Moedermelk opwarmen, wat is de beste manier?
Je kolft regelmatig en hebt een voorraad moedermelk opgebouwd. Op momenten dat je niet zelf kunt of wilt voeden, biedt een flesje uitkomst. Voor het opwarmen van moedermelk is het belangrijk dit correct te doen. Bij het opwarmen van moedermelk wil je dat alle voedingsstoffen behouden blijven. Het beste kun je daarom de melk ‘au bain-marie’ opwarmen. Een andere mogelijkheid is de flessenwarmer. Leer hoe je moedermelk veilig en effectief opwarmt.
Als het moedermelk is ingevroren laat je het eerst langzaam ontdooien. Dit kan door de melk achterin de koelkast te plaatsen of onder stromend warm water te houden. Ontdooide moedermelk mag je maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Hierna verwarm je het tot de juiste temperatuur. Dit hoeft niet per se op lichaamstemperatuur te zijn. Kies ergens tussen kamertemperatuur en lichaamstemperatuur, maar maak de melk niet warmer dan 35⁰ C. Roer een aantal keer in het flesje tijdens het opwarmen. Zo verdeel je de warmte goed. Als je direct melk nodig hebt en je hebt alleen bevroren melk, kun je de moedermelk direct uit de vriezer opwarmen met dezelfde methode als voor melk uit de koelkast. Het enige verschil is dat je het in het warme water moet houden voor 10-15 minuten, of langer.
Hoe kan je het beste moedermelk opwarmen?
Het warm maken van moedermelk doen veel ouders. Het is soms lastig om zeker te weten dat het altijd veilig en goed gebeurt, omdat er veel dingen zijn waar je op moet letten bij het bewaren en warm maken. Je kunt zowel gekoelde als bevroren moedermelk veilig opwarmen in warm water. Fleswarmers kunnen ook helpen, maar kunnen moedermelk oververhitten.
Moedermelk opwarmen: au bain-marie
Moedermelk uit de koelkast op te warmen:
- Haal de moedermelk uit de koelkast en zet deze opzij.
- Verwarm water met een waterkoker of in de magnetron. Giet het zeer warme (niet kokende) water in een mok of kom.
- Plaats de verzegelde zak of fles met moedermelk in het warme water. De melk moet in een gesloten container worden opgewarmd.
- Laat de melk 1-2 minuten in het warme water tot de moedermelk de gewenste temperatuur heeft bereikt.
- Met schone handen, giet je de moedermelk in een fles, of als het al in een fles zit, draai je de speen erop.
- Roer de moedermelk (schud het nooit) om het vet, als het gescheiden is, te mengen.
- Test de temperatuur van de moedermelk voordat je het aan je baby geeft. Dit doe je door een beetje op je pols te gieten. Het moet warm zijn, maar niet heet. Om te voorkomen dat er bacteriën in de melk komen, moet je vermijden om je vinger in de fles te steken.
Je kunt de melk ook opwarmen door de verzegelde zak of fles onder heet stromend water uit de kraan te houden. Dit duurt langer en gebruikt meer water. Ook kun je je hand verbranden.
Moedermelk opwarmen met een flessenwarmer
In de flessenwarmer geldt dezelfde tijdsindicatie. Zet de warmer niet op de hoogste stand, want dan wordt de melk te snel warm. Bij te snel opwarmen verliest de melk zijn beschermende stoffen. Veel ouders vinden het prettig om een flessenwarmer te gebruiken voor het opwarmen van moedermelk. Een flessenwarmer is een handig toestel dat de fles gelijkmatig opwarmt.
Producenten van flessenwarmers geven aan dat hun toestellen de inhoud gelijkmatiger verwarmen dan een magnetron. Er zijn echter verschillende meningen over of ze daadwerkelijk handiger of effectiever zijn dan het opwarmen van moedermelk in een kom met heet water. Een mogelijk nadeel van een flessenwarmer is het risico op oververhitting, wat de waardevolle voedingsstoffen in moedermelk kan aantasten.
Moedermelk opwarmen met de magnetron
Gebruik nooit een magnetron om moedermelk op te warmen. Magnetrons verwarmen voedsel ongelijkmatig, waardoor er hete plekken kunnen ontstaan die het mondje van je baby kunnen verbranden.
Het is wel mogelijk om een magnetron te gebruiken voor het opwarmen van water dat je vervolgens gebruikt om de moedermelk in een fles of zakje au bain-marie op te warmen.
Voor alles geldt: controleer de temperatuur van de melk voordat je baby gaat drinken. Dit doe je met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Als je niets voelt is de temperatuur goed. Voor uitgebreide informatie over het opwarmen van moedermelk, kun je terecht op borstvoeding.com.
Kun je moedermelk ook koud geven?
Het warm maken van bewaarde moedermelk voordat je het aan je baby geeft, mag je zelf weten. Veel baby’s drinken graag warme moedermelk uit een flesje, net zoals ze warme melk krijgen als ze borstvoeding krijgen. Je kunt afgekolfde melk direct uit de koelkast geven als je baby het graag koud drinkt. Of je kunt de melk opwarmen tot lichaamstemperatuur door het flesje in een kan met warm water te zetten of onder stromend warm water te houden. Als je moedermelk warm maakt, wordt het weer mooi glad. Als moedermelk in de koelkast of vriezer heeft gelegen, kan het vet gaan klonteren. Door de melk warm te maken of op kamertemperatuur te laten komen, mixt alles weer goed.
Kun je eerder opgewarmde moedermelk opnieuw gebruiken?
Verwarm moedermelk die eerder is opgewarmd niet opnieuw. Soms drinken baby’s het niet helemaal op. Opgewarmde moedermelk kun je tot 2 uur na het opwarmen gebruiken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in, maar gooi eventuele restjes weg. Zo voorkom je dat de melk bederft of in contact komt met ziektekiemen in de omgeving.
Lees ook: Kolven bij borstvoeding