Combineren van borst- en flesvoeding

Combineren van borst- en flesvoeding

Als je borstvoeding geeft, komt er een moment dat je wilt gaan afbouwen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je gaat weer werken na je bevallingsverlof of misschien verloopt het geven van borstvoeding niet zo lekker meer. Grote kans dat je dan in een fase terecht komt waarin je borst- en flesvoeding gaat combineren. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je de borstvoeding gaat afbouwen en start het flesvoeding.

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

Het kan zijn dat het niet goed lukt om borstvoeding te geven, of dat je na een tijdje graag wilt stoppen met borstvoeding geven. Wel of geen borstvoeding (meer) geven is een zeer persoonlijke keuze en onder meer afhankelijk van je eigen gevoel daarbij. Sommige vrouwen willen heel graag borstvoeding geven, maar hebben niet genoeg melk of energie om de melkproductie goed op te bouwen. Welke reden je ook hebt, neem de tijd voor de overgang van borstvoeding naar flesvoeding. Dat is voor zowel jezelf als je baby het prettigste. Als je te snel afbouwt kun je last krijgen van stuwing of een borstontsteking.

Als je langdurig borst- en flesvoeding wilt combineren is het belangrijk dat je melkproductie goed op gang is gekomen. Als je gaat afbouwen terwijl je niet altijd genoeg melk hebt, dan heb je de kans dat je melkproductie snel afneemt of zelfs helemaal stopt. Dit maakt uiteraard niet uit als dit juist je doel is, maar ook dan zal je een overgangsperiode van borst- en flesvoeding doormaken. Daarnaast is het belangrijk om de tijd te nemen voor een rustige afbouw. Zowel jij als je baby moeten wennen aan flesvoeding, een ander voedingsschema en minder tijd aan de borst samen.

Hoe bouw je borstvoeding langzaam af?

Begin langzaam met het afbouwen door één voeding per dag te vervangen met flesvoeding. Kies bij voorkeur een voeding uit die misschien toch al niet zo prettig verliep. Je borsten kunnen daardoor gespannen aanvoelen. Dit is normaal zolang je geen last krijgt van harde schijven. Een beetje stuwing is juist goed voor het remmen van de melkproductie. Als de stuwing echt pijnlijk wordt kan je de ergste spanning eraf kolven.

Als richtlijn kun je tijdens het afbouwen één voeding per week minder geven. Laat daarbij steeds de voeding vervallen waarbij je baby volgens jou het minst lijkt te drinken. Uit de praktijk blijkt dat een late middagvoeding of een vroege avondvoeding zich het gemakkelijkst laten vervangen.

Hoe laat je je baby wennen aan drinken uit een flesje?

Houdt er rekening mee dat de meeste baby’s moeten wennen aan het drinken uit een flesje. Als je wilt afbouwen met borstvoeding omdat je bijvoorbeeld weer gaat werken, begin daar dan op tijd mee. Dit kan natuurlijk ook nog een periode zijn met afgekolfde moedermelk, voordat je echt begint met het afbouwen van de borstvoeding. Indien je baby moet wennen aan de nieuwe smaak van kunstvoeding, kun je het eerste flesje mengen met moedermelk. Maak gedurende een week de hoeveelheid kunstvoeding ten opzichte van moedermelk steeds iets groter.

Je kan in een lastige situatie komen als je baby de fles blijft weigeren, zeker als het einde van je zwangerschapsverlof in zicht is. Onderstaande tips helpen je de overgang naar de fles wat te versoepelen.

  • Laat je partner of iemand anders met enige regelmaat de fles geven, zo heeft je baby minder associatie met de borst.
  • Zorg dat de melk een goede temperatuur heeft, liever iets te lauw dan heel warm.
  • Probeer eens een andere speen uit. Er bestaan spenen die speciaal ontwikkeld zijn om naast borstvoeding te gebruiken. Je baby kan ook een grotere of kleinere opening in de fles fijn vinden.
  • Kijk of je de fles aantrekkelijker kan maken door een paar druppels moedermelk op de speen van de fles te doen.

Verstopping door de combinatie van borstvoeding en flesvoeding

Wees alert op obstipatie bij je baby. Moedermelk werkt laxerend, terwijl kunstvoeding juist het tegenovergestelde doet. Als gevolg daarvan kan er een verstopping ontstaan bij je baby. Houd zijn luiers een tijdje goed in de gaten om bij te houden hoeveel en wanneer hij poept. Heeft hij last van verstopping? Neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau.

Je baby kan tijdelijk wat meer darmkrampjes krijgen van de flesvoeding, met name als je iets te snel overstapt. Blijf dus steeds naar je baby kijken en pas je afbouwschema aan op het gedrag en de behoefte van je baby.

Voorbeeld schema combinatie borst- en flesvoeding

Onderstaand een voorbeeld van een rustig schema, van bijvoorbeeld vijf borstvoedingen naar twee keer borst- en drie keer flesvoeding.

Week 1: borst - borst - borst - fles - borst
Week 2: borst - fles - borst - fles - borst
Week 3: borst - fles - borst - fles - borst
Week 4: borst - fles - fles - fles - borst
Week 5: borst - fles - fles - fles - borst

Beeld: iStock.com/kupicoo

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby