Borstontsteking bij borstvoeding geven

Borstontsteking bij borstvoeding geven

Een borstontsteking is een ontsteking in de borst die vooral voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven. Vaak zijn bacteri├źn of een verstopt melkkanaaltje de oorzaak van de borstontsteking. Ook kan een onjuiste aanlegtechniek de oorzaak zijn. Je borst wordt dan onvoldoende geleegd waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Een borstontsteking is meestal pijnlijk en je kunt er flink ziek van zijn. Hoe kun je een borstontsteking herkennen, wat kun je ertegen doen en hoe voorkom je het?

Wat zijn de symptomen van een borstontsteking door het geven van borstvoeding?

Vaak begint een borstontsteking met een verstopt melkkanaaltje. Dit herken je aan een pijnlijke, gezwollen harde plek in je borst. Op de plek van de verstopping kan je huid wat rood zijn, maar niet zo rood als bij een borstontsteking het geval is. Meestal heb je bij een verstopt melkkanaaltje nog geen koorts. De verstopping verdwijnt meestal na 24 tot 48 uur. Als het langer duurt en je meer pijn krijgt aan je borst, dan heb je mogelijk last van een borstontsteking. Een borstontsteking is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Je hebt een of meerdere pijnlijke, warme plekken op je borst
 • Je huid kleurt rood op de pijnlijke plek
 • Je hebt pijn tijdens het voeden
 • Je hebt koorts (boven de 38,5┬░C)
 • Je voelt je flink ziek

Wat kun je tegen een borstontsteking doen?

Bij een borstontsteking is het heel belangrijk dat je rust neemt. Het liefst zelfs 24 uur bedrust. Want jouw lichaam moet herstellen van deze pijnlijke ontsteking. Neem de eerste 48 uur een ontstekingsremmende pijnstiller (ibuprofen). Dit helpt om de zwelling te verminderen. De dosis: 3 keer per dag 800 mg. Om je borst te koelen, kun je ijskompressen gebruiken of bijvoorbeeld erwtjes uit de diepvries. Deze stop je in een hydrofiele washand. Het kompres direct op de huid is te koud. Een half uur voor je gaat voeden, haal je de kompressen weg. Dit advies is anders dan wat voorheen werd aangeraden. Je kunt deels kolven om de druk wat af te nemen, maar zeker niet leegkolven en niet masseren. Het weefsel is al geïrriteerd genoeg.

Hoe kun je een borstontsteking voorkomen als je borstvoeding geeft?

 • Zorg ervoor dat je je baby goed aanlegt. Krijg je het niet voor elkaar? Schakel dan een lactatiekundige in.
 • Laat je baby je borsten helemaal leegdrinken en wissel genoeg af tussen beide borsten.
 • Houdt enige regelmaat in het geven van borstvoeding, ook als je voedt op verzoek.
 • Neem regelmatig een andere houding aan zodat alle melkkanaaltjes goed worden geleegd.
 • Ben je bezig met het afbouwen van borstvoeding? Neem daar de tijd voor, vervang gemiddeld 1 voeding per week met flesvoeding. Te snel afbouwen kan ook een borstontsteking veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat je borsten niet afgekneld worden, door bijvoorbeeld een te strakke beha of dat je de gewoonte hebt om je borst in te drukken om ruimte voor het neusje vrij te houden.