Jouw voeding en borstvoeding: wat wel en niet eten?

Jouw voeding en borstvoeding: wat wel en niet eten?

Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, heb je extra energie en vocht nodig om voldoende moedermelk aan te maken. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het Voedingscentrum adviseert wel om van sommige producten net wat meer te eten dan normaal. Ook kun je sommige kruiden en producten beter laten staan.

Voldoende drinken

Het is verstandig om per dag minstens twee liter te drinken. Als je veel drinkt, stimuleert dit de aanmaak van borstvoeding. Een baby van rond de 8 weken drinkt bijna één liter per dag, dus kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat je zelf genoeg moet drinken om die hoeveelheid melk aan te maken. De twee liter vocht is inclusief de aanbevolen drie à vier glazen melk of melkproducten van 150 ml. Deze melkproducten zijn ook belangrijk om de extra hoeveelheid eiwit binnen te krijgen die je in deze periode nodig hebt.

Belangrijke vitamines mineralen

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Belangrijke mineralen en vitamines zijn o.a. riboflavine (vitamine B2), folaat, ijzer, vitamine C en selenium. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf-adviezen bij borstvoeding krijg je voldoende van deze vitamines en mineralen binnen.

Kies daarbij ook voor producten waar veel van de genoemde vitamines en mineralen in zitten, zoals:

  • Riboflavine (vitamine B2): zit in in melk en melkproducten. Het advies is om dagelijks 3 tot 4 porties van 150 ml zuivel te nemen.

  • Folaat: zit in groene bladgroente, zoals spinazie, snijbiet en boerenkool. Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Vlees en zuivel.

  • IJzer: zit in vlees, plantaardige producten zoals volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en groene groenten.

  • Vitamine C: zit in aardappelen en groente, zoals paprika, bepaalde koolsoorten zoals spruitjes en boerenkool. Fruit, zoals citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

  • Selenium: zit in vis, bepaalde soorten noten (vooral paranoten), vlees, volkoreren graanproducten, zuivelproducten.

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf-adviezen bij borstvoeding krijg je voldoende van deze vitamines en mineralen binnen.

Cafeïne en borstvoeding

Beperk als je borstvoeding geeft je cafeïne-inname door niet meer dan twee kopjes koffie per dag te drinken. Cafeïne uit koffie komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Door niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen, houd je het verantwoord en zou het geen nadelige effecten op je baby moeten hebben.

Wat kan je beter later staan?

  • Zoals hierboven gemeld: neem niet te veel cafeïne
  • Het is het veiligst om geen alcohol te drinken
  • Neem niet meer dan 2 porties vette vis per week (o.a. haring, zalm, sardines)
  • Vermijd kruiden als aloë, senna en kava kava en wees voorzichtig met thee met anijs, venkel en kaneel. Schadelijke stoffen uit deze producten kunnen overgaan in de moedermelk. Beschuit met muisjes kan overigens geen kwaad.

De invloed van jouw voeding op borstvoeding

Jouw voeding beïnvloedt slechts voor een klein deel de samenstelling van de moedermelk. De stoffen die in de moedermelk terechtkomen zijn vooral van invloed op de smaak en geur van de melk. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je borstvoeding geeft. Een gevarieerde voeding heeft tevens als voordeel dat je baby automatisch went aan verschillende smaken.

Als je borstvoeding geeft is het normaal dat je geleidelijk afvalt. Ga niet lijnen tijdens de borstvoedingsperiode. Behalve het risico op voedingstekorten bestaat de kans dat er doordat je afvalt meer chemische stoffen - zoals PCB’s - vanuit je vetweefsel in je moedermelk terechtkomen. Deze zijn schadelijk voor je baby.

Wat als je iets gegeten hebt dat niet meer goed was?

Heb je iets gegeten dat niet goed meer is? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Je kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.

Heeft je baby last van darmkrampjes?

In principe komen darmkrampjes niet door wat jij eet, maar door de ontwikkeling van de darmen. Mocht je toch het idee hebben dat je baby reageert op wat jij eet, dan zou je kunnen kijken of je een patroon herkent bij bepaalde voedingsproducten. Probeer eens wat minder van het volgende te nemen:

  • Fruit zoals druiven, sinaasappels, mandarijnen, aardbeien of pruimen
  • Groenten zoals kool, broccoli, prei, spruitjes, spinazie, koolraap, rabarber, paprika, tomaten, uien en knoflook
  • Scherpe kruiden en specerijen zoals chilipoeder, kerrie en pepers
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Chocolade en veel koffie

Bron: Voedingscentrum

Beeld: iStock.com/Goldmund

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby