Borstvoeding: verzorging van je borsten

Borstvoeding: verzorging van je borsten

Je borsten worden aan een hoop veranderingen blootgesteld tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding. Om pijnlijke en lastige aandoeningen als tepelkloven en borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk dat je je borsten goed schoonhoudt.

Schoonmaken van de borsten

Tijdens het geven van borstvoeding heb je regelmatig last van lekkende borsten. Probeer daarom regelmatig een schone beha aan te trekken. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een katoenen (voedings)beha, die natuurlijk goed moet passen en lekker moet zitten. Als je zoogkompressen gebruikt om de lekkende melk op te vangen, moet je ook deze regelmatig vervangen door schone en droge exemplaren.

Maak je tepels minimaal Ć©Ć©n keer per dag goed schoon met lauwwarm water. Gebruik daarbij geen zeep en zeker geen alcohol. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de kliertjes op je tepelhof uitdrogen, terwijl die er juist voor moeten zorgen dat je huid daar schoon en soepel blijft.

Stuwing bij het geven van borstvoeding

Door een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan vlak na de bevalling. Je kunt de pijn van de stuwing verzachten door een koud kompres of een washandjes met ijsblokjes tegen de pijnlijke plekken te houden. Zorg er wel voor dat je borsten vlak voor een voeding warm zijn, dan worden de melkkliertjes wijder en stroomt de melk er makkelijker uit. Warme kompressen kunnen hierbij helpen. Je kunt stuwing ook tegengaan met behulp van koolbladeren. Voordat je ze aanbrengt op de pijnlijke plekken breek je eerst het blad. Als de koolbladeren slap geworden zijn vervang je ze voor nieuwe bladeren.

Borstontsteking als je borstvoeding geeft

Heb je een stekende pijn aan de borst en is deze gezwollen, rood en pijnlijk? Dan heb je wellicht een borstontsteking. Daarbij kun je ook koorts hebben. Borstontsteking kan worden veroorzaakt door een opeenhoping van melk, waardoor een ontsteking ontstaat. Ook kan een bacterie de boosdoener zijn. Pijn en koorts kun je verhelpen met paracetamol. Bij een infectie heb je een antibioticakuur nodig. Heb je het vermoeden dat je een borstontsteking hebt? Raadpleeg dan je huisarts.

Tepelkloven bij borstvoeding

Om tepelkloven te voorkomen is het van belang je baby goed aan te leggen. Heb je last van tepelkloven? Laat je borsten na het wassen aan de lucht drogen. Een beetje moedermelk op de tepels laten drogen helpt ook. Trek geen beha of andere bovenkleding aan voordat je borsten helemaal droog zijn. CrĆØmes en zalfjes hebben geen bewezen werking, maar kunnen wellicht wel wat verlichting geven. Gaat het niet over? Dan heb je misschien last van een schimmelinfectie. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby