Borstvoeding geven: de eerste voeding

Borstvoeding geven: de eerste voeding

Als je graag borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na zijn geboorte voor de eerste keer aan te leggen. Vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een heel sterke zuigreflex. Tijdens de eerste keer borstvoeding doet je baby vaardigheden op die hij de rest van de borstvoedingsperiode niet meer vergeet. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie doordat er bij jou hormonen worden aangemaakt.

De eerste keer aanleggen voor borstvoeding

De eerste uren na de geboorte is je baby wakker en alert. Jullie hebben samen de gelegenheid om uit te rusten van de enorme inspanningen en kunnen langzaam aan elkaar wennen. Vaak zijn dit mooie momenten die je niet snel meer zal vergeten! Ook zijn dit goede omstandigheden om je baby zijn eerste voeding te geven. Huid-op-huid contact is hierbij heel belangrijk, doordat hij weinig stress ervaart en zich beschermd voelt. Je baby zal zelf op zoek gaan naar de borst. Hoe je je baby op de juiste manier aanlegt lees je in De eerste keer aanleggen.

Wat is colostrum?

Het eerste vocht dat je borsten produceren heet colostrum. Je borsten beginnen al in de laatste weken van je zwangerschap met de aanmaak van dit gelige, transparante vloeistof. Het is ook de eerste ‘melk’ die je baby na de geboorte binnenkrijgt. Colostrum is eigenlijk een soort supermelk en wordt ook wel ā€˜vloeibaar goudā€™ genoemd. Het bevat namelijk een heleboel afweerstoffen, die je baby beschermen tegen bacteriĆ«n en andere schadelijke invloeden. Er zitten meer mineralen, eiwitten en vitamines in dan in de normale voeding en minder vetten en suikers.

Daarnaast stimuleert het colostrum de spijsvertering van je kind: het werkt namelijk laxerend en zorgt ervoor dat de organen van je kind beginnen met het opruimen van de afvalstoffen die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaam hebben verzameld. Drie tot vijf dagen na de bevalling maakt het colostrum plaats voor melk. Je ziet de vloeistof dunner worden en van kleur veranderen. In plaats van roomgeel wordt het langzaam blauwachtig wit. Dat komt omdat het eiwitgehalte van de melk afneemt. Na ongeveer tien dagen is het colostrum volledig vervangen door normale moedermelk.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby