Coronavaccin en borstvoeding

Coronavaccin en borstvoeding

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven worden geadviseerd zich te vaccineren tegen corona. Toch vragen veel moeder zich af: is het coronavaccin schadelijk voor mijn baby? Wat zijn de gevolgen op langer termijn? Is borstvoeding geven wel verstandig na een coronavaccinatie? En krijgt mijn baby antistoffen door via de moedermelk? Hieronder vind je de antwoorden plus de laatste updates rondom borstvoeding en het coronavaccin.

Borstvoeding geven na vaccinatie tegen corona

Het RIVM geeft aan dat er geen aanwijzingen zijn dat het coronavaccin in de moedermelk komt en daardoor schadelijk zou zijn voor de baby. In het vaccin zit namelijk ook niet het virus zelf, maar een stukje informatie van het virus. Zo gaan je antistoffen aan het werk om zich te wapenen tegen een besmetting met het virus. En dat is dan ook meteen de reden dat het geen kwaad kan om je te laten inenten als je borstvoeding geeft.

Ben je zwanger? Dan gelden er andere richtlijnen. Hier vind je alles rondom het coronavirus en zwanger zijn of lees meer over het coronavaccin als je zwanger bent.

Gevolgen coronavaccin voor je kind

Het coronavaccin kan tijdens de borstvoedingsperiode gegeven worden, zo meldt Bijwerkingencentrum Lareb. De studies die tot nu toe gedaan zijn, zien geen ernstige nadelige gevolgen voor het kind na coronavaccinatie van de moeder. Sommige vrouwen meldden dat ze meer of minder melk gingen produceren na vaccinatie. Vaak herstelde dit binnen enkele dagen. De onderzoeken keken vooral naar het vaccin van Pfizer en van Moderna.

Beschermende antistoffen via moedermelk naar je kind

Na vaccinatie maakt de moeder antistoffen die haar beschermen tegen het virus. Deze antistoffen komen ook in de moedermelk en kunnen zo worden doorgegeven aan het kind. Deze antistoffen kunnen meehelpen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie, zo meldt Lareb.

Verder onderzoek naar coronavaccin en borstvoeding

Hoewel de resultaten uit afgeronde onderzoeken positief zijn, wordt er nog altijd verder onderzoek gedaan naar de effecten van het coronavaccin en borstvoeding. Uiteraard is het geheel je eigen persoonlijke afweging. Doe wat goed voor jou voelt. Twijfel je? Praat erover met je huisarts.

(Bron: RIVM & Lareb, 2022)

Beeld: iStock.com