10x wat je wilt weten over kolven
Beginnen met kolven? Dan is het fijn om eerst te weten hoe het precies werkt en waar je op moet letten. Hieronder vind je 10 belangrijke vragen en antwoorden over kolven. Goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.
1. Wanneer kan ik starten met kolven als ik borstvoeding geef?
Kolven is een handigheid, start dus op tijd met oefenen! Een goede voorbereiding is het halve werk. Start al tijdens je verlof met oefenen. Zo krijg je handigheid in het kolven en zo went je kind aan de fles. Door voordat je gaat werken af en toe te kolven en je kind de fles te geven, voorkom je dat je kind de fles weigert.
2. Relax! Ontspanning is belangrijk tijdens kolven
Tijdens het kolven is het belangrijk dat je je op je gemak voelt in een comfortabele ruimte. Het lezen van een magazine of kijken naar een filmpje van je baby helpt je te ontspannen en verhoogt de melkopbrengst.
3. Wat doe ik met mijn afgekolfde melk?
Het beste is om afgekolfde moedermelk onmiddellijk in te vriezen, of te bewaren in de koelkast wanneer je deze binnen 24 uur aan je baby wilt geven. Kolf direct in bewaarbakjes of bewaar afgekolfde moedermelk in de koelkast. Handig is om 5,5,3 te onthouden: 5 uur buiten de koelkast, 5 dagen in de koelkast en 3 maanden in de diepvries.
4. Hoe warm ik afgekolfde melk weer veilig op?
De algemene regel voor het opwarmen van moedermelk is, dat het geleidelijk verwarmd wordt en niet te warm wordt gemaakt. Je kunt hier voor een flessenwarmer gebruiken.
5. Kies ik voor een handmatig of automatisch kolfapparaat?
Je kunt kiezen tussen een handmatig en een automatisch kolfapparaat. Een handkolf kun je het beste kiezen als je maar af en toe wilt kolven. Bijvoorbeeld als je een avondje weg gaat of je melkproductie wilt ophogen. Als je van plan bent regelmatig te kolven, is een elektrische borstkolf ideaal. Je zet de kolf op je borst en het apparaat doet de rest.
6. Kies ik een enkelzijdige, dubbelzijdige of handsfree kolf?
Er bestaan verschillende elektrische kolven; enkelzijdig, dubbelzijdig en ook handsfree. De dubbelzijdige kolf levert het snelst de meeste voeding op, omdat je beide borsten tegelijkertijd kolft. De nieuwste innovatie is een handsfree kolf. De naam zegt het al; je hebt je handen vrij tijdens het kolven.
7. Hoe vaak ga ik mijn kolfapparaat gebruiken als ik borstvoeding geef?
Voordat je een kolf aanschaft, is het handig om er over na te denken hoe vaak en waar je hem wilt gebruiken. Er zijn kolven die niet geschikt zijn voor fulltime en dagelijks kolven.
8. Waar ga ik mijn kolfapparaat gebruiken?
Het is belangrijk om erover na te denken waar je de kolf wilt gebruiken. Ga je weer aan het werk of ben je veel onderweg, dan is het niet zo handig als je kolf heel veel lawaai maakt, als je al je kleding uit moet doen en/ of met twee handen de kolf continu moet vasthouden.
9. Kies ik voor een kolf op netstroom op batterijen of allebei?
Check of je kolf zowel op netstroom als op batterijen werkt. Zodat je op elke plek kunt kolven.
10. Borstvoeding is de beste start voor je baby
Borstvoeding is de beste start voor je kind. Het is echter belangrijk dat jij je als moeder daar ook goed bij voelt, kies daarom een kolf die bij je past.