Jouw voeding en borstvoeding

Jouw voeding en borstvoeding

Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, heb je extra energie en vocht nodig om voldoende moedermelk aan te maken. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het Voedingscentrum adviseert wel om van sommige producten net wat meer te eten dan normaal. In de periode dat je borstvoeding geeft kun je het beste één glas melk, één boterham, één aardappel en een halve liter vocht extra nemen.

Voldoende drinken als je borstvoeding geeft

Het is verstandig om per dag minstens twee liter te drinken. Als je veel drinkt, stimuleert dit de aanmaak van borstvoeding. Een baby van rond de 8 weken drinkt bijna één liter per dag, dus kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat je zelf genoeg moet drinken om die hoeveelheid melk aan te maken. De twee liter vocht is inclusief de aanbevolen drie à vier glazen melk of melkproducten. Deze melkproducten zijn ook belangrijk om de extra hoeveelheid eiwit binnen te krijgen die je in deze periode nodig hebt.

De invloed van jouw voeding op borstvoeding

Jouw voeding beïnvloedt slechts voor een klein deel de samenstelling van de moedermelk. De stoffen die in de moedermelk terechtkomen zijn vooral van invloed op de smaak en geur van de melk. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je borstvoeding geeft. Een gevarieerde voeding heeft tevens als voordeel dat je baby automatisch went aan verschillende smaken.

Als je borstvoeding geeft is het normaal dat je geleidelijk afvalt. Ga niet lijnen tijdens de borstvoedingsperiode. Behalve het risico op voedingstekorten bestaat de kans dat er meer chemische stoffen - zoals PCB’s - vanuit je vetweefsel in je moedermelk terechtkomen. Deze zijn schadelijk voor je baby. Wees verder voorzichtig met bepaalde kruiden (aloë, senna en kava kava) en venkel en anijs. Schadelijke stoffen uit deze producten kunnen overgaan in de moedermelk. Drink daarom geen venkel- of anijsthee. Beschuit met muisjes kan overigens geen kwaad.

Heeft je baby last van darmkrampjes?

In principe komen darmkrampjes niet door wat jij eet, maar door de ontwikkeling van de darmen. Mocht je toch het idee hebben dat je baby reageert op wat jij eet, dan zou je kunnen kijken of je een patroon herkent bij bepaalde voedingsproducten. Probeer eens wat minder van het volgende te nemen:

  • Fruit zoals druiven, sinaasappels, mandarijnen, aardbeien of pruimen.
  • Groenten zoals kool, broccoli, prei, spruitjes, spinazie, koolraap, rabarber, paprika, tomaten, uien en knoflook.
  • Scherpe kruiden en specerijen zoals chilipoeder, kerrie en pepers.
  • Koolzuurhoudende dranken.
  • Chocolade en veel koffie.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby