Borstvoeding geven als je ziek bent

Borstvoeding geven als je ziek bent

Iedereen heeft weleens last van een griepje, ook als moeder heb je de kans dat je een keer ziek wordt tijdens de borstvoedingsperiode. Mag je nog borstvoeding geven als je zelf ziek bent of zijn er speciale maatregelen nodig? Jazeker, het is juist goed om door te gaan met het geven van borstvoeding.

Borstvoeding geven terwijl je ziek bent: veel en vaak voeden

Als je ziek bent maakt je lichaam automatisch antistoffen aan tegen het virus of de bacterie die je ziek maakt. Deze antistoffen zitten in je bloed en komen dus ook in de moedermelk terecht. Dat is juist goed, want zo krijgt je baby gelijk de juiste antistoffen mee die het virus of de bacterie helpen te bestrijden. Je hoeft niet te stoppen met het geven van borstvoeding in verband met besmettingsgevaar, want dit is toch al aanwezig omdat jullie veel bij elkaar zijn. Borstvoeding geven beschermt je kind dus juist en zorgt ervoor dat hij niet of in mindere mate ziek wordt.

Hoe zit het met je melkproductie als je ziek bent?

Als je ziek bent zal je lichaam alles in werking stellen om het virus of de bacterie aan te pakken. Dit proces kost extra energie waardoor je melkproductie mogelijk tijdelijk wat minder wordt. Blijf je baby op verzoek voeden, zo zorgt hij er zelf voor dat hij genoeg binnen krijgt. Misschien merk je dat je baby vaker en langer wil drinken dan anders. Je melkproductie neemt vanzelf weer toe als je weer beter bent.

Zorg goed voor jezelf als je borstvoeding geeft terwijl je ziek bent

Als je zelf ziek bent valt het niet altijd mee om gewoon voor je baby en eventuele andere kinderen te blijven zorgen. Met rust, veel drinken en gezond eten zorg je ervoor dat je sneller herstelt. Vraag mensen in je omgeving om hulp bij de zorg voor je gezin en het huishouden als je het niet zelf redt. Wees een beetje lief voor jezelf en stel niet te hoge eisen. Als je weer beter bent loopt alles vanzelf weer als vanouds.

Corona en borstvoeding geven: gevaarlijk of niet?

Tot nu is bekend dat er bij besmette moeders geen virusdeeltjes gevonden zijn in moedermelk. Geef je borstvoeding? Blijf dit dan vooral doen, want moedermelk biedt juist bescherming tegen infectieziektes. Ben jezelf of is een ander gezinslid besmet met corona? Dan is de kans groot dat ook je baby al besmet is. Juist dan is het hƩƩl belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. Een lactatiedeskundige kan je ook helpen en voorzien van tips over hoe je borstvoeding kunt geven op een zo veilig mogelijke manier.

Twijfel je over de situatie en vertonen jij of je kleintje symptomen van het virus (hoesten, verkoudheid, koorts, ademhalingsproblemen)? Raadpleeg telefonisch je (huis)arts. Meer lezen over corona en je baby?

Beeld: iStock.com