de aanschaf van een voedingsbeha en zo kun je de voedingsbeha eventueel ook gemakkelijk online bestellen. Kruipt de achterkant van je beha omhoog? Dan is je omvang te wijd. Het is belangrijk dat ook dit goed zit, want hier komt een groot deel van de steun vandaan.

Tip: probeer een beha met Ć©n zonder beugel. Een beugelbeha vinden vrouwen met zwaardere borsten vaak mooier zitten onder een shirt, omdat een beugel extra steun en vorm geeft aan de borst. Een beha zonder beugel zit daarentegen comfortabeler. Last van borstontstekingen? Neem dan vooral geen beugelbeha, maar ga voor zachte en soepele stoffen.

Houd rekening met zoogkompressen als je een voedingsbeha aanschaft. Die zal je ongetwijfeld nodig hebben als je borstvoeding geeft. Verder is het handig om even te checken of je de cup met Ć©Ć©n hand open kan krijgen, voor als je straks je baby op je arm hebt.

Wanneer schaf je een voedingsbeha aan?

Het is verstandig om aan het einde van je zwangerschap al op zoek te gaan naar een goede voedingsbeha. Dan zijn je borsten op zā€™n grootst en heb je alvast een exemplaar in huis voor direct na de bevalling. Zit de beha die je gekocht hebt een dag of tien na de geboorte van je baby nog steeds lekker? Koop er vooral nog een paar. Door lekkage zal je meer behaā€™s nodig hebben dan dat je normaal zou aanschaffen. Bekijk voor andere benodigdheden ook eens de babyuitzetlijst.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby