14 hulpmiddelen bij borstvoeding geven

14 hulpmiddelen bij borstvoeding geven

Borstvoeding geven kost een hoop tijd en energie. Als je borstvoeding geeft, kun je soms wel wat ondersteuning gebruiken. Er verschijnen steeds meer hulpmiddelen op de markt om het je een beetje makkelijker te maken. Wij gaan je vertellen welke dat zijn!

Borstvoeding geven soepeler laten verlopen? Deze hulpmiddelen helpen je

Gaat het nog niet helemaal soepel en heb je misschien last van tepelkloven? Kun je wel wat hulpmiddelen bij het geven van borstvoeding gebruiken? Onderstaande items helpen je op weg.

1. Tepelhoedje

Een tepelhoedje is een siliconen lapje in de vorm van een tepel en kan gebruikt worden als het aanleggen niet goed lukt door bijvoorbeeld ingetrokken tepels.

2. Tepelbeschermer

Een tepelbeschermer bestaat uit siliconen en heeft een zachte, flexibele achterkant die tepels met wondjes of kloven beschermen tegen wrijving.

3. Tepelzalf

Tepelzalf beschermt je tepels tegen uitdroging tijdens de borstvoedingsperiode.

4. Lekschalen

Lekschalen zijn gemaakt van siliconen, hebben een zachte en flexibele pasvorm en zijn geschikt als je veel lekkende melk hebt maar zoogcompressen niet volstaan.

5. Hydrogel pads

Hydrogel pads zijn beschermende en verkoelende pads die verlichting geven aan pijnlijke tepels en tepelkloven als je borstvoeding geeft.

6. Borstvoedingshulpset

Een borstvoedingshulpset is een plat flesje dat je aan een koord om je nek draagt. Uit de dop van het flesje komt een slangetje die je met een stukje tape vastplakt op je borst. Als je je baby aanlegt krijgt hij zowel melk uit het slangetje als uit de borst, wat ideaal is als je baby bijvoeding nodig heeft.

7. Kolfapparaat

Een kolfapparaat is een handmatige of elektrische borstkolf waarmee je moedermelk kunt afkolven om op een later moment aan je baby te geven.

8. Cupfeeder

Een cupfeeder is een voedingscup waarmee je je baby kunt voeden als hij (tijdelijk) niet aan de borst kan drinken.

9. Fingerfeeder

Een fingerfeeder is een zacht siliconen tuitje waarmee kleine hoeveelheden colostrum of moedermelk gegeven kunnen worden en kan tevens de natuurlijke zuigreflex versterken.

10. Voedingsbeha

Een voedingsbeha is een beha waarbij je met Ć©Ć©n hand de cup kan losmaken en gemakkelijk kunt voeden zonder je hele beha uit te hoeven doen.

11. Zoogcompressen

Zoogcompressen zijn een soort pads die je in je voedingsbeha plaatst om lekkende melk op te vangen.

12. Voedingsshirt

Een voedingsshirt is een shirt met ingenaaide top, zodat je borstvoeding kunt geven zonder dat je iets uit hoeft te trekken.

13. Voedingskussen

Een voedingskussen is een langwerpig kussen voor ondersteuning tijdens het geven van borstvoeding, maar is ook prettig om mee te slapen tijdens je zwangerschap.

14. Hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken zijn altijd handig tijdens het geven borstvoeding; om lekkende melk mee op te vangen, bij het boertje of als omslagdoek.

Beeld: iStock.com/enigma_images

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby