Borstvoeding: volgens schema of op verzoek?

Borstvoeding: volgens schema of op verzoek?

Als je borstvoeding wilt geven, heeft het meestal de voorkeur om te voeden op verzoek. Bij voeden op verzoek geef je je baby borstvoeding zodra hij daar om vraagt en laat je hem zolang drinken als hij wilt. In sommige gevallen is het beter om volgens een schema te voeden, bijvoorbeeld bij een te grote melkproductie of als je baby te vroeg geboren is. Als je volgens een schema voedt, dan biedt je elke 2 of 3 uur een vaste tijd de borst aan.

Borstvoeding geven: voeden op verzoek

Bij voeden op verzoek let je op vroege hongersignalen van je baby. Al lang voordat hij begint met huilen kan je zien dat hij toe is aan een nieuwe voeding. De eerste hongersignalen zijn bijvoorbeeld wakker worden, uitrekken, zoeken met het mondje, smakgeluiden, handje naar de mond brengen, sabbelen, mopperen en dieper of sneller gaan ademhalen. Huilen is een laat hongersignaal. Je baby heeft dan al enige tijd geprobeerd je aandacht te trekken. Vroege hongersignalen kunnen wel per kind en per periode verschillen.

Baby’s die worden gevoed op verzoek zijn doorgaans rustigere en tevreden baby’s. Ze hoeven geen onnodige energie te verspillen aan hongerhuilen en zullen daardoor veel effectiever aan de borst drinken. Een ander voordeel is dat jouw melkproductie constant op peil blijft, omdat het zich aanpast aan de behoefte van je baby. Doordat je baby zolang aan de borst blijft als het zelf wilt, krijgt hij regelmatig de wat vettere en calorierijke ‘achtermelk’ binnen.

Borstvoeding geven: voeden volgens schema

In welke situaties is het beter om op schema te voeden?

  • Een te grote melkproductie
    Als je een te grote melkproductie hebt kan je tijdelijk overstappen naar blokvoeden. Hierbij biedt je een bepaald tijdsblok steeds dezelfde borst aan, net zolang tot je van de overproductie af bent.

  • Te vroeg geboren kind of een ziekte
    Premature of zieke baby’s zijn soms minder goed in staat om hongersignalen uit te zenden, omdat het ze teveel energie kost. Ook kan je baby door medicijngebruik suf of slaperig worden. Voeden volgens een schema helpt dan om voldoende voeding binnen te krijgen.

  • Stille ondervoeding
    Sommige pasgeboren baby’s zijn zo slaperig, dat ze niet wakker worden voor een voeding omdat het ze teveel energie kost. Daardoor worden ze minder aangelegd en gaat de melkproductie achteruit, waardoor ze nóg minder voeding binnen krijgen. Hierdoor worden ze nog slechter wakker en eten ze nog minder. Een vicieuze cirkel die alleen te doorbreken is door te voeden op schema. Zo bespaar je je baby’s kostbare energie en kan hij langzaam weer aansterken.

  • Afbouwen van borstvoeding
    Als je de borstvoeding wilt afbouwen, is voeden volgens een schema makkelijker om zo het aantal voedingen bij te houden. Daarnaast is de overgang naar flesvoeding makkelijker, dat meestal ook op schema gaat. Kijk wel goed of je baby slechts een aantal voedingen per dag aankan.

  • Overige situaties
    Er zijn ook situaties waarbij het prettiger is om (tijdelijk) op schema te voeden. Vaak brengt dit iets meer rust bij jou als moeder, of bij je baby. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een huilbaby, een refluxbaby, een meerling, een groot gezin, een ziekenhuisopname, weer aan het werk gaan of als je zelf erg gespannen of onzeker bent.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby