5 tips voor voeden in het openbaar

5 tips voor voeden in het openbaar

Na een tijd lang alle aandacht voor je baby, voel je op een gegeven moment ook weer de behoefte om er lekker op uit te gaan. Het voordeel van borstvoeding is dat je niets klaar hoeft te maken en het altijd bij je hebt. Het voeden op andere plaatsen dan thuis voelt in het begin misschien onwennig. Je vraagt je af of je baby wel goed zal drinken in een rumoerige omgeving of dat je zelf wel ontspannen genoeg bent. Misschien speelt de gedachte wat anderen ervan vinden dat jij in het openbaar voedt ook wel een rol. Deze 5 tips helpen je op weg.

1. Voeden in het openbaar: probeer uit waar je je goed bij voelt

De eerste keer borstvoeding geven in het openbaar is altijd spannend, ga dus eerst even oefenen. Dat kan al op het bankje in het park bij jou om de hoek. Als je merkt dat het goed gaat kun je de uitstapjes vanzelf wat langer maken. Een keertje koffie drinken met een vriendin in een cafƩ of bij iemand op bezoek. Bouw de tijd dat je van huis bent en in het openbaar borstvoeding moet geven langzaam op.

2. Bedek jezelf als je dat prettig vindt als je openbaar voedt

Je kunt speciale borstvoedingskleding kopen, zodat er maar een kleine opening is voor je borst. Op het moment dat je aan het voeden bent is er niets te zien. Ook een blouse kun je discreet open maken of gebruik een luchtige sjaal om je huid te bedekken.

3. Let op de eerste hongersignalen

Door goed op de eerste hongersignalen van je baby te letten, kun je hem op tijd aanleggen en rustig voeden. Wacht niet te lang met de voeding, want een huilende baby is vaak lastiger aan te leggen. Daarnaast voel je dan ook nog de druk van de omgeving. De eerste hongersignalen zijn bijvoorbeeld wakker worden, uitrekken, zoeken met het mondje, smakgeluiden, handje naar de mond brengen, sabbelen, mopperen en dieper of sneller gaan ademhalen.

4. Ga op zoek naar een rustige plek om te voeden in het openbaar

In een pretpark of vol restaurant kan het lastig lijken om een rustig plekje te vinden om borstvoeding te geven. Toch is er altijd wel een hoekje te vinden waar je je even kunt terugtrekken. Vraag aan het personeel of ze een geschikte plek weten om even rustig te voeden. Als je je na een tijdje comfortabeler voelt om in het openbaar te voeden, heb je er waarschijnlijk geen moeite meer mee om in een drukke omgeving te voeden.

5. De reactie van je omgeving als je in het openbaar voedt

Het is heel normaal om je baby in het openbaar borstvoeding te geven. Toch zal je misschien te maken krijgen met vreemde blikken of zelfs opmerkingen. Vaak is dit cultureel bepaald, maar gelukkig komt dit steeds minder voor. Hoe vaker je borstvoeding geeft in het openbaar, hoe zekerder je wordt en daar beter bestand tegen bent.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby