Toeschietreflex bij borstvoeding

Toeschietreflex bij borstvoeding

De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat de moedermelk begint te stromen zodra je baby begint te zuigen. Deze natuurlijke reactie is vooral te danken aan het hormoon oxytocine. De toeschietreflex hoort in principe geen pijn te doen. Toch kan het de eerste dagen na je bevalling wat ongemakkelijk voelen, omdat je lichaam nog moet wennen aan het geven van borstvoeding.

Hoe werkt de toeschietreflex bij borstvoeding?

Zodra je je baby aanlegt, gaan er allerlei processen in werking. Je baby neemt je tepel in zijn mond en begint te zuigen. De zenuwuiteinden van je tepelhof worden hierdoor geprikkeld en geven een signaal af aan je hypofyse. Als reactie op dit signaal maakt de hypofyse twee hormonen aan: prolactine en oxytocine. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat de kleine spieren rondom je melkkliertjes zich gaan samentrekken. Hierdoor wordt de melk naar buiten geduwd en begint je baby te drinken. De toeschietreflex zorgt er dus voor dat je baby niet alleen hoeft te zuigen om melk te krijgen, want het spuit er vanzelf uit.

Wat moet je doen als de toeschietreflex niet of niet goed werkt?

Het kan ook gebeuren dat je toeschietreflex niet zo goed werkt. Er zijn vrouwen bij wie de toeschietreflex gewoon niet zo krachtig is. Ook kunnen bepaalde factoren een negatieve impact hebben op de toeschietreflex. Als je moe of zelfs uitgeput bent werkt de toeschietreflex minder goed. Gespannenheid en stress kunnen de toeschietreflex ook blokkeren. Daarnaast is het mogelijk dat je baby de tepelhof niet goed kan stimuleren. Ook tijdens het kolven kan de toeschietreflex minder goed werken.

Pijn bij de toeschietreflex

Tijdens de eerste dagen na je bevalling kan de toeschietreflex wat pijnlijk aanvoelen. Dit gaat in principe na een paar dagen weer over, als je lichaam wat meer gewend is aan het geven van borstvoeding. Als je last hebt van stuwing of tepelkloven kan de toeschietreflex ook pijnlijk zijn. Dit gevoel moet wegtrekken als de stuwing of tepelkloven weggetrokken zijn. Ervaar je bij het toeschieten van de melk een somber of terneergeslagen gevoel? Misschien heb je last van dysforische toeschietreflex.

Toeschietreflex op andere momenten dan wanneer je borstvoeding geeft

De toeschietreflex werkt in beide borsten tegelijk. Daardoor is het goed mogelijk dat je andere borst begint te lekken zodra je je baby aanlegt. Je kunt de lekkende melk opvangen door een zoogcompres in je beha te leggen. Ook als je je eigen of een andere baby hoort huilen, onder een warme douche staat of een orgasme hebt kan de toeschietreflex optreden.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby