Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Na je zwangerschap heb je misschien wel weer zin in een glaasje alcohol, maar kan dat wel als je borstvoeding geeft? Ja en nee. Als je borstvoeding geeft is het altijd goed om verantwoord om te gaan met alcohol. Houd er rekening mee dat alcohol via de moedermelk bij je baby terecht komt. Als je toch graag een keer een alcoholisch drankje wilt drinken, doe dit dan net na een voeding zodat je lichaam voldoende tijd heeft om de schadelijke stoffen weer af te breken. Het duurt ongeveer 2 uur voordat een glas wijn is afgebroken.

Hoeveel mag je drinken als je borstvoeding geeft?

Wacht minimaal 2 uur na het drinken van een alcoholisch drankje voordat je weer borstvoeding geeft. Het is verstandig om afgekolfde moedermelk op voorraad te hebben. Als je baby toch eerder honger heeft, kun je gewoon een flesje moedermelk geven. Je lichaam heeft na het drinken van 2 glazen alcohol ook 2 keer zo lang nodig om het af te breken, namelijk 4 uur. Dit haal je vaak niet meer tot de volgende voeding.

Heb je toch iets teveel gedronken? Kolf dan de moedermelk af en gooi het weg.

Waar let je op bij het drinken van alcohol en borstvoeding geven?

Houd er rekening mee dat je lichaam heftiger reageert als je langere tijd geen alcohol gedronken hebt. Hierdoor merk je het effect van alcohol sneller dan normaal. Daarnaast is het goed mogelijk dat je dieper slaapt door de alcohol en je baby minder goed hoort ā€™s nachts. Slaap nooit samen met je baby in bed als je alcohol hebt gedronken.

Heb je een feestje? Spreek dan samen met je partner af wie er nuchter blijft en er ā€™s nachts uit gaat voor je baby.

Beeld: iStock.com/macarosha

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby