Mag je medicijnen gebruiken als je borstvoeding geeft?

Mag je medicijnen gebruiken als je borstvoeding geeft?

Geef je borstvoeding? Wees dan voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Afhankelijk van het soort medicijn, kan dit namelijk in de melk terecht komen. Je baby krijgt ze dan ook binnen. Het lichaam van je baby functioneert nog niet zo als die van een volwassene, waardoor het medicijn langer in zijn systeem aanwezig kan zijn. Een medicijn dat voor jou niet schadelijk is, kan dus voor je baby wel een risico opleveren.

Mag je medicijnen gebruiken als je borstvoeding geeft?

Van de meeste medicijnen is niet bekend of ze veilig zijn als je borstvoeding geeft. Fabrikanten zijn over het algemeen voorzichtig als het gaat om medicatiegebruik tijdens borstvoeding. Zoek dus goed uit of je het middel kunt gebruiken en of er eventueel alternatieven te verkrijgen zijn die wƩl veilig zijn.

Let op! Gebruikte je medicijnen tijdens je zwangerschap? Het is niet zo dat je deze automatisch ook kunt gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode.

Welke pijnstillers zijn wel en niet geschikt?

  • Paracetamol, ibuprofen en diclofenac mag je wel gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Er komen slechts minimale hoeveelheden van deze middelen in je moedermelk terecht.
  • Naproxen en acetylsalicylzuur (asprine) zijn minder gunstig bij borstvoeding, omdat ze iets meer in de moedermelk overgaan en/of minder snel worden afgebroken. Beide middelen kun je wel kortdurend gebruiken. Bij twijfel, overleg met een arts.

Vraag je huisarts of apotheker om advies bij medicijngebruik tijdens borstvoeding

Stop nooit zomaar met het geven van borstvoeding. Het kan zijn dat het voordeel van borstvoeding groter is dan de kleine hoeveelheid medicatie in de moedermelk terecht komt. Het is zinvol om altijd met je huisarts of apotheker te overleggen. Het kan ook zijn dat het medicijn wel als veilig wordt beschouwd, maar dat het de melkproductie vermindert. Je huisarts zal in overweging nemen wat de noodzaak van het medicijn is, hoeveel voedingen je geeft en of je baby gezond is.

Wil je meer informatie over het gebruik van bepaalde medicatie bij borstvoeding? Raadpleeg dan deze lijst afkomstig van borstvoeding.com.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby