Borstvoeding geven: te weinig of juist te veel melk

Borstvoeding geven: te weinig of juist te veel melk

Jouw baby bepaalt hoeveel voeding je borsten aanmaken. Afhankelijk van de kracht waarmee je baby zuigt, maakt je lichaam meer of minder melk aan. Een krachtig zuigende baby geeft het signaal aan je lichaam om meer melk aan te maken. Vraagt je baby echter om minder voeding, dan neemt je productie vanzelf wat af. In de meeste gevallen hoef je dan ook niet bang te zijn dat je te weinig of te veel melk hebt voor je kind.

Krijgt mijn baby genoeg voeding binnen?

Je kunt aan gewicht van je baby zien of hij genoeg voeding binnenkrijgt. Je baby komt per week ongeveer 100 tot 250 gram aan. Daarbij telt de eerste week niet mee, omdat elke baby na de geboorte iets afvalt. Doorgaans zijn baby’s binnen 14 dagen terug op hun geboortegewicht. Door het aantal natte luiers te tellen, kun je bijhouden of je baby genoeg te drinken heeft. Zolang dat er ongeveer zes per dag zijn, is er niks aan de hand.

Te weinig melk bij borstvoeding

Het kan zijn dat je op basis van het aantal luiers en de gewichtstoename van je kind toch gaat twijfelen of je wel genoeg melk voor je baby hebt. Als je baby inderdaad te weinig te drinken krijgt, kan hij waarschijnlijk ook behoorlijk huilerig zijn en vraagt vaker dan normaal om een voeding. Het kan ook zijn dat hij steeds suffer wordt. Er is dan een aantal dingen dat je kunt doen om de aanmaak van melk te stimuleren:

  • Schroef het aantal voedingen per dag wat op, leg je baby dus vaker aan. Als je vaker aanlegt, stimuleer je je melkklieren om meer voeding aan te maken.
  • Laat je baby bij elke voeding uit beide borsten drinken. Misschien dat ze samen wel genoeg voeding produceren.
  • Zorg goed voor jezelf. Genoeg rust, gezond eten en veel drinken dragen ook bij aan de melkproductie.

Wanneer deze maatregelen niet werken, kan het zijn dat de verpleegkundigen op het consultatiebureau je aanraden om je baby met de fles wat bij te voeden om te voorkomen dat je baby ondervoed raakt. Pas nadat je baby beide borsten heeft leeggedronken, geef je een beetje flesvoeding bij. Soms is dat slechts tijdelijk nodig, omdat het een paar dagen kan duren voordat je borsten hun melkproductie op de behoefte van je kind hebben afgestemd.

Ga niet zelf experimenteren met extra voedingen. Leg je vermoedens eerst voor aan bijvoorbeeld het consultatiebureau of een lactatiekundige. Zij kunnen je vertellen wat je het beste kunt doen en of de extra voedingen überhaupt nodig zijn. Het kan namelijk ook zijn dat je baby hongerig en huilerig is, omdat zijn voedingsritme aan het veranderen is en hij een regeldag heeft.

Te veel melk bij borstvoeding

Het komt niet vaak voor, maar het kan ook zijn dat je borsten juist te veel voeding aanmaken. Dat kun je merken aan een aantal factoren:

  • Je borsten voelen bij een teveel aan melk ook na het voeden nog onaangenaam vol en gespannen.
  • Je merkt dat je baby zich tijdens het drinken vaak verslikt en regelmatig golven melk uit zijn mondje laat lopen.
  • Je baby protesteert tegen de overvloed aan melk door te gaan huilen tijdens het voeden.

Als je deze verschijnselen herkent en je baby bovendien gedurende lange tijd een heldergroene ontlasting produceert en vaak last heeft van krampjes, is het bijna zeker dat hij te veel voeding binnenkrijgt. Je kunt deze problemen tegengaan door slechts een borst per voeding aan te bieden. Laat je baby vervolgens zo lang uit deze borst drinken als hij zelf wil. Als je borst zo gespannen is dat je baby zich verslikt, kun je de borst vooraf wat afkolven. Soms helpt een andere voedingshouding.

In tegenstelling tot wat regelmatig wordt beweerd, is het niet verstandig om je baby bij een teveel aan melk korter aan te leggen dan normaal. Als je baby korter drinkt, krijg hij te weinig van de vettere achtermelk binnen. Daardoor is zijn maagje sneller leeg, krijgt hij meer krampjes en vraagt hij sneller om een nieuwe voeding. Daardoor gaan je borsten uiteindelijk alleen maar meer melk aanmaken. Je kunt beter proberen de tijd tussen de voedingen wat te rekken.

Het is evenmin verstandig om veel te gaan kolven in deze situatie. Het is juist het leegmaken van de borsten dat ervoor zorgt dat er nieuwe melk wordt aangemaakt. Regelmatig kolven heeft op de lange termijn dus alleen tot resultaat dat je borsten steeds meer melk gaan produceren. Wel kan je kortstondig de ergste druk van je borsten afkolven vlak voor een voeding.

Bij te veel melk is het overigens erg belangrijk om na elke voeding en elke keer kolven te controleren of je borsten wel leeg genoeg zijn en er geen harde plekken zijn overgebleven. Zodra je een harde plek ontdekt, moet je proberen om die met masseren weer zacht te krijgen: zo voorkom je dat je melkkanalen verstopt raken. Neem eventueel contact op met een lactatiekundige om erger te voorkomen.

Als je baby erg vaak wil drinken omdat hij last heeft van krampjes, kun je hem tussendoor de ’lege’ borst aanbieden, dus de borst die hij eerder al heeft leeg gedronken. Daardoor krijgt hij wat extra achtermelk binnen. De stoffen in deze melk zijn goed tegen krampjes. Verder kun je voorkomen dat je kind zich verslikt in te grote golven melk door op je rug te gaan liggen of achterover te leunen tijdens het voeden. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat er niet te veel melk in één keer uit je tepel stroomt.

Beeld: iStock.com/Veleriia Sivkova

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby