Tepelkloven bij borstvoeding: dit kun je doen

Tepelkloven bij borstvoeding: dit kun je doen

Tepelkloven kunnen zo pijnlijk zijn dat je het bijna niet vol kan houden om te blijven voeden. De kans op een tepelkloof is het grootst als je borstvoeding geeft, vooral als dit de eerste keer is. In het begin kan je baby moeite hebben om je borst goed vast te houden, waardoor je tepels gevoelig, pijnlijk en gebarsten worden. Tepelkloven zijn één van de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes. Wij vertellen je meer wat tepelkloven zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kan behandelen.

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven zijn pijnlijke wondjes of scheurtjes aan je tepel, die vaak ontstaan in de eerste, tweede of derde week dat je borstvoeding geeft. Je tepels zijn niet gewend aan het voeden, waardoor je huid kapot kan gaan. Iedereen kan ze krijgen, maar kloofjes zijn meestal het gevolg van borstvoeding. Een gebarsten tepel is een teken dat het tepelweefsel te zwaar belast wordt. Door maatregelen te nemen kun je ergere irritaties voorkomen.

Hoe zien tepelkloven eruit?

Je tepel is schilferig of je hebt korstjes op of rond je tepel. Daarnaast is je tepel ook rood en droog, soms met meer uitgesproken roodheid aan het uiteinde. Daarnaast voelt je tepel droog, geïrriteerd, jeukend of pijnlijk.

Hoe ontstaan tepelkloven bij borstvoeding?

Tijdens het opstarten van de borstvoedingsperiode krijg je vaak te maken met meerdere pijntjes en ongemakken. Pijnlijke tepels komen niet altijd door tepelkloven. Zo ontstaat er na een paar dagen stuwing in je borsten om de melkproductie op gang te brengen of kan het toeschietreflexwat pijnlijk zijn. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de borsten voller worden. Dit kan de huid uitrekken en de tepel irriteren, waardoor kloven kunnen ontstaan. Als je tijdens de hele voeding last hebt van flinke pijn, dan zijn het waarschijnlijk tepelkloven.

  • Een verkeerde aanlegtechniek.
  • Je hebt last van stuwing: je melkproductie komt op gang waardoor je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen.
  • Een te korte tongriem bij je baby.
  • Het gebruik van tepelhoedjes: soms kunnen tepelhoedjes het voeden makkelijker maken, maar doordat je huid vochtig blijft en gevoeliger is voor beschadigingen kunnen er tepelkloven ontstaan.
  • Irritatie van de huid: door wrijving of een te strakke beha kan je huid geïrriteerd raken waardoor je een grotere kans op tepelkloven hebt.
  • Vocht: te lang met vochtige zoogcompressen doorlopen kunnen ook tepelkloven veroorzaken.

Soms zijn tepelkloven een symptoom van een andere aandoening die spruw heet. Spruw is een schimmelinfectie in de mond en komt vaak voor bij pasgeborenen. De schimmel kan zich tijdens de borstvoeding naar de tepel verspreiden en zo een kloofje veroorzaken. Als je al een tepelkloof hebt, kan spruw die verergeren.

Wat te doen tegen tepelkloven?

Als je tepelkloven hebt opgelopen, ben je er het liefst zo snel mogelijk van af. Het kan je plezier in borstvoeding laten afnemen en stress veroorzaken. Stress heeft weer een negatief effect op je melkproductie. Tenzij er een infectie optreedt, kunnen tepelkloven meestal gemakkelijk thuis worden behandeld.

  • Probeer vaker en korter aan te leggen en geef je baby de voordat hij honger heeft. Wanneer je baby minder hongerig is zal hij wat minder hard aan je tepel zuigen.
  • Probeer ontspannen te blijven ondanks de pijn. Je baby voelt het direct als je gespannen bent en dat bemoeilijkt het aanleggen.
  • Gebruik een koude doek of washand om je tepel te verdoven zodat het aanleggen minder pijnlijk is.
  • Probeer tijdens het voeden je houding steeds iets te veranderen, waardoor je baby uit het minst pijnlijke deel van je tepel kan drinken.
  • Smeer na het voeden je tepel in met een druppeltje moedermelk (doe dit niet met spruw) en laat het drogen aan de lucht.
  • Gebruik na de voeding gel-pads uit de koelkast. De kou werkt verlichtend en geneest de wondjes sneller.
  • Smeer na elke voeding een zalf met lanoline op je tepels nadat ze droog zijn. De zalf verzorgt je huid en zorgt ervoor dat de wondjes sneller genezen.
  • Breng pepermuntolie aan op je tepel. Pepermuntolie, ook bekend als menthololie, kan effectiever zijn dan moedermelk bij het genezen van tepelkloven.
  • Een paar dagen of langer kolven en flesvoeding geven terwijl je tepels genezen.
  • Genezen de kloofjes niet? Schakel dan de hulp van een lactatiekundige in.

Hoe duurt het tot tepelkloven genezen?

De duur van de genezing varieert. Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat tepelkloven genezen zijn. De pijn kan eerder verminderen. Oppervlakkige en recente pijn kan binnen enkele uren of dagen verdwijnen. Langdurige en diepe wonden kunnen 2 tot 3 weken nodig hebben om volledig te genezen, zelfs nadat de oorzaak van de pijn is weggenomen.

Als de tepelkloven te pijnlijk worden en borstvoeding lastig wordt

Soms kan de pijn je teveel worden. Als je tegen elke voeding op gaat zien en er zo gespannen van wordt dat je je er niet meer prettig bij voelt, dan is stoppen met borstvoeding een optie. Neem deze beslissing weloverwogen en niet te snel. Je kunt ook tijdelijk stoppen met borstvoeding, maar nog wel blijven kolven. Je kunt beide borsten afwisselen en steeds kiezen voor de minst pijnlijke borst. Zo blijft je melkproductie op peil en kan je je baby voeden met een flesje moedermelk. Als de tepelkloven genezen zijn kun je rustig weer beginnen met het geven van borstvoeding.

Borstontsteking

Als de symptomen onbehandeld blijven, kunnen tepelkloven leiden tot ernstiger complicaties, zoals borstontstekingen of infecties. Dit kan leiden tot abcessen, waarvoor antibiotica, scheuren en drainage nodig zijn. De borstontsteking leidt tot borstpijn, zwelling, warmte en roodheid. Je kunt ook koorts en koude rillingen krijgen. Vaak begint een borstontsteking met een verstopt melkkanaaltje. Dit herken je aan een pijnlijke, gezwollen harde plek in je borst. Op de plek van de verstopping kan je huid wat rood zijn, maar niet zo rood als bij een borstontsteking het geval is.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby