Opwarmen van moedermelk

Opwarmen van moedermelk

Je kolft regelmatig en hebt een voorraad moedermelk opgebouwd. Je kunt de moedermelk uit een flesje geven op momenten dat je niet zelf kan of wil voeden. Bij het opwarmen van moedermelk wil je dat alle voedingsstoffen behouden blijven. Het beste kun je daarom de melk ‘au bain-marie’ opwarmen. Een andere mogelijkheid is de flessenwarmer. In de magnetron kan ook, maar dat dient zo zorgvuldig te gebeuren dat het niet de voorkeur heeft.

Als het moedermelk is ingevroren laat je het eerst langzaam ontdooien. Dit kan door de melk achterin de koelkast te plaatsen of onder stromend warm water te houden. Ontdooide moedermelk mag je maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Hierna verwarm je het tot de juiste temperatuur. Dit hoeft niet per se op lichaamstemperatuur te zijn. Kamertemperatuur is voldoende. Maak de melk niet warmer dan 35⁰ C. Schud het flesje een paar keer tijdens het opwarmen. Zo verdeel je de warmte goed. Opgewarmde moedermelk kun je tot 1 uur na het opwarmen gebruiken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in, maar gooi eventuele restjes weg.

Moedermelk opwarmen: au bain-marie

Je plaatst de fles in warm water in een pannetje of schaal. Zorg ervoor dat het water niet te heet is of gaat koken. Je kunt er vanuit gaan dat het flesje in gemiddeld 10 tot 15 minuten op temperatuur is.

Moedermelk opwarmen met een flessenwarmer

In de flessenwarmer geldt dezelfde tijdsindicatie. Zet de warmer niet op de hoogste stand, want dan wordt de melk te snel warm. Bij te snel opwarmen verliest de melk zijn beschermende stoffen.

Moedermelk opwarmen met de magnetron

Het opwarmen van moedermelk in de magnetron verdient enige zorgvuldigheid. Het nadeel van de magnetron is dat de melk onregelmatig wordt verwarmd. Hierbij wordt de temperatuur op sommige plekken té hoog en gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Ook kan je baby zijn mondje verbranden. Gebruik je toch de magnetron, gebruik dan de laagste stand en verwarm zo kort mogelijk. Schud als je klaar bent de fles nogmaals.

Voor alles geldt: controleer de temperatuur van de melk voordat je baby gaat drinken. Dit doe je met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Als je niets voelt is de temperatuur goed. Voor uitgebreide informatie over het opwarmen van moedermelk, kun je terecht op borstvoeding.com.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby