Je houding tijdens het voeden
Het is belangrijk dat je een comfortabele houding vindt om je baby borstvoeding te geven. Het moet een houding zijn die je lang kunt volhouden en waarin je je optimaal kunt ontspannen. Bovendien moet je baby daarbij goed in staat zijn om te drinken.
Welke houdingen zijn prettig tijdens het geven van borstvoeding?
Welke houding je kiest, is vaak afhankelijk van je eigen voorkeur, het moment van de dag waarop de voeding plaatsvindt en de grootte van je baby. Als je er zeker van wilt zijn dat het voeden zowel voor jou als voor je baby zo comfortabel mogelijk is, kun je het beste een voedingskussen of een paar gewone kussens bij de hand houden. Die gebruik je om je eigen lichaam en dat van je baby te ondersteunen.
Houding A: Handig bij het aanleggen
De houding die is afgebeeld op afbeelding A is erg handig bij het aanleggen van je baby en vooral geschikt als je baby nog niet zo zwaar is. Je draagt het hoofdje van je baby in je hand, waardoor je hem goed met zijn mondje naar je tepel kunt leiden. Zijn lijfje ondersteun je met de rest van je arm. Je baby drinkt uit de borst aan de kant van je vrije hand.
Je vrije hand kun je goed gebruiken om je borst in de juiste positie te brengen en te ondersteunen. Dat laatste doe je door je vingers onder je borst te schuiven, terwijl je duim er bovenop ligt. Zorg er wel voor dat je vingers ver genoeg van je tepelhof af liggen, zodat je kind ongestoord kan drinken.
Houding B: In de holte van je elleboog
Als je baby eigenlijk al wat te zwaar is voor de eerste houding, kun je na het aanleggen overschakelen op de houding van afbeelding B. Dit is misschien wel de meest bekende positie. Het hoofdje van je baby rust in de holte van je elleboog. Je onderarm ondersteunt zijn rug en met je hand houd je zijn billetjes of bovenbeen vast. Ook nu gebruik je je vrije hand om je borst te positioneren en te ondersteunen.
Let goed op dat je baby bij deze voedingspositie in de juiste houding ligt. Het is de bedoeling dat hij met zijn hele lijfje naar je toe ligt gedraaid, dus met zijn buikje tegen jouw buik. Zijn hoofdje ligt niet naar achter gebogen of opzij gedraaid, maar in een rechte lijn met de rest van zijn lichaam.
Houding C: Liggend voeden
Het kan ook heel comfortabel zijn om je baby liggend te voeden. Vooral als je in bed ligt, bijvoorbeeld vlak na de bevalling of bij een nachtvoeding. Ga daarvoor op je zij liggen, met kussens in je rug en onder je hoofd, en leg je baby naast je. Zijn hoofdje ligt weer in de holte van de elleboog van je onderste arm. Met je andere arm schuif je je baby naar je toe, als hij zijn mondje openspert om te drinken.
Ook in deze houding is het de bedoeling dat het hoofdje van je baby in een rechte lijn ligt en zijn hele lijfje naar je is toegedraaid. Je kind ligt dus, net als jij, op zijn zij. Opnieuw gebruik je je vrije hand om je borst te ondersteunen en in de juiste positie te brengen. Als je baby genoeg heeft gedronken uit je ene borst, hoef je alleen maar iets naar voren te hellen en je bovenlichaam iets bij te draaien, om ervoor te zorgen dat hij bij de tweede kan.
Zodra je baby je tepel goed in zijn mondje heeft en actief drinkt, kun je je arm eventueel onder je kind vandaan halen en onder je hoofd leggen. Plaats dan eventueel een kussentje of een punt van het dekbed onder het hoofdje van je baby, zodat hij goed bij je tepel kan. Het is ook handig om een kussen tegen je baby’s rug te leggen, zodat hij minder snel van je wegrolt.
Houding D: De rugbygreep
De houding die staat afgebeeld op afbeelding D wordt ook wel de rugbygreep genoemd. Je houdt je kind namelijk op dezelfde manier vast als een rugbyspeler de bal. Het hoofdje van je baby ligt in je hand, zijn rug steunt op je onderarm en zijn beentjes verdwijnen onder je arm, in de richting van je rug. Je baby rust met zijn buik en zij tegen jouw zij.
Een kussen onder de arm waarmee je je baby draagt, maakt deze positie nog wat comfortabeler. Deze voedingspositie is vooral erg handig wanneer je een keizersnede hebt gehad en liever niet wilt dat je baby tegen je onderbuik rust. Ook wanneer je zware borsten hebt, of als het voeden je met de ene borst meer moeite kost dan met de andere, kan deze houding uitkomst bieden. De rugbygreep wordt meestal ook als erg plezierig ervaren bij het voeden van een kleine of te vroeg geboren baby.
Comfort
Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat jij en je baby je allebei comfortabel voelen tijdens het voeden. Als je zittend voedt, kies dan een makkelijke stoel uit die je rug goed ondersteunt wanneer je voeten plat op de grond staan. Leg eventueel nog een paar kussens in je rug. Buig je lichaam niet naar voren, dat is een té zware belasting voor je rug- en nekspieren. Til je baby ook niet op, maar gebruik altijd een kussen ter ondersteuning van zijn lichaam om zijn mondje op dezelfde hoogte te brengen als je tepel.
Voor die keren dat je je baby zittend in bed de borst geeft, is er nog een handige tip. Je kunt namelijk ook je knieën optrekken en zo een plateautje voor je baby vormen, waar je een kussentje oplegt. Let er dan wel op dat je je rug goed recht houdt, anders kan het zijn dat je spieren na een tijdje gaan protesteren.