Borstontsteking bij borstvoeding geven
Een borstontsteking is een ontsteking in de borst die vooral voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven. De medische term voor borstontsteking is mastitis. Het is een ontsteking van het borstweefsel die soms gepaard gaat met een infectie. De ontsteking leidt tot pijn in de borst, zwelling, warmte en roodheid. Je kunt ook koorts en koude rillingen hebben. Een borstontsteking is meestal pijnlijk en je kunt er flink ziek van zijn. Hoe kun je een borstontsteking herkennen, wat kun je ertegen doen en hoe voorkom je het?
Hoe ontstaat een borstontsteking?
Vaak zijn bacteriën of een verstopt melkkanaaltje de oorzaak van de borstontsteking. Ook kan een onjuiste aanlegtechniek de oorzaak zijn. Je borst wordt dan onvoldoende geleegd waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Het kan ook ontstaan wanneer bacteriën, vaak uit de mond van de baby, een melkkanaal binnendringen via een scheurtje in de tepel. Borstontstekingen komen meestal één tot drie maanden na de bevalling voor, maar ze kunnen ook voorkomen bij vrouwen die niet recent bevallen zijn. Ook kan een ontstoken melkklier een oorzaak zijn.
Ontstoken melkklier
Een ontstoken melkklier is een van de meest voorkomende redenen van borstontsteking. De meest voorkomende oorzaak van een borstontsteking is hyperlactatie of een teveel aan melk. Deze overvloed aan melk zorgt ervoor dat je melkkanalen vernauwen omdat het omringende weefsel druk uitoefent op de kanalen. Dit leidt tot stuwing, wat betekent dat je borsten extreem vol en gezwollen zijn. Dit staat bekend als ontstoken melkklier.
Symptomen borstontsteking
Vaak begint een borstontsteking met een verstopt melkkanaaltje. Dit herken je aan een pijnlijke, gezwollen harde plek in je borst. Op de plek van de verstopping kan je huid wat rood zijn, maar niet zo rood als bij een borstontsteking het geval is. Meestal heb je bij een verstopt melkkanaaltje nog geen koorts. De verstopping verdwijnt meestal na 24 tot 48 uur. Als het langer duurt en je meer pijn krijgt aan je borst, dan heb je mogelijk last van een borstontsteking. Een borstontsteking is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Je hebt een of meerdere pijnlijke, warme plekken op je borst
- Je huid kleurt rood op de pijnlijke plek
- Pijn of een branderig gevoel, continu of tijdens het geven van borstvoeding
- Je hebt koorts (boven de 38,5°C)
- Je voelt je flink ziek
- Zwelling van de borst
- Verdikking van het borstweefsel of een borstknobbel
Wat te doen bij borstontsteking?
- Bij een borstontsteking is het heel belangrijk dat je rust neemt. Het liefst zelfs 24 uur bedrust. Want jouw lichaam moet herstellen van deze pijnlijke ontsteking.
- Neem de eerste 48 uur een ontstekingsremmende pijnstiller (ibuprofen). Dit helpt om de zwelling te verminderen. De dosis: 3 keer per dag 800 mg.
- Om je borst te koelen, kun je ijskompressen gebruiken of bijvoorbeeld erwtjes uit de diepvries. Deze stop je in een hydrofiele washand. Het kompres direct op de huid is te koud.
- Als je borstvoeding geeft, ga dan door met het geven van borstvoeding aan je baby wanneer hij of zij dat wil en zo lang als hij of zij dat wil. Een half uur voor je gaat voeden, haal je de kompressen weg. Dit advies is anders dan wat voorheen werd aangeraden.
- Je kunt deels kolven om de druk wat af te nemen, maar zeker niet leegkolven en niet masseren. Het weefsel is al geïrriteerd genoeg.
Een borstontsteking kan ervoor zorgen dat je je uitgeput voelt, waardoor het moeilijk wordt om voor je baby te zorgen. Soms leidt een borstontsteking ertoe dat een moeder haar baby eerder flesvoeding geeft dan ze van plan was. Maar doorgaan met borstvoeding geven, zelfs als je een antibiotica neemt om borstontsteking te behandelen, is beter voor jou en je baby.
Wanneer naar de huisarts
Een borstontsteking komt regelmatig voor bij vrouwen die borstvoeding geven en hoeft meestal niet medisch behandeld te worden. Borstontsteking die niet goed wordt behandeld of die het gevolg is van een verstopt melkkanaal, kan leiden tot een verzameling pus (abces) in je borst. Een abces moet meestal operatief worden weggezogen. Om deze complicatie te voorkomen, moet je naar de huisarts wanneer de borstontsteking na 24 uur niet verminderd.
De huisarts zal je meestal antibiotica voorschrijven als je borstontsteking hebt en je klachten niet beter worden. Als je antibiotica krijgt moet je contact opnemen met je huisarts wanneer je symptomen niet beter worden na 48 uur. Als je borstvoedingsproblemen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen aan een lactatiekundige.
Hoe kun je een borstontsteking voorkomen als je borstvoeding geeft?
- Zorg ervoor dat je je baby goed aanlegt. Krijg je het niet voor elkaar? Schakel dan een lactatiekundige in.
- Laat je baby je borsten helemaal leegdrinken en wissel genoeg af tussen beide borsten.
- Houdt enige regelmaat in het geven van borstvoeding, ook als je voedt op verzoek.
- Neem regelmatig een andere houding aan zodat alle melkkanaaltjes goed worden geleegd.
- Ben je bezig met het afbouwen van borstvoeding? Neem daar de tijd voor, vervang gemiddeld 1 voeding per week met flesvoeding. Te snel afbouwen kan ook een borstontsteking veroorzaken.
- Zorg ervoor dat je borsten niet afgekneld worden, door bijvoorbeeld een te strakke beha of dat je de gewoonte hebt om je borst in te drukken om ruimte voor het neusje vrij te houden.
Risicofactoren voor een borstontsteking
Risicofactoren voor een borstontsteking zijn onder andere:
- Een voorgeschiedenis met een borstontsteking tijdens het geven van borstvoeding
- Pijnlijke of gebarsten tepels - hoewel een borstontsteking ook kan ontstaan zonder dat de huid beschadigd is
- Het dragen van een nauwsluitende beha of het uitoefenen van druk op je borst bij het gebruik van een veiligheidsgordel of het dragen van een zware tas, wat de melkstroom kan beperken
- Een verkeerde borstvoedingstechniek
- Oververmoeid of gestrest zijn
- Slechte voeding
- Roken
Ervaringen borstontsteking
Benieuwd hoe andere moeders hun borstontsteking ervaren hebben? Blogger Annette heeft borstontsteking gehad en schreef er deze blog over.