Nachtvoedingen bij borstvoeding
Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Hij moet gewoon elke paar uur gevoed worden, dus ook ’s nachts. Vanaf ongeveer 6 weken gaat je baby steeds iets langer slapen ’s nachts, maar het verschilt per kind hoe snel hij zijn slaapritme aanpast. Tot die tijd kun je hem leren dat hij na zijn voeding weer gaat slapen. Dit doe je door hem elke nacht op dezelfde rustige manier te voeden met weinig licht en geluid en hem daarna weer in zijn eigen bedje te leggen.
Dag- en nachtritme bij borstvoeding
Sommige baby’s lijken aanvankelijk de dag en de nacht te hebben omgedraaid. Zo kan het zijn dat je baby voornamelijk ’s nachts gevoed wil worden, terwijl hij de dag hoofdzakelijk gebruikt om te slapen. In het begin speelt het hormoon prolactine een belangrijke rol, omdat je lichaam dit juist ’s nachts in grote hoeveelheden aanmaakt. Zo krijgt je baby meer melk binnen. Nachtvoedingen hebben dus wel degelijk een functie. Na verloop van tijd kun je dit ritme in jouw voordeel omdraaien door hem overdag te wekken voor een voeding. Maak het ’s nachts niet te gezellig en bewaar het knuffelen en kletsen voor overdag. Zo went je baby aan het dag- en nachtritme.
Door je baby in je eigen bed te voeden rust je zelf ook nog wat uit. Het risico daarvan is wel dat je al voedend in slaap valt. Het is verleidelijk om je baby bij je te laten liggen, maar dit is niet veilig. Probeer zittend op bed te voeden of gebruik een co-sleeper waardoor je zelf ook kunt gaan liggen tijdens het voeden. Na verloop van tijd kun je erg vermoeid worden van de gebroken nachten. De beste manier om daar mee om te gaan is het accepteren van de situatie. Daarnaast kun je proberen zelf zoveel mogelijk slaap mee te pakken aan het begin van de avond of overdag tijdens de slaapjes van je baby. Vraag ook of je partner zo nu en dan ’s nachts een flesje afgekolfde moedermelk kan geven zodat jij een volledige nacht kunt slapen.
Wanneer heeft je baby geen nachtvoeding meer nodig?
Meestal wordt met doorslapen bedoelt dat je baby vanaf de laatste avondvoeding rond middernacht aan één stuk doorslaapt tot de eerste voeding van rond 6.00 uur. Rond 3 maanden gaan veel baby’s 6 uur achter elkaar slapen, maar er zijn er ook die nog wat langer de tijd nodig hebben om te wennen. Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby’s 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur. Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft.
Vanaf de leeftijd van 9 maanden gaan veel baby’s het klokje rond slapen, van 19.00 tot 7.00 uur. Je hebt dan behalve je nachtrust ook weer wat meer tijd voor jezelf ’s avonds. Toch zal je merken dat je nog regelmatig ’s nachts je bed uit moet, vooral tijdens perioden van ziekte of verlatingsangst. Ook slapen niet alle baby’s even goed door. Het kan zijn dat je baby van 9 maanden nog meerdere keren per nacht wakker wordt. Begint de slapeloosheid je op te breken? Vraag dan om hulp bij je huisarts of het consultatiebureau.