Pijn bij het geven van borstvoeding

Pijn bij het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding hoort in principe geen pijn te doen. In de eerste dagen na de geboorte kun je wat klachten krijgen omdat je lichaam nog moet wennen aan het geven van borstvoeding. Deze klachten horen na een paar dagen minder te worden. Blijf je pijn houden of begint de pijn juist als je al een tijdje borstvoeding geeft? Mogelijk heb je last van Ć©Ć©n van onderstaande oorzaken:

Mogelijke oorzaken bij pijn bij het geven van borstvoeding

 • Niet goed aanleggen
  Een baby die goed is aangelegd en goed drinkt hĆ³Ć³r je drinken en slikken. Zijn wangetjes zijn wat bol en je ziet de kaakjes bewegen. Je kan zien dat hij zijn mond vol met melk zuigt en dat doorslikt, weer zuigt en doorslikt. Toch is het goed mogelijk dat borstvoeding niet meteen lukt of pijnlijk is. Dit kan ontstaan door een verkeerde aanlegtechniek. Vraag een lactatiekundige om mee te kijken tijdens een voeding als je vermoed dat het aanleggen nog niet goed gaat.

 • Stuwing
  Door een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan. Bijna elke kersverse moeder krijgt met stuwing te maken, ook als je geen borstvoeding geeft. Naast de pijnlijke plekken in je borsten kan stuwing ook koorts veroorzaken. Stuwing ontstaat meestal 3 tot 5 dagen na de bevalling, maar kan ook na 10 dagen pas beginnen. Dit geeft pijn bij het geven van borstvoeding.

 • Borstontsteking
  Vaak begint een borstontsteking met een verstopt melkkanaaltje. Dit herken je aan een pijnlijke, gezwollen harde plek in je borst. Op de plek van de verstopping kan je huid wat rood zijn, maar niet zo rood als bij een borstontsteking het geval is. Meestal heb je bij een verstopt melkkanaaltje nog geen koorts. De verstopping verdwijnt meestal na 24 tot 48 uur. Als het langer duurt en je meer pijn krijgt aan je borst, dan heb je mogelijk last van een borstontsteking. Een borstontsteking is te herkennen aan de volgende symptomen: je hebt een of meerdere pijnlijke, warme plekken op je borst, je huid kleurt rood op de pijnlijke plek, je hebt pijn tijdens het voeden, je hebt koorts (boven de 38,5Ā°C) en je voelt je flink ziek.

 • Tepelkloven
  Tepelkloven zijn pijnlijke wondjes of scheurtjes aan je tepel, die vaak ontstaan in de eerste week dat je borstvoeding geeft. Je tepels zijn niet gewend aan het voeden, waardoor je huid kapot kan gaan. Vaak is het niet goed aanleggen van je baby de oorzaak van tepelkloven. Daarnaast is je baby nog aan het oefenen met goed aanhappen. Tepelkloven kunnen zo pijnlijk zijn dat je het bijna niet vol kan houden om te blijven voeden.

 • Spruw
  Spruw is een stekende, vervelende pijn aan de tepels die wordt veroorzaakt door de schimmelinfectie candida albicans. De schimmel kan zich verplaatsen van de ene naar de andere plek op het lichaam en van persoon naar persoon. Je tepel is bij uitstek een plaats waar de schimmel zich prettig voelt: nat, warm en zoete melk. Het is ook goed mogelijk dat je bij jezelf nog niets in de gaten hebt, maar dat je baby een witte waas over zijn tongetje heeft. Ook kan borstvoeding geven pijnlijk zijn.

Heb je last van Ć©Ć©n van bovenstaande klachten? Neem dan contact op met je huisarts, consultatiebureau of lactatiekundige.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby