Vitamine K bij borstvoeding

Vitamine K bij borstvoeding

In moedermelk zitten bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Alleen vitamine K en D zitten er niet voldoende in. Je kind heeft vitamine K nodig voor de bloedstolling en vitamine D voor een goede botontwikkeling.

Vitamine K bij borstvoeding

Als je baby borstvoeding krijgt, geef je hem de eerste dertien weken extra vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Als je baby hiervan te weinig heeft, kunnen er bloedinkjes optreden. Pasgeboren baby’s hebben altijd een vitamine K-tekort, omdat deze vitamine de placenta niet kan passeren. Daarom krijgen baby’s na de geboorte altijd 1 milligram vitamine K toegediend. Toch is het niet zo - zoals je vaak leest- dat moedermelk geen vitamine K bevat. Colostrum bevat zelfs heel veel vitamine K en rijpe moedermelk bevat ook vitamine K.

Vitamine K wordt voor een groot deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt, vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Deze hoeveelheden zijn in de meeste gevallen niet voldoende, zodat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is. Groene bladgroenten, maar ook melk en melkproducten, vlees, eieren, granen, groenten en fruit bevatten vitamine K.

Geef je borstvoeding, dan heeft je kleine tot en met de derde maand dagelijks 150 microgram extra vitamine K nodig.

Vitamine D bij borstvoeding

Vitamine D zit ook niet voldoende in moedermelk. Vanaf de leeftijd van een week heeft hij ook extra vitamine D nodig. Vitamine D helpt het lichaam bij de opname van calcium in de botten. Zo bouwt je kind een stevig skelet op. Tot zijn vierde verjaardag wordt een supplement van 10 microgram vitamine D per dag geadviseerd.

Baby’s die meer dan een halve liter flesvoeding krijgen, hebben geen supplementen nodig. Aan flesvoeding zijn alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden toegevoegd. Vitamine K en vitamine D koop je als voedingssupplementen bij de drogist of apotheek.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby