Borstvoeding geven: een kolfapparaat kiezen

Borstvoeding geven: een kolfapparaat kiezen

Tijdens de borstvoedingsperiode kan het handig zijn om te gaan kolven. Met kolven kun je je melkproductie verhogen of op peil houden als je weer gaat werken. Ook als je baby nog niet goed drinkt aan de borst kan kolven een uitkomst zijn. Welke kolfapparaten zijn er en welke overwegingen neem je mee als je een kolfapparaat aanschaft of huurt?

Soorten kolfapparaten bij het geven van borstvoeding

Je kunt kiezen tussen een handmatig en een automatisch kolfapparaat. Een handkolf kun je het beste kiezen als je af en toe wilt kolven. Bijvoorbeeld als je een avondje weg gaat of je melkproductie wilt ophogen. Een voordelige handkolf vereist wel handigheid en kracht om de zuigpomp goed te bedienen. Als je van plan bent regelmatig te kolven, is een elektrische borstkolf ideaal. Je zet de kolf op je borst en het apparaat doet de rest.

Enkelzijdig, dubbelzijdig of handsfree kolfapparaat?

Er bestaan verschillende elektrische kolven; enkelzijdig, dubbelzijdig en ook handsfree. De dubbelzijdige kolf levert het snelst de meeste voeding op, omdat je beide borsten tegelijkertijd kolft. Met de handsfree kolf heb je je handen vrij tijdens het kolven. Kies bij het kopen van een kolfapparaat voor een model dat geschikt is voor de manier waarop je hem wilt gebruiken. Kan je een kolf lenen van iemand anders? Kijk dan eerst of je daar een eigen afkolfset bij kunt kopen. Met een tweedehands kolfset loop je het risico op besmettingsgevaar van achtergebleven ziektekiemen, die vaak in de zachte onderdelen van de kolf ontstaan.

Huur- en ziekenhuiskolven als je net begint met borstvoeding geven

Als je in het ziekenhuis bent bevallen, heb je vaak al de mogelijkheid gekregen om een ziekenhuiskolf met eigen afkolfset te gebruiken. Vaak kun je dezelfde kolf huren bij een thuiszorgorganisatie. De afkolfset koop je er dan zelf bij. Een professionele kolf die in het ziekenhuis gebruikt wordt, werkt vaak heel prettig. Zeker in het begin als je melkproductie nog op gang moet komen.

Wat moet je doen als je een kolfapparaat voor het eerst gebruikt?

Voor het eerste gebruik van een kolf kook je de losse onderdelen eerst uit. Daarna zet je de pomp volgens de beschrijving in elkaar. Ook om spruw te voorkomen, moet je de borstkolf goed reinigen. Kolftrechters en moedermelk-bewaarflessen maak je na gebruik bij voorkeur schoon in de vaatwasser. Bekijk hier een schema met richtlijnen hoe vaak en hoe lang je de kolf moet schoonmaken.

Met de hand kolven als je borstvoeding geeft

Afkolven met de hand is eenvoudig, kost niets, kan overal en altijd. Een bekende methode is Marmet. Je masseert met een ritmische beweging de melkkanalen en het melkklierweefsel. Leg daarbij je duim en wijsvinger ruim om de tepel en rol duim en vingers tegelijkertijd naar voren. Knijp daarbij niet in de borst en tepel: daarmee kun je het tere weefsel beschadigen. Deze manier is echter niet zo geschikt om de melkproductie te stimuleren of te onderhouden, maar meer om de ergste overdruk (bij bijvoorbeeld stuwing) weg te nemen.

Extra tips bij kolven

  • Het kolven mag geen pijn doen.
  • Bij iedere kolf zit een duidelijke handleiding en kolfinstructie.
  • Op zoek naar een geschikte borstkolf? Bekijk alle kolven bij Prénatal!
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby