
Vlak na je bevalling komt de borstvoeding op gang. Borstvoeding is goed voor je baby. Borstvoeding geven is een handigheidje. Met de basisprincipes voor jou en je baby heb je er allebei plezier van! Hier vind je alle informatie over o.a. aanleggen, borstverzorging, hoeveelheid voeding, kolven en borstvoeding en nog veel meer.
Als moeder lukt het niet altijd om borstvoeding te geven, donormelk kan een optie zijn. Het doneren van moedermelk werkt zo.
Na je zwangerschap heb je misschien wel weer zin in een glaasje alcohol, maar kan dat wel als je borstvoeding geeft? Ja en nee. Als je borstvoeding geeft is het altijd goed om verantwoord om te gaan met alcohol. Houd er rekening mee dat alcohol via de moedermelk bij je baby terecht komt.
Borstvoeding geven kost een hoop tijd en energie. Als je borstvoeding geeft, kun je soms wel wat ondersteuning gebruiken. Er verschijnen steeds meer hulpmiddelen op de markt om het je een beetje makkelijker te maken.
Iedereen heeft weleens last van een griepje, ook als moeder heb je de kans dat je een keer ziek wordt tijdens de borstvoedingsperiode. Mag je nog borstvoeding geven als je zelf ziek bent of zijn er speciale maatregelen nodig?
Het voeden op andere plaatsen dan thuis voelt in het begin misschien onwennig. Je vraagt je af of je baby wel goed zal drinken in een rumoerige omgeving of dat je zelf wel ontspannen genoeg bent. Deze tips helpen je op weg.
De eerste dagen na je bevalling ben je aan het oefenen met borstvoeding geven en het op gang brengen van de melkproductie. Door je baby veel aan te leggen, geef je je lichaam het signaal om moedermelk aan te maken. Daarna komt de melkproductie meestal vanzelf op gang.
Het geven van borstvoeding hoort in principe geen pijn te doen. In de eerste dagen na de geboorte kun je wat klachten krijgen omdat je lichaam nog moet wennen aan het geven van borstvoeding. Lees hier de meest voorkomende oorzaken van pijn bij het geven van borstvoeding.
Als je borstvoeding geeft, weet je nooit precies hoeveel melk je baby binnenkrijgt. Soms kun je gaan twijfelen of hij wel genoeg gedronken heeft, helemaal tijdens regeldagen of als hij huilerig is. Als je borstvoeding geeft op verzoek, zal je baby automatisch aangeven wanneer het tijd is voor een nieuwe voeding.
Tijdens de borstvoedingsperiode kan het handig zijn om te gaan kolven. Met kolven kun je je melkproductie verhogen of op peil houden als je weer gaat werken. Welke kolfapparaten zijn er en welke overwegingen neem je mee als je een kolfapparaat aanschaft of huurt?
Tepelkloven zijn pijnlijke wondjes of scheurtjes aan je tepel, die vaak ontstaan in de eerste week dat je borstvoeding geeft. Je tepels zijn niet gewend aan het voeden, waardoor je huid kapot kan gaan. Hoe ontstaan tepelkloven en hoe kun je ze behandelen?
De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat de moedermelk begint te stromen zodra je baby begint te zuigen. Sommige moeders ervaren tijdens het toeschieten van de melk een dysforisch gevoel: negatieve emoties en somberheid.
De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat de moedermelk begint te stromen zodra je baby begint te zuigen. Deze natuurlijke reactie is vooral te danken aan het hormoon oxytocine.
Als je borstvoeding geeft, komt er een moment dat je wilt gaan afbouwen. Grote kans dat je dan in een fase terecht komt waarin je borst- en flesvoeding gaat combineren. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je de borstvoeding gaat afbouwen en start met flesvoeding.
Als je borstvoeding wilt geven, heeft het meestal de voorkeur om te voeden op verzoek. Bij voeden op verzoek geef je je baby borstvoeding zodra hij daar om vraagt en laat je hem zolang drinken als hij wilt. In sommige gevallen is het beter om volgens een schema te voeden.
Een borstontsteking is een ontsteking in de borst die vooral voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven. Vaak zijn bacteriën of een verstopt melkkanaaltje de oorzaak van de borstontsteking. Een borstontsteking is meestal pijnlijk en je kunt er flink ziek van zijn. Hoe kun je een borstontsteking herkennen, wat kun je ertegen doen en hoe voorkom je het?
De meeste moeders die een goede start met borstvoeding hebben gehad, maken ook voldoende melk aan. Toch is het mogelijk dat je baby te weinig melk binnenkrijgt of kun je het gevoel hebben dat je te weinig melk produceert. Lees de symptomen die wijzen op een tekort aan moedermelk voor je baby.
Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Hij moet gewoon elke paar uur gevoed worden, dus ook ’s nachts. Vanaf ongeveer 6 weken gaat je baby steeds iets langer slapen ’s nachts, maar het verschilt per kind hoe snel hij zijn slaapritme aanpast.
Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus is van start. Via de website van het RIVM is te zien wat de planning is en wanneer iedereen kan verwachten opgeroepen te worden om z’n prik te halen. Als je zwanger bent, wordt geadviseerd je nog niet te laten inenten. Als je kleine geboren is en je borstvoeding geeft, kun je je waarschijnlijk veilig laten inenten.
Bron: RIVM
Komt borstvoeding vanzelf op gang? Krijgt mijn baby voldoende melk binnen? De 10 meest gestelde vragen met antwoord over borstvoeding.
Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, heb je extra energie en vocht nodig om voldoende moedermelk aan te maken. Wat is het advies?
Vlak na je bevalling is het van belang om zoveel mogelijk op verzoek te voeden. Als je merkt dat je melkproductie hoog genoeg is en je baby genoeg aankomt, mag je zelf beslissen of je je baby op vaste tijdstippen wilt voeden of dat je hem voedt wanneer hij erom vraagt.
Als je graag borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na zijn geboorte voor de eerste keer aan te leggen. Vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een heel sterke zuigreflex. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie.
10 vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je start met kolven … Wanneer moet je bijvoorbeeld beginnen, en kies je voor een handmatige of een automatisch kolfapparaat?
In de eerste dagen na de bevalling leert je baby hoe hij kan drinken. Zo vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een heel sterke zuigreflex. Jij leert tegelijkertijd hoe je je baby het beste aanlegt.
Borstvoeding afkolven kan praktisch zijn om je melkproductie op gang te brengen of om overvolle borsten te ontlasten. Als je aan weer aan het werk gaat is kolven ook een oplossing. Zo kun je een voorraad moedermelk opbouwen voor als je een keer niet zelf borstvoeding kunt geven.
Zorg dat je een comfortabele houding vindt om je baby de borst te geven. Het moet een houding zijn die je lang kunt volhouden en waarin je je optimaal kunt ontspannen. Bovendien moet je baby daarbij goed in staat zijn om te drinken.
Jouw baby bepaalt hoeveel voeding je borsten aanmaken. Afhankelijk van de kracht waarmee je baby zuigt, maakt je lichaam meer of minder melk aan. In de meeste gevallen hoef je dan ook niet bang te zijn dat je te weinig of te veel melk hebt voor je kind.
Een goede voedingsbeha komt van pas zodra je borstvoeding gaat geven. Naast dat het je borsten ondersteunt, kun je gemakkelijk voeden zonder dat je eerst je beha uit moet doen.
Je kunt moedermelk uit een flesje geven op momenten dat je niet zelf kan of wil voeden. Bij het opwarmen van moedermelk wil je dat alle voedingsstoffen behouden blijven. Het beste kun je daarom de melk ‘au bain-marie’ opwarmen. Een andere mogelijkheid is de flessenwarmer.
Afgekolfde moedermelk moet zo snel mogelijk in gesteriliseerde flessen gekoeld bewaard worden. Bewaren kan in de speciale zakjes die bij de kolven geleverd worden. Gewone ijsblokjeszakjes voldoen ook. Dan hoef je geen hele fles te ontdooien, maar alleen de zakjes die je nodig hebt.
Als je weer gaat werken na je bevallingsverlof, kom je tot de beslissing te staan hoe je je baby wilt voeden. Blijf je borstvoeding geven of stap je (gedeeltelijk) over op de fles?
Je borsten worden aan een hoop veranderingen blootgesteld tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding. Om pijnlijke en lastige aandoeningen als tepelkloven en borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk dat je je borsten goed schoonhoudt.
Zodra je weet dat je zwanger bent van een tweeling, vraag je je af hoe je ze tegelijkertijd kan voeden en verzorgen. Het geven van borstvoeding aan een tweeling vergt wat oefening in het begin, maar is in principe goed te doen.
Er komt een moment dat je besluit om de borstvoeding af te bouwen. Of je nu noodgedwongen moet stoppen of dat het een bewuste keuze is, vaak gaat het afbouwen van borstvoeding gepaard met een hoop emoties. Neem niet alleen de tijd om te wennen, maar ook om de borstvoeding af te bouwen.
Hoe graag je het ook wilt, borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Je kunt tegen allerlei lichamelijke en emotionele problemen aanlopen wat het geven van borstvoeding lastig maakt. Waar je ook tegenaan loopt, schakel op tijd de hulp in van een lactatiekundige, verloskundige of je kraamverzorgende.
Geef je borstvoeding? Wees dan voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Afhankelijk van het soort medicijn, kan dit namelijk in de melk terecht komen. Je baby krijgt ze dan ook binnen.
Borstvoeding bevat bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Alleen vitamine K en D zitten niet voldoende in moedermelk. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, vitamine D is nodig voor een goede botontwikkeling.