Van borstvoeding naar het geven van voeding uit de fles: wat als je baby de fles weigert?

Van borstvoeding naar het geven van voeding uit de fles: wat als je baby de fles weigert?

Als je van borstvoeding overstapt naar het geven van voeding uit een fles, kan het zijn dat je kleine de fles weigert. Je baby is inmiddels zo gewend aan drinken aan de borst: waarom zou hij ineens voor een fles gaan?

Charlotte Maintz

Wijze raad van

Charlotte Maintz

Baby- en kindervoedingskundige

Lastig, want het kan niet zo zijn dat jij als moeder altijd alleen verantwoordelijk bent voor de voeding van je kind. Zeker niet als je weer moet werken of zonder je baby op pad gaat. Je baby leren drinken uit een fles biedt uitkomst en geeft jou meer vrijheid. Maar hoe pak je die overgang aan? En wat doe je als je baby de fles weigert?

Waarom weigert je baby de fles?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby de fles weigert. Allereerst kan het zo zijn dat je baby eigenlijk geen zin heeft om iets nieuws te leren, zoals uit een fles drinken, als hij honger heeft. Hij wil eten, en wel nu! Daarom is het aan te raden om rustig te beginnen met het geven van een fles.

Als je borstvoeding wil geven via een fles, kun je om te oefenen een beetje afgekolfde moedermelk gebruiken. Je baby kan overigens de fles weigeren, omdat hij jouw moedermelk ruikt. Hij is tenslotte gewend om uit jouw borst te drinken en niet uit een fles. Een aanrader is dan om bijvoorbeeld je partner in te schakelen. Als je partner de fles geeft en jij niet in de buurt bent, wil het soms wel lukken. Wat soms ook helpt, is om de speen even op te warmen in een bakje lauwwarm water. De speen krijgt dan meer jouw lichaamstemperatuur.

Ga je over op flesvoeding? Probeer eerst een kleine hoeveelheid te geven tussen twee voedingen in. Zo kan je baby wennen aan de nieuwe smaak. Het kan zijn dat je baby in het begin een vies gezicht trekt en de fles weigert. flesvoeding heeft een andere smaak dan borstvoeding. Ook ontdooide moedermelk, bijvoorbeeld omdat je dit vooraf gekolfd en ingevroren hebt, smaakt een beetje anders. Geef je baby de tijd om hieraan te wennen. Tip: begin daarom op tijd met wennen aan de fles.

Dit kun je doen als je baby de fles weigert

Het kan zijn dat je kleine vanaf het begin de fles weigert. Ook mogelijk is dat hij de eerste keer zonder problemen zijn melk naar binnen werkte en het nu ineens een behoorlijke strijd is. Oefenen is echt het sleutelwoord. Andere tips:

 • Blijf relaxed
  Als jij zelf zenuwachtig en gestrest bent, voelt je kleine dat. Geen goed moment om hem iets nieuws aan te leren. Blijf relaxed en kalm.

 • Niet bij honger
  Als je baby huilt van de honger, is het wellicht niet het beste moment om te gaan oefenen met de fles. Je kunt daarom de fles ook aanbieden als hij vrolijk en minder hongerig is. Op dat moment staat je baby er misschien meer voor open om zoiets te leren. Je kunt ook tussen de voedingen door een klein beetje in een fles doen en dat aanbieden om te wennen.

 • Kleine beetjes om te wennen
  Doe niet meteen de hele fles vol met moedermelk of flesvoeding, maar begin met twintig tot dertig milliliter. Zo voorkom je verspilling en is het voor je baby niet zo’n grote uitdaging.

 • Fles door iemand anders
  Er bestaat een grote kans dat de baby jou als moeder associeert met het drinken vanuit de borst en daarom bij jou de fles weigert. Je baby ruikt jouw lichaamsgeur en dat kan voor hem verwarrend zijn. Laat iemand anders het eens geven en kijk wat er gebeurt. Tip: zorg dat je uit beeld bent als iemand anders de fles geeft. Ga bijvoorbeeld in een andere kamer zitten, terwijl je partner de fles geeft. Je baby ziet en ruikt je dan niet. Dat voelt misschien een beetje gek, maar helpt vaak wel.

 • Niet forceren en op tijd beginnen
  Natuurlijk is het goed om de fles te blijven aanbieden, maar dwing niet als hij weigert. Je wilt niet dat er een afkeer tegen de fles ontstaat. Begin op tijd met het aanbieden van de fles, bijvoorbeeld minimaal zes weken voor je weer gaat werken. Het is daarbij belangrijk dat je de fles blijft aanbieden en niet na een paar succesvolle pogingen stopt. Een paar weken later is je baby ‘vergeten’ wat drinken uit de fles is en dan kan het zijn dat hij de fles alsnog weigert. Zodra je baby gewend is aan de fles, blijf ’m dan regelmatig aanbieden. Als je borstvoeding geeft, is het goed om de voedingen die je nu vervangt door het voeden uit een fles, af te kolven, zodat je vriezervoorraad en je melkaanmaak op peil blijven.

 • Afleiding
  Het kan helpen om de fles te geven in een donkere omgeving met wat rustige muziek op de achtergrond. Op die manier heeft je baby net wat afleiding en ontstaat er een andere sfeer.

 • Andere houding
  In sommige gevallen werkt het goed als je de baby in ‘borstvoedhouding’ zet. Maar als dat niet werkt, kun je ook gaan voor een hele andere houding. Probeer zelf uit wat het best voor jullie werkt.

Zorgen om je baby? Schakel hulp in

Maak je je zorgen, omdat je baby de fles weigert? Dan kun je hulp inschakelen van een specialist, zoals een lactatiekundige. Ook het consultatiebureau kan je voorzien van tips. Trek dus aan de bel als het niet lukt. Met de juiste hulp komt het vaak snel goed.

Lees meer tips van Charlotte over het wennen aan de fles.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby