Afbouwen van de borstvoeding

Afbouwen van de borstvoeding

Er komt een moment dat je besluit om de borstvoeding af te bouwen. Of je nu noodgedwongen moet stoppen of dat het een bewuste keuze is, vaak gaat het afbouwen van borstvoeding gepaard met een hoop emoties. Je neemt geleidelijk afscheid van een bijzondere periode. Neem de tijd om te wennen en probeer je gevoelens de ruimte te geven.

Hoe kun je de borstvoeding het beste afbouwen?

Neem niet alleen de tijd om te wennen, maar ook om de borstvoeding af te bouwen. Rustig afbouwen voorkomt ernstige stuwing en een borstontsteking. Daarnaast krijgt je baby genoeg tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Als het te snel gaat kun je ook een bepaalde periode borstvoeding en flesvoeding combineren. Onderstaande tips helpen je met het afbouwen van borstvoeding:

  • Begin langzaam met het afbouwen door één voeding per dag te vervangen met kunstvoeding. Kies bij voorkeur een voeding uit die misschien toch al niet zo prettig verliep. Je borsten kunnen daardoor gespannen aanvoelen. Dit is normaal zolang je geen last krijgt van harde schijven. Een beetje stuwing is juist goed voor het remmen van de melkproductie. Als de stuwing echt pijnlijk wordt kan je de ergste spanning eraf kolven.

  • Als richtlijn kun je tijdens het afbouwen één voeding per week minder geven. Laat daarbij steeds de voeding vervallen waarbij je baby volgens jou het minst lijkt te drinken. Uit de praktijk blijkt dat een late middagvoeding of een vroege avondvoeding zich het gemakkelijkst laten vervangen.

  • Wanneer je geen stuwing meer hebt, kun je een tweede voeding laten vervangen. Doe dit echter nooit met twee opeenvolgende voedingen; dit kan leiden tot overvolle borsten waardoor de dreiging van borstontsteking kan ontstaan.

  • Verdeel de borstvoeding zo evenwichtig mogelijk over het etmaal, dus om de drie à vier uur en ‘s nachts mag er langer tussen zitten, zo’n vijf tot zes uur.

  • Indien je baby moet wennen aan de nieuwe smaak van kunstvoeding, kun je de eerste flesjes mengen met moedermelk. Maak gedurende een week de hoeveelheid kunstvoeding ten opzichte van moedermelk steeds iets groter.

  • Houdt er rekening mee dat de meeste baby’s moeten wennen aan het drinken uit een flesje. Als je wilt afbouwen met borstvoeding omdat je bijvoorbeeld weer gaat werken, begin daar dan op tijd mee. Dit kan natuurlijk ook nog een periode zijn met afgekolfde moedermelk, voordat je echt begint met het afbouwen van de borstvoeding.

Voorbeeld afbouw schema borstvoeding

Onderstaand een voorbeeld van een rustig schema, van bijvoorbeeld vijf borstvoedingen naar vijf flesvoedingen.

Week 1: borst - borst - borst - fles - borst
Week 2: borst - fles - borst - fles - borst
Week 3: borst - fles - fles - fles - borst
Week 4: borst - fles - fles - fles - fles
Week 5: fles - fles - fles - fles - fles

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby