Dysforische toeschietreflex bij borstvoeding
De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat de moedermelk begint te stromen zodra je baby begint te zuigen. Sommige moeders ervaren tijdens het toeschieten van de melk een dysforisch gevoel: negatieve emoties en somberheid.
Wat zijn de symptomen van dysforische toeschietreflex bij borstvoeding?
Het dysforische gevoel ontstaat vaak vlak voor of tijdens het toeschieten van de melk. Daarna ebben de negatieve emoties langzaam weer weg. Meestal ontstaat dysforische toeschietreflex tussen de tweede en de twaalfde dag na je bevalling. Soms manifesteert dysforische toeschietreflex zich alleen in de kraamweken, maar er zijn ook vrouwen die er maanden last van houden. Je kunt het herkennen aan gevoelens van angst, treurigheid, verontrusting, naar binnen gekeerd zijn, nervositeit, bezorgdheid, emotionele onrust, irritatie, gevoel van hopeloosheid, een raar gevoel in je maag en algemene negatieve gevoelens. De mate van dysforie verschilt per vrouw. Er is geen sprake van een postnatale depressie, maar het kan een bestaande depressie wel versterken.
Hoe ontstaat dysforische toeschietreflex bij borstvoeding?
Er is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar men vermoedt dat het ontstaan van dysforische toeschietreflex te wijten is aan het vrijkomen van prolactine, op het moment dat je je baby aanlegt. Door het vrijkomen van prolactine daalt het dopaminegehalte sterk, wat sombere emoties tot gevolg heeft. Dysforische toeschietreflex is dus een hormonale reactie op het geven van borstvoeding, geen psychologische. Vrouwen die last hebben van dysforische toeschietreflex hebben vaak moeite met hun eigen gevoelens. Het geven van borstvoeding zou toch mooi en liefdevol moeten zijn? Vaak is weten dat het bestaat al genoeg om de sombere gevoelens een oorzaak te geven.
Behandeling dysforische toeschietreflex bij borstvoeding?
Er is nog geen standaard behandeling tegen dysforische toeschietreflex, omdat er nog maar weinig over bekend is. Wel zou je kunnen zoeken naar opties die het dopamine-afgifte in je hersenen verhogen. Vraag je huisarts of lactatiekundige om advies. Heb je zoveel last van dysforische toeschietreflex dat je overweegt om te stoppen met borstvoeding? Neem ook dan eerst contact op met een lactatiekundige. Zij kan je adviseren en heeft wellicht een goede oplossing zonder gelijk te stoppen met borstvoeding.